Понеделник, 25 Юни 2018
21
май
7
 

Министър Ананиев:

За постигането на универсално здравно покритие са нужни целенасочени усилия към най-уязвимите групи

Понеделник, 21 Май 2018 | 17:12:38


Гарантирането на справедлив достъп до висококачествени здравни услуги, ориентирани към хората, достъп до лекарствени продукти, както и насърчаване на благосъстоянието на хората от всички възрасти, трябва да бъдат водещи задачи в общите усилия, за да се осигури универсално здравно покритие. Това заяви в изказването си от името на Българското председателство на Съвета на ЕС министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на 71-та сесия на Световната здравна асамблея в Женева.

Тази година сесията е посветена на темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Световната здравна асамблея е върховният орган на Световната здравна организация, който взема решенията и определя политиките на организацията. Универсалното здравно покритие е споделена цел на държавите-членки на Световната здравна организация в стремежа никой гражданин да не бъде оставен на заден план – цел, чрез която ще се търси постигането на най-високия възможен стандарт за здраве за всички.

Българският здравен министър посочи, че важни стъпки в тази посока са необходимостта от стратегическо и устойчиво сътрудничество на всички нива, както и целенасочени усилия, за да се достигне до най-уязвимите групи, посочват от там.

Затова и СЗО трябва да е добре подготвена да подпомага държавите-членки в усилията им да разширят достъпа до здравни услуги и да координира усилията на всички партньори да изградят устойчиви здравни системи, изтъкна Ананиев.

ЕС и неговите държави-членки признават постигнатото в резултат от усилията на СЗО досега, но все още има редица области, в които липсва напредък. Необходимо е да се продължи с бързи, решителни и прозрачни действия за справяне с някои въпроси от програмата за реформи, в това число и тези, свързани с реформата в управлението.

Ето защо държавите-членки на ЕС подкрепят усилията на Генералния директор, насочени към продължаване изпълнението на спешната реформа на Световната здравна организация, коментира в изказването си министър Ананиев. Той посочи, че ЕС и държавите-членки приветстват Тринадесетата обща работна програма, чиято цел е осигуряването на здравословен живот и насърчаването на благосъстоянието на хората от всички възрасти.

В изказването си пред сесията на Световната здравна асамблея българският здравен министър поздрави СЗО за постиженията на организация през последните 70 години и допълни, че ЕС и държавите-членки са напълно ангажирани да продължат да подкрепят и да допринасят конструктивно за реформата на организацията и другите въпроси от първостепенна важност в нейния дневен ред.

Министър Ананиев благодари на Секретариата за доклада, съдържащ петгодишния глобален стратегически план за подобряване на готовността и реакцията на общественото здраве и посочи, че ЕС и държавите-членки подкрепят предложените в доклада цели, задачи и мониторинг.

В Асамблеята участват делегации от всички 194 страни-членки на СЗО, представители на различни специализирани агенции, организации от системата на ООН, правителствени и неправителствени организации, както и официални наблюдатели.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HA4r

dr 22.05.2018 08:54:57

Те са големи капацитети и трябва непременно да споделят управленския си опит. Европа има голяма полза от тях.

Гост 21.05.2018 23:57:42

Жени Начева и тя на разходка до Женева. Така ли спазваме бюджетната дисциплина, другарко Начева? Или за екскурзийки пари бол

Гост 21.05.2018 18:52:45

ДпС подлоги, докога ще крадете от труда ни?

Гост 21.05.2018 18:12:06

Tova mu e poslednoto patuvane na starcheto.

Гост 22.05.2018 08:20:31

Е, чак последното. Ще стане и това ама не сега.

Гост 21.05.2018 17:58:31

Риформатора оправи здравеопазването в България тръгна да оправя другите. Да се връща немедлено щото сГоранчо трябва да плаща заплати бадева напук на зомбито Начева. Нали имаше финансова дисциплина или всичко е ала бала

Гост 21.05.2018 17:45:01

Срам.


Още новини
Търсят се директори и за болниците за рехабилитация в София и Бургас
25.06.2018 17:14:23

Търсят се директори и за болниците за рехабилитация в София и Бургас

След като миналата седмица Министерството на здравеопазването обяви ...

Стотици варненци празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината
25.06.2018 16:58:34

Стотици варненци празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината

Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на Еньовден, за да отбележат празника на ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...