Вторник, 16 Януари 2018
24
ноем
 

Из пресата: Бюджетът за здраве, медицинският туризъм, лечението на две деца

Петък, 24 Ноември 2017 | 09:56:06


Едва един вестник днес се спира по-подробно на приетите вчера на второ четене в бюджетната комисия промени в бюджета на НЗОК за 2018 г. „Депутатите се съгласиха да добавят още 27 млн. лева разходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това предложи още в сряда новият здравен министър Кирил Ананиев, който увери, че парите ще дойдат от резерва, като в никакъв случай в момента не трябва да се намаляват парите за други дейности”, пише „Монитор”. (Де факто разходите в бюджета не се увеличават и той остава балансиран, само се регламентират изрични суми от вече заложения резерв, които ще отидат по съответните пера в извънболнична и дентална помощ, б. р.)

„По време на второто четене на бюджета на здравната каса в бюджетна комисия предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Така средствата за първична извънболнична помощ за догодина ще се увеличат със 7 млн. лева, парите за специализирана извънболнична помощ - със 7 млн. лева, с 3 млн. лева да е по-голям бюджетът за медико-диагностичните дейности и с 10 млн. лева - тези за стоматологична дейност”, допълва изданието, като се спира и на промяната в мораториума за нови дейности: „Даде се възможност новите дейности да се позволят в случаите тогава, когато клинична пътека не е изпълнявана на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което също ще гарантира по-добър достъп по отношение на дейности, които не са били изпълнявани досега в региона”, поясни Дариткова пред журналисти.

Тя даде за пример болницата в Смолян, която със средства от Министерски съвет ще реализира придобиване на апарат за инвазивни процедури и в следващата година ще може да се изпълняват такива клинични пътеки в областното лечебно заведение. „Досега пациентите от Смолянска област нямаха възможност да получават животоспасяваща медицинска помощ и най-близката инвазивна лаборатория беше на 100 километра. Това ще бъде позволено следващата година, защото това е в интерес на българските пациенти и на техния живот и здравна сигурност”, разясни Дариткова”, четем във вестника.

Друг материал в изданието се спира на проведения вчера форум за медицински туризъм. „До две години трябва да е готова стратегията за развитие на здравния и медицинския туризъм. Това каза вчера зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева след участието си на първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз (БЛС).

Според Георгиева това е реалистичният срок за изпълнение на тази задача. Предстои да се направи продуктова стратегия за здравния туризъм. „Това е част от голямата актуализирана стратегия на туризма ни. В нея е заложено да се развият 4 продуктови стратегии. Една от тях е именно здравният и медицински туризъм”, обясни зам.-министърът”, пише изданието.

„По думите й България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете за здраве в Европа, защото страната ни има всички условия да бъде конкурентно място като здравен център, но все още е неразработено. Георгиева посочи, че с цел лечение от януари до септември в България през 2017 г. са били над 26 000 чужденци, а за цялата минала година посещенията с тази цел са били над 47 000. "Вероятно е имало и нерегистрирани туристи, които са били в страната ни с такава цел", уточни тя. Прогнозата, по думите на Георгиева, е че ще нараства броят на посещенията с цел лечение предвид застаряването на населението в Европа”, допълва още ежедневникът.

„Телеграф” пък алармира за проблем с лечението на две деца. „Държавата няма средства, за да финансира извънредно скъпото лечение на двете деца с редки заболявания. Това е станало ясно на заседания на Комисията по редки болести, която била свикана в понеделник от зам. здравния министър д-р Бойко Пенков. Всяка от терапиите е на стойност стотици хиляди лева само в рамките на няколко месеца. Специалистите признават, че лечението е подходящо, но пари няма”, четем във вестника.

Изданието уточнява, че едното дете е с мускулна атрофия, а другото - с мукополизахаридоза, като терапията му струва 703 000 лв. за три месеца. „Молби за финансиране са изпратени и до Фонда за лечение на деца, откъдето обаче все още няма решение. За лечението на едното дете няма оферта, а за второто е липсвал кворум на последното заседание на обществения съвет”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3CdT


Още новини
Обявиха за нищожни лимитите на болниците за 2015 година
16.01.2018 11:10:27

Обявиха за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година, информира Центърът за защита правата ...

Д-р Бойко Пенков: Трябва да има преструктуриране на общинските болници
16.01.2018 10:30:26

Д-р Бойко Пенков: Трябва да има преструктуриране на общинските болници

Трябва да има някакъв тип преструктуриране и реорганизация на дейността. Това заяви пред Нова Тел ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...