Четвъртък, 19 Юли 2018
01
ноем
5
 

За предстоящи фалити на лечебни заведения и в доболничната помощ предупреди БЛС

Срещу бюджета за 2018 г. за ПИМП се обявиха и от сдружението на общопрактикуващите лекари

Сряда, 01 Ноември 2017 | 15:47:37


Българският лекарски съюз е крайно притеснен от подценяването на дейностите по перо извънболнична помощ в бюджета за идната година. Лекарите са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ.

Това съобщават от съсловната организация след проведен вчера извънреден Управителен съвет, на който е обсъден проектобюджетът на касата за 2018 г.

„Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ“, алармират от съсловната организация. Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5,5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. – за специализираната извънболнична помощ.

„СИМП е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари“, опасяват се от БЛС.

От съсловната организация предлагат ново преразпределение на средствата по перата за ПИМП и СИМП, като средствата за общопрактикуващите лекари се увеличат с още 10 млн. лв. и така достигнат общо увеличение от 27 млн. лв., а тези за специалистите – с още 13 млн. лв., с което общото им увеличение ще достигне близо 16 млн. лв.

Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ.

Лекарския съюз настоява реалното и оптимално увеличение, което организацията иска, да се удовлетвори. „Необходимо ли е да почнат фалитите на болници и в извънболнична помощ, за да може отговорните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеопазване е важно и не бива да бъде подценявано“,  питат от БЛС.

Съсловната организация все пак изказва задоволството си от увеличението на средствата в болничната помощ с думите: „„Увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки“.

Недоволството си от средствата за извънболнична помощ изразиха и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които в свое становище отбелязват, че промените в бюджета на НЗОК „отново са незначителни до липсващи“. От там посочват, че не са ясни основанията за тази незадоволителна промяна, нито как биха били разпределени съответните средства и очаквания ефект.

„Отново заявяваме, че този Проект за ЗБНЗОК в частта извънболнична помощ и особено ПИМП е в коренно противоречие с определената приоритетна политика в Националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати“, отбелязват от там и настояват да бъде обсъдено предложението им за бюджет, според което средствата за ПИМП трябва да се увеличат с 25 млн. лв., като заявяват готовност за съвместно обсъждане, както и публичен дебат по темата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A97E

Биг брадър 02.11.2017 10:24:25

всяка година като видите увеличение на бюджета искате увеличаване на стойностите за договорените дейности без да правите сметка за увеличаващата се заболеваемост. После що имало неплатена дейност, отчетена над лимитите?! Ами веднъж приемете, че увеличението е за да покрие по- голям брой прегледи и хоспитализации

Умните 02.11.2017 08:47:26

са го измислили отдавна в какво съотношение следва да се разпределят средствата за здравеопазване, между ОПЛ, специалисти и болници, за да работи адекватно здравната система. Останалото е диктатура и обричане на фалити и разпад на системата. Къде е електронното здравеопазване, защо не се определят индивидуалните разходи за всеки индивид и той да си ги менажира сам, а не да се моли на ОПЛ за талон и да се конфликтира с него?!

БЛС-Въоръжено Крило 02.11.2017 16:43:24

Ха-ха-ха. Как ще се 'менажираш' сам и ще се молиш за талон бе чичка. ТИ НЕ РЕШАВАШ КАК ЩЕ ПРОТИЧА ДИАГНОСТИЧНИЯ И ТЕРАПЕВТИЧНИЯ ПРОЦЕС. Лекарят е консултант , а не продавачката или горския да искаш. На адвокат да не би ти да казваш как да води делото и по кой член , ми ако знаеш толкова води си го сам, същото е и като отидеш при лекар. Ако знаеш какво да си изследваш и къде трябва да ходиш заминавай и не ни губи времето. Кога ще се отучите от консуматорското си поведение и ще започнете да уважавате хората с образование което нямате ?

999 02.11.2017 11:46:48

Между електронното здравеопазване и разпределението на средствата няма нищо общо. Индивидуалната партида не решава никакъв проблем, напротив. Заробва те към пакета, който си си купил и ако той не достатъчен да се реши проблемът, плащаш разликата. В момента достъпът е повече от свободен и това, само по себе си, е проблем на системата. И престанете с тези направления. Този, който се счита за достатъчно компетентен да определи характера на проблема си, да си го решава сам, за своя сметка и да си носи последствията. Ако иска да прехвърли поне част от отговорността на друг, да следва указанията на личния си лекар.

999 01.11.2017 16:37:12

Отново няма да се намери стабилен министър, тъй като партията, която го търси няма идея за политика. Не може да се търси човек с готови идеи, ако политическата сила с мнозинство в парламента не е определила политическите си цели грамотно. Загиващата извънболнична помощ не може да бъде компенсирана с болници, колкото и много да са те.


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...