Вторник, 17 Юли 2018
13
ноем
1
 

Из пресата: Лекарства без рецепта, бюджет, спешна помощ

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 10:24:04


„Забраната за увеличение на цените на лекарствата без рецепта да се удължи до края на 2019 г., предвиждат промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на медикаментите на здравното министерство. От 2015 г. е в сила текст, според който производителите имат право да искат увеличение на цената на медикаментите само с процента на статистически отчетената инфлация, въпреки че по закон цените на тези препарати само се регистрират, т.е. те може да се променят по всяко време и с колкото решат фирмите“, пише днес „Сега“.

„През 2014 г. здравното министерство предложи мораториума върху увеличението на цените и той влезе в сила от 2015 г. „Лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти“, беше мотивът на МЗ тогава“, припомня изданието.

„Аргументите, въз основа на които бе въведено това ограничение, бяха свързани с ограничаване увеличението на цените на масовите лекарствени продукти в разгара на зимния сезон, както и създаване на прогнозируемост и стабилност по отношение на разходите за използваните най-често от българските домакинства лекарствени продукти“, обясняват от МЗ и допълват, че същите мотиви важат и в момента, освен това „съобразно информацията, публикувана от Националния статистически институт, в изтеклите 2 години покупателната способност на българския гражданин не е нараснала, което също обосновава необходимостта от запазване на настоящите цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание.“

Предложението е подготвено от екипа на бившия вече министър Николай Петров, но едва ли новият министър Кирил Ананиев ще го спре“, допълва всекидневникът.

Автор на „Труд“ пък разглежда приетия на първо четене бюджет за идната година. Във връзка със здравеопазването четем: „Разходите за здравеопазване ще достигнат 4,7 млрд. лв., като увеличението спрямо предходната година е с над 400 млн. лв. Значително ще се понижи резервът за непредвидени и неотложни нужди по бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Липсва изрична обосновка за това в мотивите към бюджет 2018. Такова решение обаче би могло да допринесе за повишаване на рисковете в системата при наличие на преразходи. Политиката на правителството по отношение на здравеопазването остава непроменена. Допълнителните средства обикновено се оправдават с необходимостта от покриване на задължения от предходни периоди. Въпреки заявените намерения за засилване на контрола върху използването на средствата ниската ефективност на разходите ще се запази“, смята авторът.

„Земя“ пък пише за опасения от проблем с проекта за Спешна помощ след смяната на здравния министър. „Съществува сериозен риск да загубим милиони, предназначени за подобряване на здравеопазването у нас. Новият здравен министър Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация на Спешната помощ. Ако не се спази срокът, можем да загубим 160 млн. лв. заради поредната рокада в министерството, съобщава Би Ти Ви. Най-голямото притеснение е сред медиците в Спешната помощ, на които от години им се обещава преобразяване на системата по модела на останалите в Западна Европа, а на пациентите - достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути. Проектът предвижда закупуването на 400 нови линейки, както и ремонти на 34 спешни отделения в държавни болници, 27 центъра за спешна медицина и 176 филиала към тях“, припомня публикацията.

„Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината“, отбелязва изданието.

„Телеграф“ пък съобщава, че България ще подкрепи Италия за седалище на ЕМА. „България ще подкрепи Италия да приеме централата на Европейската агенция по лекарствата след Брекзит. Това разкриха за „Телеграф“ източници от Министерски съвет. Кандидатурата на Милано е сред най-силните от всички 19. Все още се водят преговори каква подкрепа ще получи София, но целта ни е да получим гласове от държавите, които не участват в надпреварата. Развръзката ще стане ясна на вота на 20 ноември на Съвет „Общи въпроси“. Тогава външният министър Екатерина Захариева ще даде максималните 3 точки за Италия“, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gtf8

Гост 13.11.2017 10:39:38

'Допълнителните средства обикновено се оправдават с необходимостта от покриване на задължения от предходни периоди' Каквва перверзия на този Труд-овец. Хей драскачи от Труд, това е извършена дейност -обслужени пациенти за които не е платено от никого -нито от НЗОК, нито пациентите са си плащали префгеледите ,диагностиката и лечението , не са просто 'задължения за минали периоди' а незаплатен труд на персонала в здравните заведения


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...