Понеделник, 16 Юли 2018
24
ноем
 

Из пресата: Бюджетът за здраве, медицинският туризъм, лечението на две деца

Петък, 24 Ноември 2017 | 09:56:06


Едва един вестник днес се спира по-подробно на приетите вчера на второ четене в бюджетната комисия промени в бюджета на НЗОК за 2018 г. „Депутатите се съгласиха да добавят още 27 млн. лева разходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това предложи още в сряда новият здравен министър Кирил Ананиев, който увери, че парите ще дойдат от резерва, като в никакъв случай в момента не трябва да се намаляват парите за други дейности”, пише „Монитор”. (Де факто разходите в бюджета не се увеличават и той остава балансиран, само се регламентират изрични суми от вече заложения резерв, които ще отидат по съответните пера в извънболнична и дентална помощ, б. р.)

„По време на второто четене на бюджета на здравната каса в бюджетна комисия предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Така средствата за първична извънболнична помощ за догодина ще се увеличат със 7 млн. лева, парите за специализирана извънболнична помощ - със 7 млн. лева, с 3 млн. лева да е по-голям бюджетът за медико-диагностичните дейности и с 10 млн. лева - тези за стоматологична дейност”, допълва изданието, като се спира и на промяната в мораториума за нови дейности: „Даде се възможност новите дейности да се позволят в случаите тогава, когато клинична пътека не е изпълнявана на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което също ще гарантира по-добър достъп по отношение на дейности, които не са били изпълнявани досега в региона”, поясни Дариткова пред журналисти.

Тя даде за пример болницата в Смолян, която със средства от Министерски съвет ще реализира придобиване на апарат за инвазивни процедури и в следващата година ще може да се изпълняват такива клинични пътеки в областното лечебно заведение. „Досега пациентите от Смолянска област нямаха възможност да получават животоспасяваща медицинска помощ и най-близката инвазивна лаборатория беше на 100 километра. Това ще бъде позволено следващата година, защото това е в интерес на българските пациенти и на техния живот и здравна сигурност”, разясни Дариткова”, четем във вестника.

Друг материал в изданието се спира на проведения вчера форум за медицински туризъм. „До две години трябва да е готова стратегията за развитие на здравния и медицинския туризъм. Това каза вчера зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева след участието си на първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз (БЛС).

Според Георгиева това е реалистичният срок за изпълнение на тази задача. Предстои да се направи продуктова стратегия за здравния туризъм. „Това е част от голямата актуализирана стратегия на туризма ни. В нея е заложено да се развият 4 продуктови стратегии. Една от тях е именно здравният и медицински туризъм”, обясни зам.-министърът”, пише изданието.

„По думите й България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете за здраве в Европа, защото страната ни има всички условия да бъде конкурентно място като здравен център, но все още е неразработено. Георгиева посочи, че с цел лечение от януари до септември в България през 2017 г. са били над 26 000 чужденци, а за цялата минала година посещенията с тази цел са били над 47 000. "Вероятно е имало и нерегистрирани туристи, които са били в страната ни с такава цел", уточни тя. Прогнозата, по думите на Георгиева, е че ще нараства броят на посещенията с цел лечение предвид застаряването на населението в Европа”, допълва още ежедневникът.

„Телеграф” пък алармира за проблем с лечението на две деца. „Държавата няма средства, за да финансира извънредно скъпото лечение на двете деца с редки заболявания. Това е станало ясно на заседания на Комисията по редки болести, която била свикана в понеделник от зам. здравния министър д-р Бойко Пенков. Всяка от терапиите е на стойност стотици хиляди лева само в рамките на няколко месеца. Специалистите признават, че лечението е подходящо, но пари няма”, четем във вестника.

Изданието уточнява, че едното дете е с мускулна атрофия, а другото - с мукополизахаридоза, като терапията му струва 703 000 лв. за три месеца. „Молби за финансиране са изпратени и до Фонда за лечение на деца, откъдето обаче все още няма решение. За лечението на едното дете няма оферта, а за второто е липсвал кворум на последното заседание на обществения съвет”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qv9q


Още новини
Гласуват кандидатурата на д-р Дечев за управител на НЗОК в петък
16.07.2018 10:50:00 Полина Тодорова

Гласуват кандидатурата на д-р Дечев за управител на НЗОК в петък

Най-вероятно още този петък НЗОК ще има нов управител в лицето на директора на УМБАЛ „Св. И ...

Пациентски организации награждават спешните медици от Варна
16.07.2018 10:17:22

Пациентски организации награждават спешните медици от Варна

Пациентски организации „Заедно с теб“ ще наградят спешни медици от Варна и от цялата ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...