Неделя, 21 Януари 2018
12
дек
4
 

Из пресата: Дълговете на касата, още за лекарствата, оставки в ТЕЛК

Вторник, 12 Декември 2017 | 09:31:32


Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники в рамер на 263 млн. и 293 хил. лева, съобщава днес „Монитор”.

„Оказва се, че 2 млн. и 635 хил. лв. са просрочени задължения още от периода 2010 г. - 2014 година. За 2015 г. общо дължимата сума е в размер на 73 млн. 372 хил. лв., а за 2016 г. е 99 млн. 049 хил. лева. От януари до 30 ноември тази година са постъпили фактури за изплащане в размер на 88 млн. 236 хил. лева”, информира още изданието, като уточнява, че за старите задължения финансово-осигурителната институция е подписала договори за разсрочено погасяване на задълженията.

„Освен тези суми, към 30 ноември в касата са постъпили и индивидуални искове от българи, които са се разболели в чужбина и са лекувани там. Те са за общо 47 767 души, като лечението им, което трябва да бъде заплатено от българска страна, възлиза на 88 млн. и 236 хил. лева”, отчита още вестникът.

„24 часа” се спира на идеята на пациентска организация за разрешаване на проблема с мораториума за лекарствата. „Варианти как хем да няма мораториум върху новите и скъпи лекарства, хем да не се източва здравната каса, предлагат от Националната пациентска организация на здравния министър Кирил Ананиев.

Част от медикаментите се ползвали от много малко хора и компаниите могат да ги даряват през 2018 г., предложи шефът на пациентската организация д-р Станимир Хасърджиев. Пари на касата можели да се пестят и с по-внимателно изписване на нови и скъпи лекарства. В момента масово се изписвали най-новите терапии, а не при всеки пациент това се налагало”, четем в ежедневника.

„Защо в България да не се прилага европейското ръководство, където ясно пише при кой пациент се прилага генерик и при кой - лекарство от последно поколение”, предложи Хасърджиев.

Преди 2 г. парламентът отхвърлил предложение държава и индустрия да сключват годишни рамкови споразумения за бюджета за лекарства и да си споделят разходите, припомни Хасърджиев”, пише още изданието.

„Капитал Daily” се спира на вчерашното телевизионно интервю на здравния министър. „Информационна система за проследяване на лекарствата от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека ще се въведе с промени в Закона за лекарствата. Проектът ще бъде внесен в Министерския съвет тази седмица, съобщи пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Ще знаем колко лекарства са влезли, кои са реимбурсирани и какви количества са изнесени, като ще следим дали износът е свързан с недостиг в регионален или национален мащаб”, каза Ананиев”, четем във вестника.

„Дума” пък фокусира вниманието си върху проблемите в ТЕЛК. „Лекарите от ТЕЛК в Пловдив подават групова оставка. Причините са ниски заплати, голям брой пациенти, които чакат документи за инвалидност, и заедно с това актове за нарушения, наложени от МЗ. 95% от лекарите възнамеряват да подадат едномесечно предизвестие за напускане”, пише всекидневникът.

„Медиците трябва да плащат от собствения си джоб изплатени пенсии на пациентите, на които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата решенията за обезщетение. Д-р Янко Лечев има 6 ревизионни акта. Само за два от тях дължи 4000 лв. Лекарите от ТЕЛК твърдят, че процентът инвалидност определят спрямо прегледа и документите, издадени от болниците. Нямат логично обяснение защо техните актове се ревизират от националната комисия. Лекарите, които са на заплата от 600 лв., трябва да връщат хиляди левове, докато тече обжалването на актовете в съда”, посочва публикацията.

„90% от лекарите в ТЕЛК са пенсионери, като няма нито един желаещ млад специалист да заеме местата им. Те настояват парите за пенсии на трудоустроените да не се изплащат, преди да се произнесе Националната лекарска комисия.

Ако и този път МЗ не чуе проблема им, след Нова година ТЕЛК в Пловдив ще затвори, заканиха се работещите там”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cASX

Dr_Doolittle 12.12.2017 10:41:14

Ха-ха-ха .Забележете ,че исковете на българи лекуващи се в чужбина са почти равни на средствата отпуснати за извънболнична медицинска помощ за ПОЛОВИН ГОДИНА (за 2017 г) Тоест тъпата правителствена касичка все повече ще плаща на чужди здравни системи и то по западни цени и все по-малко за собствената си извънболнична помощ с неостойностения дори труд. Понеже системно лъжат как българския доктор ги крал, те съвсем законно ще бъдат издумкани от германските и австрийските доктори на които не могат да кажат нищо ,първо защото разходите за обслужване са реални ,европейски, и второ защото на никой там не му дреме за пропагандата и лъжите на българската политическа класа и недоносчето и НЗОК. Айде сега недоносените икономисти от ИПИ да коментират. ...

БЛС-Въоръжено Крило 12.12.2017 16:33:18

Ама не само това ами жалкия бюджет за ПИМП от 176 милиона лева е за 7.4 милиона души за 1 година ,а тук 48 хиляди души лекувани в чужбина са лекувани за 88 милиона лева, което е около 1833 лв Ако сметнем това означава че за 7.4 милиона души трябват 13 милиарда лева за здравеопазване за да може българинът да се лекува поне малко до стандарта на германците . А НЗОК подхвърля жълти стотинки, нито пък здравните вноски отговарят на някакви стандарти и раздутия пакет услуги тук. А,че ще плащат по западни цени -ще плащат

Някой 12.12.2017 10:47:15

Абе вече каквото и да каже вече човек, все ще е малко. Малоумна държава

Elf 12.12.2017 09:40:25

Ne rabotete s kasa koiato ima dalgove !!!!!!!!! I ziganski slujiteli


Още новини
Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея
21.01.2018 10:47:00 Полина Тодорова

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Баби ...

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...