Сряда, 24 Януари 2018
26
окт
 

За година ВМА стопила дълговете си наполовина

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 17:00:14


За година ВМА стопила дълговете си наполовина. През месец юни 2016 г. дълговете на болницата са били в размер на 37 милиона лева, а година по-късно - 18,2 милиона. Това съобщи ВРИД началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски по време на отчета си за дейността на болницата в периода май-септември 2017 г.

„Виждате за 1 година какъв скок има в овладяването на дълговата тежест на ВМА. За септември 2017 г. по счетоводни данни са 15,3 милиона лева – просрочени задължения и текущ дълг. В момента, след последното плащане на месец октомври,  имаме 12 милиона дълг. Въобще не трябва да забравяме, че към Банката за развитие има цесия, която беше около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 милиона. Предвидени са вече и са приготвени за разплащане 20 милиона лева, така че за догодина ще останат около 13 милиона лева”, отчете ВРИД началникът на ВМА.

Той изтъкна, че към момента всички запори са паднали, а доверието към болницата като надежден партньор нараства все повече.

Проф. Мутфачийски отчете ръст в преминалите болни в стационара, извършените операции, приходите от НЗОК, НОИ, ДКЦ, спад в разходите за медицински консумативи, без да е намалено качеството на използваните материали, спад в общите стопански разходи, разходите за охрана, храна и т.н.

Ръст беше отчетен и по отношение на възнагражденията на служителите на ВМА.

Проф. Мутафчийски отбеляза и че тази година за първи път в историята на България беше извършен прием на студенти по специалност „Военен лекар”: „Това е резултат на отговорното отношение към бъдещето на армията и благодаря на генерал Николай Петров, че постави началото. След 8-10 години ще имаме достатъчно военни медици, които да запълнят липсите на кадри в поделенията, а след това ще могат да станат лекари във ВМА”.

Положителна оценка беше дадена и на кампаниите за безплатни профилактични прегледи, които се правят в различни клиники: „Не че имаме нужда да градим имидж, но това са неща, които са полезни за всички граждани”.

„Благодаря на всички за Вашата лоялност и за усилията, които положихте. Дори и в най-неблагоприятните месеци болницата остана на върха. Искам да дам пример от миналата седмица, когато имахме безпрецедентна заетост от 0,46% незаети легла – това са 4 легла”, обърна се към служителите на болницата проф. Мутафчийски.

 „Няма как да не ми е пълна душата, когато съм сред Вас, защото тук е моят дом. Няма как да не ме впечатлява този доклад. Поздравления за резултатите, поздравления за това, че сте екип. На прав път сте. Пожелавам Ви са сте живи и здрави и да Ви виждам все така усмихнати. И аз Ви обичам, да знаете”, заяви проф. Николай Петров.

Зам.-министър Атанас Запрянов също сподели, че това, което е чул в отчета съвпада напълно с политиката на Министерство на отбраната. „Вие сте на правилния път и тази тенденция трябва да се съхрани. Зад всички тези цифри се крие политика и тенденции именно за спиране на теча, на разхищаването на пари и връщането на парите в служба на лечебното заведение, Академията и допълнителното материално стимулиране на служителите. Това е ВМА. ВМА е на Въоръжените сили - и на действащите, и на хората от резерва, и на техните семейства. Отново казвам - на правилния път и можете да разчитате на моята подкрепа”, отбеляза зам.-министър Запрянов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1cKN


Още новини
Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ
23.01.2018 15:21:20

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ

Sanofi и Bioverativ – биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хем ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...