Понеделник, 22 Януари 2018
06
ноем
5
 

Д-р Стоян Борисов: 7 млрд. лв. са нужни на здравната система

За контрола в системата е отговорна държавата, заяви главният секретар на БЛС

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 13:45:31


„Много пъти сме заявявали, че средствата, които са необходими за здравеопазването, трябва да бъдат минимум 7% от БВП.“ Това каза пред ТВ Европа главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов в коментар на думите на финансовия министър Владислав Горанов от дебата при приемането на Бюджет 2018 в комисиите. Припомняме, тогава Горанов се обърна към съсловните организации с въпроса колко средства ще са им нужни за здравеопазване.

„В момента, дори и с това завишаване от 400 млн. лв., самият министър Горанов казва, че тези средства са от порядъка на 4,5%. Т.е., ако следваме минималните средноевропейски изисквания, средствата, които трябва да се отделят от държавата, от бюджета - 7%, това е някъде от порядъка на 7 млрд. лв.“, каза д-р Борисов.

Той посочи, че в Холандия за здравеопазване се отделят 16-17% или 80 млрд. евро годишно, в Германия - около 9-10%, или 333 млрд. евро; в Австрия – 50-60 млрд. и всяка година тези средства нарастват с по 2 млрд. евро. „В България до този момент сумата, която се отделя години наред, е от порядъка на 3,8% до 4,2% от БВП. Така че на този негов въпрос – колко средства са необходими – толкова са необходими – 7% от БВП, около 7 млрд. лв.“, каза д-р Борисов.

На думите на Горанов, че здравната система е неефективна и в нея много се краде, главният секретар на БЛС отговори така: „Относно отделянето на средствата и относно контрола върху тия средства е отговорна държавата с нейните институции. В държавната власт са всички силови министерства – ДАНС, икономическа полиция, МВР, така че държавата е тази, която трябва да упражни контрол върху средствата, които отделя.“

По думите му, има неефективност в управлението на здравната система, но в нея БЛС не участва. „Защото системата се управлява със закони, които се коват в парламента, с наредби, които ги издава министъра, и лечебните заведения се ръководят от управители, директори, които в държавните болници се назначават и са под ръководството директно на министъра, а в областните структури – от общинския съвет и от областните управители. БЛС, както и профсъюзите не участват в комисиите, които избират тези директори“, обясни д-р Борисов.

Той се спря и на искането на лекарския съюз за завишаване на бюджета в извънболничната помощ, като го защити по същия начин, както и председателя на БЛС преди дни. „Никъде не се казва, че поликлиниките имат дългове. Но голям процент от ДКЦ-тата имат дългове за ремонтни работи, за ток, за парно, консумативи. При повишаване на минималната работна заплата от 1-ви януари на 510 лв. и с това минимално количество средства, които се отделят за извънболничната медицинска помощ, това неминуемо ще доведе до фалит, защото всички приходи, които отиват в ДКЦ-тата, до 80% от тях ще отидат във фонд работна заплата“, каза д-р Борисов.

Той подчерта, че по европейски стандарти около 14-15% от бюджета за здраве трябва да отива за първична извънболнична помощ и до 16% - за СИМП. „Като ги съберем двете, това са около 30%. 30% от 3,8 млрд. лв. са точно 1,140 млрд. лв. А те дават около 427 млн. лв. Не може преглед при лекар да струва 9 лв. или 12 лв.“, коментира главният секретар на БЛС.

Запитан какви са очакванията на съсловната организация към бъдещия здравен министър, д-р Стоян Борисов заяви: „Очакванията ни не са чак толкова положителни, защото системата е много забатачена и този, който ще поеме министерството, ще понесе една изключително голяма отговорност. Ще му помагаме, защото на него ще му бъде изключително трудно. От него ще искаме колкото се може по-бързо да влезе в преговорния процес, да помогне за него, да се адаптира колкото се може по-бързо към цялата тази неуредица, която съществува в момента и, разбира се, решенията, които той ще взима, да ги съгласува със съсловните организации.“

Д-р Борисов подчерта, че за 12 години са сменени 12 здравни министри и посочи: „Не министрите са виновни. Виновна е системата, виновни са тези, които определят системата, тези, които ги избират министрите. Не може за 12 години да са сменени 12 министри. Системата се управлява много трудно, защото лобитата са много и най-различни, и много силни. Но тук ще се върна на изказването на г-н Горанов, че системата е пропита от лични и корпоративни интереси и че корпоративните интереси били повечето в държавните болници. Няма как да се съгласим с това. Работа на държавата е да се бори с личните и корпоративните интереси. Държавата е тази, която трябва да вземе спешни мерки по този въпрос“, завърши главният секретар на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vnaL

недоволен 06.11.2017 23:03:30

Борисов, едно и също приказваш дето ти разправя оная кукундрела от Варна.Или го преписваш от разни книжки, а пък секретаката ти го напечатва защото ти не можеш ...После лягаш на диванчето дето ти го сложиха в голямата стая и четеш ли четеш докато го понаучиш,щото то телевизиите не са лесна работа....ама ако знаеш колко си зле брато, нема да се покажеш никога. И още по-кариран костюм да сложиш пак ще си нещастното алчно комплексирано човече от крайните квартали на столицaта....

БЛС-Въоръжено Крило 06.11.2017 17:42:51

За да задържите младите лекари тук - не 7 млрд ,а 30 млрд лева разходи за здравеопазване трябват или 7 милиарда, но с доплащане за 90% от здравните услуги. Иначе ще задържите ДЕДОВИЯ. Но очевидно на болшевиките не им е толкова зор да задържат квалифицирани хора тук. Да видим как ше се оправдават пред населението след 5-6 години когато останат полу глухи ,полуслепи лекари и то с напреднаа атеросклероза .Ще бъде голям майтап когато вече нито ще ги чуваме, нито ще ги виждаме , а прегледа ще ни отнема 90 минути да си надигнем артритните стави и морни кокали. Тогава ще се смея дебилно на оплакванията им , ще съм вече в нирвана и ще ги пращам да се преглеждат в Германия ако не им харесва отношението ,ха-ха-ха

999 06.11.2017 15:07:11

Къде в Европа сте срещали стандарт за определяне на разходи за СИМП? И защо за СИМП средставата да са повече от средсвата за ПИМП? Какво разбирате под ДКЦ - само тези, които са общинска собственост ли? И ДКЦ-то на Галинка ли е в групата на заплашените от Фалит? И избощо, наясно ли сте колко много не разбирате структурата на здравеопазването и се литкате според това кой е най-гласовит от членовете на УС?

съгласен 06.11.2017 23:21:18

ами да,то като не можеш друго да направиш викаш.Ами кой да разбира от структура на здравеопазването,колега, Галинката командва циганското ДКЦ от тука щото и плащаме голяяяяям апартамент да си живее и да си върти частната фирма, Грозев я го има два дни,я го няма, оная трътка от Търново каква беше, има мозък колкото на кокошка, другите са мъртви души! Забравих най-умната оная от Вакарел, дето шамаросваше детето в кабинета си...е такива са там, а тоя от снимката е без коментар.Обаче членството е задължително, делегатите по съборите ядене,пиене... - само наши хора,,нагласени, пълна девалвация на съсловието. нЕ ЧЕ НЯКОЙ НИ БРЪСНЕ ЗА НЕЩО, НО И НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ..АЙДЕ ЧЕ МИ СЕ ДОСПА,ОТ УТРЕ ПАК СЪЩОТО!

питащ 06.11.2017 14:34:05

А ти лично ще си доволен от завишаването на минималната работна заплата защото твоята ще стане към 4 бона и половина, а председателят ще надскочи министър-председателя. И пак щу си седиш в майчин дом и ще идваш в съюза отвреме-навреме за парлама. Нямате ли малко личен морал и неудобство да говорите как колегите ви не взимат заплати, как ДКЦ-та фалират, системата се управлява трудно и прочее глупотевини, само и само да си оправдаете имитацията на дейност на казионната организация ?


Още новини
Облекчения за броя специалисти в медицинските стандарти искат общинските болници
22.01.2018 15:07:15

Облекчения за броя специалисти в медицинските стандарти искат общинските болници

Намаляване на броя специалисти, залегнали в медицинските стандарти, както и възможност болниците ...

Пациентите да плащат пълна потребителска такса и да търсят компенсации от социалните, предлага БЛС
22.01.2018 14:56:08

Пациентите да плащат пълна потребителска такса и да търсят компенсации от социалните, предлага БЛС

При всяко посещение при лекар за медицинска помощ пациентът да заплаща пълния размер на потребите ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...