Събота, 20 Януари 2018
23
ноем
 

Из пресата: За регистрацията с пръстов отпечатък, за обвинението срещу Москов, за още един отменен стандарт

Сряда, 23 Ноември 2016 | 15:08:25


„Съдът спира пръстовия отпечатък, здравната каса – не”. Под това заглавие днес „24 часа” отразява известието на МЗ от вчера, че регистрацията с пръстов отпечатък в болниците няма да бъде спряна след решението на съда за отмяната й. „Върховният административен съд постановява системата за пръстова идентификация в болниците да бъде спряна, след като я обяви за незаконна.

Здравното министерство и здравната каса обаче съобщиха, че няма да спрат системата и тя продължава да работи”, пише изданието.

„Според съда пръстовият отпечатък, както е по-известна системата, противоречи на Закона за здравното осигуряване и европейската директива за трансграничното здравно обслужване.

Пръстовият идентификатор в болниците е въведен с наредба на МЗ като задължителна регистрация на пациентите при прием - хоспитализация, и изписване - дехоспитализация. Откакто работи, има 16 481 хоспитализации по-малко спрямо същия период на миналата година, каза още д-р Шарков.

За близо 4 месеца са регистрирани 364 211 българи и има 318 отказа, но тези пациенти също са получили болнична помощ. "И аз съм регистриран, имам уникален код и чрез него - достъп до мобилно приложение, чрез което проследявам всяка дейност и всеки разход, който здравната каса трябва да плати за мен", обясни д-р Шарков. Така пациентът можел да контролира в реално време разходите на НЗОК. Според министерството пръстовият идентификатор не само не противоречи на Закона за здравното осигуряване, но е направен в изпълнение на този закон”, четем в ежедневника.

„Ако се стигне до отмяна на тази система, бих казал, че се връщаме назад и премахването на тази система ще даде възможност отново хора, които не се занимават с истинска медицина, да продължат да харчат парите на българските пациенти”, коментира д-р Шарков. Според него не е нормално при 7 млн. души население у нас всяка година да се отчитат по 2,5 млн. хоспитализации”, допълва публикацията.

Другата голяма тема, следена от медиите, е обвинението на прокуратурата срещу здравния министър в оставка и последвалите вчера разпити на министри във връзка с бартера за ваксини с Турция. Повечето издания акцентират върху новото обвинение срещу друг министър – това на Николай Ненчев за ремонт на самолетите МиГ-29. „Ненчев бе призован вчера, за да отговаря на въпросите на прокуратурата във връзка с обвинението срещу Москов”, пояснява „Телеграф” и допълва: „Малко след него в следствието се яви и вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова. "Щом е стигнало да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата по веригата", коментира тя. Общо 11 министри от кабинета "Борисов 2" са сложили подписи под неприсъствено решение на правителството от 28 май 2015 г., с което е уреден бартерът на ваксини между България и Турция, предоставени под формата на дарение. Първа се яви Меглена Кунева, която отказа коментар. Последва я Ненчев, а след него дойдоха Бъчварова и Теменужка Петкова. Днес на разпит се очаква да се явят Томислав Дончев, Ивелина Василева, Десислава Танева и Божидар Лукарски.”

Според „Капитал Daily” пък обвинението срещу Петър Москов може да не издържи. „Според адвокати, специалисти по наказателно право, обвиненията са обтекаеми, трудно доказуеми и вероятно ще паднат в съда, така че с тях прокуратурата по-скоро може „да изпере” имиджа на министъра, отколкото да доведе до съществено изясняване на казуса. Основният им аргумент е, че става въпрос за договор, сключен след решение на правителството”, пояснява изданието.

„Дума” пък информира за още един отменен медицински стандарт. „Върховният административен съд отмени Наредба 27 от 30 юни 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт за образна диагностика, научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Делото бе образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници, ЦЗПЗ, сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация”, четем в ежедневника.

„ВАС намира, че при издаването на оспорената наредба са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Законът изисква съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В случая по отношение на приетия проект на наредбата това законово изискване не е спазено”, допълва публикацията и уточнява, че решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TdQW


Още новини
Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони
19.01.2018 17:55:00

Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони

Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе догово ...

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София
19.01.2018 17:52:00

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София

Полиция е запечатала кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския универ ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...