Сряда, 18 Юли 2018
10
юли
2
 

Из пресата: За бити лекари, за е-здравно досие, за цените на лекарствата на морето

Понеделник, 10 Юли 2017 | 09:43:00


„По двама лекари дневно биват пребивани от пациенти или от техни близки. Това сочи статистиката на Българския лекарски съюз за последните 3 години. Над 600 нападения са били осъществени над лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки от 2014 година насам. Освен с бой и заплахи около 50 медици са били посрещнати с огнестрелно оръжие, а срещу някои дори е стреляно. При други случаи недоволни пациенти са нахлували въоръжени в кабинети и са заплашвали докторите, че ще ги гръмнат“, четем днес в „Телеграф“.

„На фона на атаките присъдите за подобен род престъпления са малко. За последните 5 години от 2012 г. насам има три пробации, шест глоби, четири условни присъди и едва три ефективни присъди, става ясно от статистиката, цитирана пред „Телеграф“ от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев. Съдебната практика досега показва, че за нападение на лекари обикновено се налагат административни наказания или делата приключват след споразумения с прокуратурата. Според съсловната организация степента на наложените наказания, както и техният размер създават чувство за безнаказаност и нападателите остават с впечатление, че такива като тях могат да удрят безнаказано медици“, пише ежедневникът.

И още: „Лекарите настояват властите да вземат по-адекватни мерки, както и за законови промени, които да завишат наказанията за упражнявано насилие над тях. В спешните кабинети и в „Пирогов“ ще се оборудват с индивидуални паникбутони, чрез които при агресия от страна на пациент да може веднага да бъде подаден сигнал до дежурния полицейски пост в болницата или към съответното РПУ. Здравният министър проф. Николай Петров обеща и паникбутони във всички линейки по време на изслушване пред парламентарната здравна комисия в петък. Предстои да се изготви и карта, която да обособи високорисковите райони в страната, където е наложително често да се търси съдействие от полицията“, припомня изданието.

„24 часа“ информира, че електронни здравни досиета, които да са достъпни във всяка страна от ЕС, ще станат факт до две години. Изданието цитира новия български еврокомисар Мария Габриел. „Така, когато се налага лечение в друга страна от ЕС, ще се избягва повторно правене на изследвания, обясни тя пред Нова тв. Освен това по-бързо ще се установява какви са правата на конкретния пациент в чуждата държава“, четем във вестника.

В целия ЕС трябва да се вдигне нивото на здравеопазване, за да не се превърне някоя от държавите в дестинация за медицински туризъм, каза още българската комисарка. „Нашата цел е да позволим да има достъп до информация и прозрачност, така че всеки пациент да прецени коя държава може да му даде най-доброто лечение“, каза Габриел“, допълва „24 часа“.

„Монитор“ пък се спира на цените на лекарствата в морските ни курорти. „Аптеки цакат с надценки на лекарства по морските курорти. На места надценката води до оскъпяване два или три пъти. И макар да се знае за тази практика в някои аптеки, официални сигнали за това от началото на летния сезон все още няма, съобщава Инвестор. бг. За подобни нарушения могат да се сигнализират комисиите за защита на потребителите и на конкуренцията, Комисията по цените и Агенцията по лекарствата, а също - данъчните инспектори, ако има отказ за издаване на касов бон“, информира публикацията.

„Разлики в цените в градските и курортните аптеки има, но по-често става въпрос за стотинки, а не за левове, ако сравняваме идентични продукти за свободна продажба. Популярно обезболяващо е 90 стотинки в града и около 1,20 в курортите, три стотинки повече искат за прахче срещу стомашни неразположения, до 4 лева повече - за противоалергични таблетки. Около един лев по-скъпи са в курортите противозачатъчните таблетки, но пък билкови успокоителни се намират дори със 60 стотинки по-евтино, отколкото във Варна. Сериозни разлики има в популярен сироп за кашлица - надценката в курортите е между 1 и 7 лева, а спрей срещу слънчево изгаряне в града е около 10 лева срещу почти 20 в курортите“, пише още вестникът. Материалът цитира председателя на регионалната фармацевтична колегия във Варна Рада Пехливанова, която заявява пред БНР, че обикновено аптеките работят на цената, която е препоръчителна за аптеки. „Това важи за лекарствата без рецепта. Тези, които се плащат от Здравната каса, се продават навсякъде на строго фиксирана цена. При съмнение клиентът може да поиска справка за цените на място или да подаде сигнал, посочи тя. Според колегията във Варна в курортните аптеки има и по-сериозни проблеми от надценките - дрогерии продават лекарства, допустими само в аптеките и не всички имат фармацевтично образование“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
guZ7

Elf 10.07.2017 09:52:29

Pboite nad lekarite sa ruski ,,patent,,.Da se znae i pomni !Govoreiki s kolegi ot Rusia ,te priznavat za tazi Praktika ot 100 godini nasam.Patent na ruskite -bolshevishki svini,privnesen ot chervenite urodi u nas.

Гост 10.07.2017 11:47:58

Точно така е! "Бели престилки с черни души"! Тези определения са от времето на големите сталинистки репресии срещу лекарите от 50-те години на миналия век, та до наши дни!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...