Сряда, 18 Юли 2018
09
ноем
 

Из вестниците: Резултати от одита в КОЦ – Пловдив, листа на чакащи, лекар с обвинение за измама

Сряда, 09 Ноември 2016 | 15:08:25


Очаквано, една от основните теми от здравния сектор в днешния печат е одитът в пловдивския комплексен онкологичен център. „Изпълнителната агенция "Медицински одит" откри нарушения при лечението на 8 пациенти на Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщиха от МЗ. Те са свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, които гарантират качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите. Докладът на "Медицински одит" е изпратен на прокуратурата”, четем в „Дума”.

„Министърът на здравеопазването Петър Москов вчера издаде заповед за отнемане правата на патолога в КОЦ д-р Петко Маслев да упражнява медицинска професия в страната за 2 години. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита на живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на ИАМО, НЗОК и прокуратурата продължават”, пише още вестникът.

„Междувременно Москов изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на общинския съвет с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление, както и да се въведе постоянен контрол на качеството на работата”, допълва изданието и уточнява, че със заповед на Москов "Медицински одит" започва цялостна проверка на онкоцентъра в града под тепетата.

„Труд” обръща поглед към националната листа на чакащи за лечение в болниците, която се публикува на сайта на НЗОК. „Националната листа на НЗОК за планов прием на здравноосигурени пациенти главоломно нараства. Към момента тя наброява близо 4200 души, сред които онкоболни и пациенти със сърдечносъдови проблеми. Още отсега част от тях са насочени за лечение и/или диагностика за 2019 и 2020 г.”, пише ежедневникът.

„Най-много се чака за комплексните онкологични центрове в големите градове в страната, за УМБАЛ-Плевен - близо 600 души, "Д-р Марко Антонов Марков" във Варна - 433, "Св. Иван Рилски" в София - 323. "Сити клиник" - 349, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - 259, и др.”, изрежда публикацията.

„Ако пациентите не искат или не могат да чакат тогава да проведат терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго от определеното лечебно заведение”, пише още вестникът.

Пресата се спира и на повдигнато обвинение срещу хирург. „Обвинителен акт за подбуждане на вещо лице към престъпление и за измама в съучастие е внесла в районната прокуратура в Разград срещу хирурга от МБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Бранимир Мичев. Това е второ обвинение срещу доктора, срещу който има и друго дело за измама на пациенти, съобщи говорителят на апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева”, четем в „Монитор”.

„Лекарят, който работел в местната хирургия в Разград, е предаден на съд заедно с управителя на охранителна фирма от Кубрат Борис П. Двамата според прокуратурата се свързали с бащата на осъден и успели да го въведат в заблуждение, че срещу 10 600 лева ще го изкарат на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективна присъда в затвора”, пише изданието.

„Бащата на осъдения Синан. П. дал исканите 10 600 лева, но това не било достатъчно. На 21 ноември 2014 г. д-р Мичев отишъл в Цар Калоян, където живеел бащата на затворника, и казал, че е извършен преглед и е уредено приемането на сина му в болница. След престоя в болничното заведение щяло да настъпи и самото освобождаване за домашно лечение. Това обаче щяло да струва още 5000 лева.

Таткото отказал да дава повече пари и само по тази причина престъплението останало недовършено”, разказва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zcyE


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...