Неделя, 22 Юли 2018
27
окт
 

Д-р Стойчо Кацаров: Това е 16-ият поред калпав бюджет на НЗОК

Финансовата рамка на фонда е приета без никакви разчети, посочи председателят на ЦЗПЗ

Петък, 27 Октомври 2017 | 11:46:42


„Според мен това е 16-ият поред калпав бюджет, който се приема.“ Това заяви пред БНТ председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с гласувания преди дни от Надзорния съвет на НЗОК бюджет на касата за идната година.

По думите му, бюджетът е сгрешен още преди да е приет. „Защото не се правят абсолютно никакви разчети, когато се приемат тези документи. В една нормална застрахователна или осигурителна компания за такъв тип дейност наема актюери, които правят дългосрочни разчети, не за една година дори – за 5, за 10, за 20 г., като правят анализ на заболеваемостта на населението, на възрастовата структура на това население, на доходите на това население, цените на лекарствата, на труда и прочие, и прочие. И на базата на това изчисляват колко трябва да бъде осигурителната премия, в случая здравната вноска и какъв обем от услуги може да се покрие с тези средства. При нас бюджетът се приема, министърът на финансите казва – това остана тази година за здравеопазване, толкова ще са парите. Ама абсолютно никакъв разчет няма“, коментира д-р Кацаров, като отбеляза, че по същото време здравният министър издава наредбата за основния пакет услуги, покривани от касата, също без никакви разчети.

„Няма как резултатът да не е лош от прилагането, срещането на тези два нормативни акта без абсолютно никакъв разчет“, заяви той.

По думите му, проблемът със сумите за здравни вноски може да се реши само, ако НЗОК се постави в конкурентна среда. „Примерът, който дадох за осигурителните компании – те правят всички тези анализи и изчисления, защото ако приемат прекалено ниска здравна вноска, има опасност да фалират. Разходите им ще надхвърлят приходите. Или пък ще загубят клиентите си, ако пакетът от услуги, който предлагат, не е достатъчно голям. Понеже НЗОК нашата е задължително осигуряване, ние нямаме право да я напуснем. Министерство на финансите не може да фалира. Те не виждат никаква потребност да изчисляват каквото и да било. И затова ни хвърлят така нещата“, каза д-р Кацаров и отбеляза, че ако здравното осигуряване не беше задължително, здравноосигурените щяха да са малцина, основно поради недоволството от системата.

Във връзка с това той заяви, че трайното решение на всички тези проблеми е и здравното осигуряване да се постави на конкурентна основа, т.е. НЗОК да има конкуренти, за да може пациентът да избира.

Според д-р Кацаров, първият проблем на системата е организацията. „Ние не си даваме сметка за това колко може да навреди държавата на системата на здравеопазването. И непрекъснато аз чувам гласове – ама държавата да се намеси, държавата. Държавата в повечето случаи вреди, когато се намеси. Например, държавата се намеси като издаде едни медицински стандарти, в които записа, че за да функционира едно отделение по хирургия, трябва да има най-малко назначени 10 лекари, от които най-малко шест със специалност по хирургия. А това отделение е с 10 легла. Значи, самата държава натовари с разходи“, коментира той и добави: „И болницата във Враца, и в Ловеч, и във Видин, и еди-къде си закъсаха. Те не могат да посрещнат този ненужен от гледна точка на медицината разход. Затова ако иска държавата ни здравеопазването да се развива, тя трябва да стимулира конкуренцията, свободният избор на пациентите. И така ще можем да получим едно качествено европейско здравеопазване.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@jr4

Кацаров 31.10.2017 14:53:08

ти стана специалист по всеки здравен проблем! Откъде ти идва самочувствието?

Старшинката 30.10.2017 14:36:06

Като Ви мобилизираме ще работите както и колкото трябва и то за без пари!! Здравеопазването е свързано с националната сигурност и Вие не може да я застрашавате чрез бойкот!!!Ако не искате сменете си професията!!

Гост 28.10.2017 00:48:28

Стойчо и неговия другар Болти- Мерудия на всяко гърне. Едни и същи фрази до втръсване. Не прави разлика между солидарно осигуряване и застраховане

Гост 28.10.2017 16:07:03

Само вие балканските селяндури с рубашки се опитвате да правите такава разлика и да мътите водата. Навсякъде по света застраховане е тъждествено на осигуряване и обратно. Такива комунистически лингвисти като вас нарочно бавят топката за да няма никакви европейски промени тук. Напразно.

Dr_Doolittle 27.10.2017 18:39:33

Нито тиквеният бостан на Баце, нито червените потници на Нинова няма да допуснат други здравни фондове да влязат и поставят в конкурентна среда правителственото недоносче НЗОК. По-скоро ще фалират изпълнителите на медицински дейности, отколкото да обявят фактът ,че това е една банкрутирала институция , изпълняваща социални поръчки на властта за коткане на електората с незаплащано здравеопазване с десетилетия .

Гост 27.10.2017 15:43:46

НЗОК е измислена институця , която не работи с парите на осигуряващите се, а с някакви суми, отпуснати от държавния бюджет. Една излишна и раздута администрация. Но за сметка на това много "наши хора" работят там. Същата работа може да върши и една дирекция в МЗ с десетина човека. Обачееее......къде ще работят "нашите хора", те се доста.

БЛС-Въоръжено Крило 27.10.2017 13:48:20

Така е защото НЗОК не е нормален здравен фонд, а менте фонд - някакъв параван на политическата класа за прибиране на средства от населението и раздаването на тези средства и ползване от управляващата клика без значение дали са червени или сини комунисти. В нормалните западни страни в такъв фалшив фонд биха влезли полиция, прокуратура и би бил закрит както всяка друга фиктивна фирма със заблуждаваща реклама завличаща и работещи подизпълнители (в ролята здравните заведения) и клиенти (в ролята пациентите). Играе се на някакво фалшиво осигуряване със смешни вноски при което се обещават нереален обем услуги за сметка на подизпълнителите изобщо модела Спас от Кочериново, но на държавно ниво

Компетентен 27.10.2017 13:31:56

Изключително тъпи тези. Нищо за здравна карта, здравна вноска от поне 12 процента . Тоя само иска. Здравен лобист. СРАМ

Гост 27.10.2017 18:18:45

А ти очевидно си правителствено леке лобист

Гост 27.10.2017 14:05:47

На нас лекарите не ни трябва здравна вноска 12 % , която отива в ръчичките на Баце Тиквата, а при изпълнителя лекар отива едва 0.0005% от вноската на пациента.Така,че продължава ли тази система да плащате на някой тези 8-12 % си ТЪРСЕТЕ ОТ НЕГО ПРЕГЛЕДИ. А при нас ще плащате КЕШ все повече и повече, иначе доктор ще виждате само по игралните филми


Още новини
Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам
22.07.2018 11:37:00 Надежда Ненова

Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам

Д-р Александър Илиев е на 36 години. Роден е във Велико Търново, но е израснал в Елена. Завършва ...

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...