Неделя, 21 Януари 2018
27
ноем
 

Излезе от печат брой 40-41 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 27 Ноември 2017 | 09:40:00


Уводният коментар със заглавие „Урокът на лекарите от Ловеч“ обобщава случилото се в последните седмици с акцент върху въпроса – кой и защо допусна да се стигне до толкова тежкото състояние на болницата в областния град. Прави се анализ на грешки и пропуски през годините, на трупани и нерешени въпроси при финансирането на този тип болници. Коментарът всъщност е обобщение на системни недостатъци при налагането и реализирането на здравноосигурителния модел, както и за ролята на държавата в управлението и изработването на подходяща нормативна уредба за лечебните заведения.

Европейската инициатива за комплексен подход за насърчаване на напредването на възрастта без увреждания, наречена ADVANTAGE, е друг акцент в новия брой на „Форум Медикус“. Става дума за проект на ЕС, в който от наша страна участва Националният център по обществено здраве и анализи.

Като отзвук от отминалите събития, посветени на голямата тема за диабета, специализираният седмичник се спира на национална кампания за повишаване на знанията за този болест, както и на алгоритъм за поведение на лекаря при оценка на рисковите за диабет фактори.

Научно-пропедевтичната тематика на издание е защитена чрез подробна кореспонденция за подходите на кардиолозите към антикоагулантната терапия – аргументиран и основан на научни доказателства анализ какво да се има предвид, когато се избира директен перорален антикоагулант.

Особен интерес в бр. 40-41 на „Форум Медикус“ представлява статия за пътя на въвеждането на електронното здравеопазване в Латвия, за резултатите, ползите и очакваните предимства.

Актуален и значим е и публикуваният анализ за „Качеството на въздуха в ЕС“, където ясно се открояват мястото на България и задачите, които има да решава страната. Както и отражението на това „невидимо“ замърсяване върху здравното състояние на хората.

В напомнящо теоретичен аспект е развита и темата за европейските традиции и практиката в системите за здравно осигуряване, като – естествено – изводите могат да помогнат на тези, които вземат решения за подобряване и усъвършенстване на българския модел.

„Форум Медикус“ в новия си брой съдържа още: информация за нови разработки на учени от БАН; анализ на съдържанието на нов рецептурник за видове меню в детските градини; изводи от национална среща по подобряване на състава на храните; кореспонденция за инициатива на УБ „Александровска“ за ранна диагноза и адекватен подход при ХОББ; отзвук от среща на ръководството на БЛС с лекари от Кърджали; рецензия за ново учебно помагало за изучаващите здравната политика и мениджмънта в аспекта на повишаване на качеството на медицинските дейности; вест за настъпление в сферата на профилактиката на рака на маточната шийка и др.

Брой 40-41 на „Форум Медикус“ публикува още информации, съобщения, вести и новини по щекотливи и важни за здравната система въпроси.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vKTA


Още новини
Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея
21.01.2018 10:47:00 Полина Тодорова

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Баби ...

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...