Вторник, 19 Юни 2018
11
окт
 

Из вестниците: По-високи заплати в здравния сектор, още за проблемите в МУ – София, проблем в строителството на болници

Вторник, 11 Октомври 2016 | 15:08:25


Очаквано, подписаният вчера Колективен трудов договор в здравния сектор е най-отразяваното здравно събитие във вестниците. „Между 15 и 38 на сто ще е увеличението на минималните заплати за различните специалисти в здравния сектор, предвижда подписаният вчера Колективен трудов договор между синдикатите, работодателите и здравното министерство. „Най-голям ще е скокът при бачкаторите - редовите лекари и сестри“, обясни д-р Камен Данов, шеф на медицинската федерация на „Подкрепа“.

Споразумението, което се подписва за пръв път от 2013 г. насам, касае само най-ниските заплати, под които не може да се пада. Затова то ще се отрази при възнагражденията предимно в общинските болници, детските ясли и градини и училищните здравни кабинети и в част от големите болници, където заплатите ще скочат, поясниха още от синдикатите. В много от болниците - частни и държавни, възнагражденията са надскочили отдавна новите минимални заплати и затова споразумението там няма да се отрази, допълни здравният министър Петър Москов“, информира „Сега“.

„В бъдеще най-ниските заплати при професионалистите по здравни грижи - сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори в ясли, градини, здравни кабинети, социални домове, „Спешна помощ“, ще са 700 лв., при 520 лв. досега. В болниците колегите им ще получават поне 750 лв. Ръстът при лекарите с една специалност ще е 21%, а възнаграждението им ще е поне 850 лв. в бюджетните организации, например "Спешна помощ" и 980 лв. в болниците. При току-що завършилите лекари ръстът е между 28 и 38 на сто в зависимост дали е нает в бюджетна организация или в търговско дружество, а целта е те да бъдат мотивирани да останат в България. Шефовете на клиники в болниците вече ще трябва да вземат минимум 1150 лв.“, изрежда публикацията.

Вестникът се спира и на друга информация, дадена от министъра вчера. „Остойностяването на лечението по 100 клинични пътеки е вече готово, обяви Петър Москов. В момента МЗ смята разходите на болниците по лечението по всяка една пътека - колко пари са нужни за лекарства, консумативи, режийни и т.н., но без труда на персонала. Целта е да се знае кое колко струва, за да е ясно, че над изчислените разходи всичко останало е за заплащане на труда на лекари и сестри, допълни той“, четем в „Сега“. „Можем да бъдем изненадани от тежките диспропорции на места, където се получават твърде ниски или високи заплати спрямо разходите за лечението и цените на пътеките“, допълни той. За готовите 100 пътеки се оказало, че средно само 30% от плащаното от НЗОК е нужно за покриване на разходите по лечение, а останалите 70 на сто остават за възнаграждения“, пише още изданието.

„24 часа“ разговаря с проф. Лидия Катрова от Факултета по дентална медицина на МУ – София във връзка със скандала, който продължава във висшето учебно заведение. „Разкритията на одита не са изненада за никого във Факултета за дентална медицина. Развитието на факултета е само екстензивно и се гони само външен ефект: купуват се машини, които се използват 6-8 часа 30 седмици в годината. Купуват се апарати, заключват се и няма достъп до тях, или поне липсват написани критерии и правила.

Такова разхищение не съм виждала“, коментира пред изданието проф. Катрова.

„Бившият ректор и настоящият декан повтарят: „Колко студенти докарахме, колко пари докарахме“. Да, но е надхвърлено разумното съотношение студент/преподавател и на асистент се падат по 10-12 души. Представете си, че клиничен преподавател трябва да контролира работата върху 10-12 пациенти за 2-3 часа, колкото траят клиничните упражнения. Преподавателите изнемогват. Затова, когато разбрах от одитния доклад за незаети преподавателски места, се възмутих. Може ли да привличаш толкова студенти и да не назначаваш преподаватели?!“, пита тя и посочва още: „Постоянно ни се натяква колко ни били високи заплатите, но се работи двойно и тройно на един трудов договор. Ако погледнете при какви вредности се работи в зъботехническата лаборатория, ще се учудите, че не се вземат мерки за хората. Изобщо придобивките се разпределят от ръководството по незнайни критерии и по "съображения". Сама съм ремонтирала административния си кабинет, от години си нося всеки ден личния лаптоп, защото ми се отказва компютър, паркомясто, подкрепа за работа със студентите и т.н. Аз не съм единствена в това отношение, но не съм съгласна с примирението „Навсякъде е така“.

„Монитор“ пък се спира на проблеми в строителството на болници. „Болници стават факли за 15 минути заради редица пропуски в строителството, сред които и липса на отдушници. Това са показали анализите на противопожарни експерти на голяма част от лечебните заведения в цялата страна. Според публикувано проучване в повечето болници съществуват строителни дадености, които оказват неблагоприятно отражение върху развитието на пожара, като липсата на противопожарни и противодимни сектори в хоризонтална и вертикална посока. При такива случаи димните газове се разпространяват неконтролируемо в цялата сграда за извънредно кратко време“, четем във вестника.

„Практиката показва че 10-15 минути свободно развитие на пожар в първия етаж са напълно достатъчни за задимяване на всички етажи над него и създаване на опасност и дори фатален изход за болните, който често са упоени, обездвижени или дори не са в съзнание, се казва в анализа“, посочва още изданието и допълва: „Липсват и стаи със специално оборудване, което подържа по-високо налягане от това в секторите, където се разразил пожара. В тези помещения според изисквния би трябвало да се скрият хората. Според строители обаче дори да има подобно изискване за новите сгради, то изпълнението на подобни стаи е прекалено скъпо заради компресорите, които трябва да се поставят там. Друг проблем, който се посочва са гъсто населените помещения. В много от болниците дори в коридорите имало поставени легла.“

Големите лечебни заведения в столицата и университетските болници обаче са с пълен набор оборудване за работа в извънредни условия, обяснили от Асоциацията на университетските лечебни заведения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mbQn


Още новини
Стойностите за лъчеление разбрани погрешно от РЗОК, няма да лишават пациенти от терапия
18.06.2018 18:52:54

Стойностите за лъчеление разбрани погрешно от РЗОК, няма да лишават пациенти от терапия

Индикативните параметри, определени от Касата в съотвествие с изискванията на НРД, не създават пр ...

СГС оправда д-р Илко Семерджиев по обвинението за заплахи към Асена Стоименова
18.06.2018 16:37:12

СГС оправда д-р Илко Семерджиев по обвинението за заплахи към Асена Стоименова

Софийският градски съд оправда д-р Илко Семерджиев, съобщи dariknews.bg. Служебният вицепремиер и ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...