Неделя, 21 Януари 2018
30
окт
2
 

Заместители на цигарите – ефективни при набавянето на никотин и със значително намалена вреда

Понеделник, 30 Октомври 2017 | 11:20:20


“Сам по себе си никотинът не е особено опасен и ако може да се доставя във форма, която е приемлива и ефективна като заместител на цигарите, това може да спаси милиони животи”, информират от британската Кралска медицинска колегия.

Хилядите вредни и токсични вещества в цигарения дим, които се образуват при горене на тютюна, са основен причинител на сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб и други болести, свързани с пушенето. Според редица здравни експерти, никотинът, съдържащ се по естествен начин в тютюневото растение, е причината за пристрастяването, но сам по себе си той не причинява тези заболявания. Ето защо все повече експерти подкрепят негорими алтернативи на традиционните цигари и са единодушни, че този тип продукти представляват по-малък риск за здравето. 

„Електронните цигари и другите устройства за доставяне на никотин предлагат огромни възможности за подобряване на общественото здраве. В същото време максималното използване на тези възможности изисква подходящата регулация, внимателен мониторинг и управление на риска“, е отбелязано и в доклад, разглеждащ е-цигарите на Агенцията за Обществено здраве в Англия.

Широката достъпност и употреба на бездимни алтернативи на горимите тютюневи изделия  са довели до значителен спад в нивата на пушене. На базата на налични данни от пазарите, където се предлагат нови негорими продукти като електронни цигари, както и въз основа на опита със снус (тютюново изделия за орална употреба) експертите достигат до общо мнение, че тези продукти вероятно намаляват заболяванията, свързани с пушене и значително намаляват вредата за населението.

Данни на ЕС например сочат, че 6.1 милиона пушачи са спрели да пушат цигари чрез употреба на електронни цигари. Според Константинос Фарсалинос, един от авторите на проучване по въпроса, това са може би най-високите нива на спиране и намаляване на пушенето.

Не само електронните цигари обаче могат да изиграят позитивна роля в отказа от пушенето. „Електронната цигара не е единственото изделие, което е по-малко вредно от горимия тютюн. Има и тютюневи изделия, при които не протича горене, а те са с много по-нискорисков профил от горимите цигари“, отбелязва д-р Кгоси Летлапе, бивш председател на Медицинската асоциация на Южна Африка, и бивш председател на Световната медицинска асоциация.  Така например масовата употреба на снус в Швеция, който е широко приет като по-малко рисков от цигарите, може би обяснява защо смъртността на мъжете в Швеция, свързана с употреба на тютюн, е най-ниска в ЕС - при средна смъртност от рак на белите дробове от 220 на 100 000 души население в страните от съюза, в Швеция този показател е 87.

Според различни експерти, ако не се подкрепят негоримите тютюневи продукти, много пушачи ще продължат да пушат цигари вместо да преминат към потенциално по-малко вредни алтернативи. Държавните институции могат да допринесат съществено в тази насока, като насърчават иновациите, научната оценка и промоцията на по-малко вредни никотинови алтернативи за пушачите. САЩ и страните от ЕС вече са възприели или са в процес на приемане на нормативна рамка, касаеща подобен тип продукти. Важни в тази насока са и политиките за намаляване на вредата от обикновените тютюневи изделия за пушене.

Тютюневата индустрия може да има основна роля за намаляването на вредата от пушенето чрез разработване и пускане на пазара на по-малко вредни алтернативи на цигарите. Политиките за намаляване на вредата “може да са ценен инструмент в усилията за подобряване на общественото здраве чрез намаляване на заболеваемостта и смъртността, свързани с употребата на тютюн, особено ако компаниите се възползват от тези разпоредби и предприемат смели и иновативни промени в продуктите”, заявяват и от Агенцията по храните и лекарства в САЩ.

„Колкото по-успешно превърнем обещанията в действителни числа, които са научно доказани, толкова повече ще сме сигурни, че тези компании имат сериозни дългосрочни планове”, заявява по време реч на Световния форум  за никотина през 2015 г. и Дерек Як, бивш ръководител на СЗО за контрол на тютюна. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2H69

stan 30.10.2017 11:50:56

Сложете надпис- платена реклама! Препоръчайте тази потенциално по-малко вредна алтернатива на вашите деца!

Гост 30.10.2017 12:06:42

Преди 2 седмици на семинар на ОПЛ на Зл. пясъци се разпространяваше проучване извършено от ФИЛИП МОРИС!!!!! за "ползата" от нискотемпературно горящия тютюн. Не бяха проучени обаче наличията на никотин,катрани и 3,4 дибензпирени в модерния тютюн.


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...