Вторник, 23 Януари 2018
03
ноем
 

Из пресата: За новия министър, за бюджета на касата, за нов вандализъм в болница

Петък, 03 Ноември 2017 | 10:02:35


„Най-вероятно на 10 ноември премиерът Бойко Борисов ще внесе в парламента кандидатурата на новия здравен министър. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че това ще стане, след като бюджетът за 2018 г. и останалите данъчни закони бъдат приети на първо четене в зала следващата седмица, когато парламентът ще работи с удължено време”, пише днес „Телеграф”.

„На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепят оставката на здравния министър Николай Петров, Цветанов бе категоричен, че ще се съобразят с предложението на премиера Борисов, който имал право да предлага промени в МС”, допълва вестникът.

„Монитор” се спира на вчерашното гледане на бюджета на касата на първо четене. „Системата на здравеопазването е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея много се краде. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването, на което беше обсъден бюджет 2018”, четем в изданието.

„Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно, каоза още министър Горанов”, допълва публикацията.

„Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лева. Зам.- министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличаване на бюджета на НЗОК, но резервът й ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор”, пише още всекидневникът.

Няколко издания се спират на поредния вандализъм в болница. „Майката на 4-месечното бебе, което издъхна в болницата в Асеновград на 1 ноември в 10,12 ч, е потрошила прозореца на детското отделение. Нейни роднини от ромската махала „Лозница” пък окупираха здравното заведение и само навременната намеса на охраната предотврати по-сериозен инцидент”, информира „24 часа”.

„Момченцето е умряло от остра двустранна бронхопневмония. То е четвъртото дете на младата циганка. „Лежало е 3 пъти в болницата. При първата хоспитализация е било с бронхопневмония, а вторият му престой е заради ларинготрахеит”, обясниха педиатрите. По думите им пеленачето е било недохранено, а майката не е полагала грижи за него. Оставяла бебето в отделението и бягала.

По случая е назначена вътрешна проверка, информирана е и Районната здравна инспекция”, съобщава още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Fjpt


Още новини
Д-р Грозев: Лекарят е лекар, той няма социални функции
23.01.2018 09:58:40

Д-р Грозев: Лекарят е лекар, той няма социални функции

Лекарят е лекар, той няма социални функции. След като държавата е решила, че трябва да освободи о ...

Грипна епидемия в Димитровград, Трявна и Дряново от днес
23.01.2018 09:49:29

Грипна епидемия в Димитровград, Трявна и Дряново от днес

РЗИ – Габрово обявява грипна епидемия на територията на общините Трявна и Дряново от вторни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...