Сряда, 18 Юли 2018
25
ноем
2
 

Експерти: Липсата на кадри е главният проблем в медицинския и здравен туризъм

Събота, 25 Ноември 2017 | 10:53:38 Надежда Ненова


Изграждането на кадри е дългогодишен и продължителен процес, но напоследък демографските процеси и мобилността на медицински специалисти, е видима и много тревожна за нас. Ние не можем да спрем живота, но ще трябва да измислим стратегии, които работят за задържане на достатъчно подготвени кадри, които да ги мотивират да работят тук, каза проф. Тодорка Костадинова, заместник-ректор на МУ Варна по време на Първата конференция по медицински и здравен туризъм, която се проведе в четвъртък.

По думите й пътят към успеха на в медицинския и здравен туризъм е в комуникацията, интерсекторните връзки и взаимодействие и промотирането на България като такава дестинация. „Предлагаме в регионалните стратегии да бъде включена специфична цел – развитие на здравния туризъм като социална иновация за постигане на по-добро здраве и качество на живот на хората“, каза още проф. Костадинова.

Д-р Ивайло Христов, изпълнителен директор „Медика Албена също опреди липсата на достатъчно подготвени кадри като основен проблем в българския медицински и здравен туризъм . „Имах някакво решение – да обучаваме хора, давахме дори и високи заплати, но и това не даде резултат.  Вече не знам как можем да задържим хората в България“, каза той.

„На второ място е конкуренцията. В Турция в момента се изграждат балнеологични комплекси, които са с капацитет 10 пъти над нашия. И те предлагат на нашите лекари по 5 000 евро заплата, за да им ги разработят“, допълни д-р Христов.  

„Годишно обслужваме между 6 и 9000 туриста с остри заболявания и между 2400 и 3400 туриста за балнеоложки процедури. Работим с туристи над 60-годишна възраст. Често се случва дори след двучасов полет на такъв пациент, линейката трябва да го чака още на летището. Това обаче е максимумът на времетраене на полет, който могат да понесат пациентите, които идват у нас. Т.е. ние разчитаме предимно на хора от Германия, Великобритания, Белгия, Франция. Сривът на руския пазар, който настъпи 2014 г. Този спад, изразен в цифри е между 250-300 000 евро. Представете си какво е в национален мащаб. Хотелиерите на бърза ръка замениха руския пазар с молдовски, украински и полски туристи. От тези държави обаче потребителите на медицински услуги са единици“, каза още д-р Христов.

По думите му държавната ни политика спрямо Русия и липсата й по отношение на други страни-членки на ЕС е довела до огромни загуби в този туристически сектор. „Ние предлагаме по-добри цени, предлагаме продукт, който няма нито в Унгария, нито в Словения, нито в Чехия, но сме изместени от тях на руския пазар. От две години разработваме норвежкия пазар. Основният проблем обаче е, че норвежката медицина се дели на класическа и алтернативна много строго и калните бани и видовете масажи спадат към алтернативната медицина“, каза още д-р Христов.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gHNJ

UK doctor 03.12.2017 01:43:55

През 2007 за 15 дни работа в МЦ Албена получих 215 лева. Не получих никакъв процент от сумите, платени от застрахователни компании както беше обявено. Та затова липсата на кадри въобще не ме учудва. Д-р Ивайло Христов е по-добре да се скрие.

Ангел Демирев 26.11.2017 19:26:15

Основен проблем в българския медицински и здравен туризъм в МЦ АЛБЕНА е,че такива безхаберници както тебе,дават преценка за степента на подготвеност на кадрите!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...