Петък, 19 Януари 2018
16
окт
 

Излезе от печат бр. 35 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 09:24:48


Специализираният седмичник обобщава в информации и коментари пъстрата картина на отминалите дни. Акцент е поставен върху започващите срещи на ръководството на БЛС с парламентарно представени партии за обсъждане на проектобюджета за 2018 г., наред с всички възлови места в организацията на здравната система.

В броя са отразени и две конференции – за иновациите и добрите практики, както и организираната от Факултета по обществено здраве в София дискусия за общественото здраве като резултат от взаимодействието на всички политики. Реално погледнато, пак става дума за дебати, за много изразени мъдри становища и обобщени изводи. Но остава големият въпрос – как казаното на конференциите и кръглите маси да стане реалност – чрез нормативни промени, чрез смели решения, или… Често точно този въпрос за реализацията остава все без отговор.

В научно-пропедевтичен план заслужават внимание две съобщения за данни от проучвания в сферата на диабета – елемент от непрестанното търсене на учените на по-ефикасни терапии при това комплексно и толкова разпространено заболяване.

В бр. 35 на специализирания седмичник се разказва и за проведена сесия на Балканските медицински дни, организирани от Балканския медицински съюз, създаден през 1932 г. и доказващ силата на традицията, свързваща страните от полуострова в общата цел за здраве и приятелство между медиците от региона.

В такъв дух е издържана и кореспонденция за отминалия Осми конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум – уникална организация, родена през XXI век, носител на нови отношения и смели стремежи в обединяването на лекари от различни страни. Като споделят ново познание от необятния свят на напредъка в медицината, като „създават мостове“ между юга, изтока и центъра на Европа, участниците всъщност налагат „медицинската наука и практика като фактор в междудържавните отношения“, по думите на президента на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов.

„Работното място – стресов фактор?“ – под това заглавие „Форум Медикус“ отразява Световния ден на психичното здраве в аспекта на напрежението в работата на медицинските специалисти. Ако към организацията, свободата да вземаш решения, работния график и т.н. прибавим и общественото недоверие, и натиска върху работещите в здравната система – въпросителната в заглавието става излишна.

Съчетаването на теорията за рисковите за здравето на децата фактори и на практиката как да бъдат преодолени е разкрито в публикация за проведено неотдавна „Училище за здраве“ – за деца, родители и учители, с водещ организатор неуморния доц. Светослав Ханджиев.

Бр. 35 на вестник „Форум Медикус“ съдържа още: акценти от седмицата с изразените намерения да се създаде „фонд за подпомагане на финансово обременени болници“, както и фонд за заплащане на обслужването на здравно неосигурени лица в доболничната помощ. Разбира се, пак без отговор остават въпросите: защо бе допуснато да има финансово нестабилни и то големи, областни болници; защо и как позволихме да има толкова хора, останали извън здравноосигурителната система.

Тези въпроси задава и тези отговори търси вестникът отдавна. Читателите – също.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eS4h


Още новини
Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта
18.01.2018 17:44:48 Полина Тодорова

Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта

До края на март е възможно централизираната електронна система за лекарства да бъде завършена. То ...

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници
18.01.2018 17:06:56 Полина Тодорова

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които бих ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...