Събота, 21 Юли 2018
28
ноем
5
 

Д-р Стойчо Кацаров: Терминът надлимитна дейност скрива истината

Касата не може да откаже да плати за лечението на здравноосигурено лице, защото конституцията и законите го изключват

Вторник, 28 Ноември 2017 | 14:20:40


Терминът надлимитна дейност скрива истината. Това е дейност, свързана с лечение на пациенти, здравноосигурени лица, потърсили медицинска помощ по реда на закона, която не е платена от НЗОК. Това заявява в интервю за Центъра за защита правата в здравеопазването председателят на УС на организацията д-р Стойчо Кацаров. Той е категоричен, че Народното събрание е длъжно да поправи тази тежка несправедливост и то не само за 2016-а, но и за 2015 година.

Д-р Кацарова посочва, че една част от пациентите са изпратени с направление от лечебни заведения за извънболнична помощ, а други са приети по спешност. Всеки от тях е здравноосигурено лице и има право да получи безплатно медицинска помощ в обхвата на здравното осигуряване. Това му право е дадено от самата Конституция, която не разделя болните на подлимитни и надлимитни, категоричен е д-р Кацаров. Той подчертава и че болницата не може да върне пациенти, приети по спешност. „Не може, законът я задължава да го приеме и лекува. Нещо повече, персоналът, отказал спешна помощ, носи административно-наказателна отговорност. В случая договорът между НЗОК и болницата е в противоречие със закона и добрите нрави. Това води до нищожност на клаузите на договора, свързани с лечението и заплащането на пациенти, приети по спешност“, обяснява д-р Кацаров. По думите му може да се направи изводът, че отказвайки да плати на болниците, НЗОК нарушава и закона, и добрите нрави.

Той отбелязва, че касата не може да откаже да плати за лечението на здравноосигурено лице, защото конституцията и законите изключват подобна хипотеза. В тази връзка д-р Кацаров пояснява, че в Закона за публичните финанси и в Закона за здравното осигуряване са предвидени възможности за увеличаване на приходите на НЗОК в случаи на недостиг. „В едно свое решение Конституционният съд тълкува Основния закон по същия начин, сочейки, че държавата не е обикновен осигурител, защото в случай на нужда тя е длъжна да осигури средства за лечението на всички граждани“, посочва той. Ето защо според него на практика чрез отказа си да плати за лечението на част от здравноосигурените лица НЗОК придобива незаконно средства на болниците. „Казано с популярната терминология, неплащайки надлимитната дейност, касата източва болниците“, коментира той.

Кацаров припомня и решението на Надзорния съвет на касата за изплащане на надлимитната дейност за 2016 година, взето през януари тази година. „Има и последващи решения с които е определена точната сума, а именно за болнична медицинска помощ 18 770 711 лева и за медицински изделия - 406 770 лева“, пояснява той, като изтъква, че решението не е отменено, но не е и изпълнено.

Според него шансовете на болниците да осъдят НЗОК за неплатената дейност са отлични. В тази връзка д-р Кацаров припомня, че има цяла поредица от нормативни промени и съдебни решения, свързани с този проблем, които могат да бъдат посочени като аргумент както за 2015, така за 2016 година. На въпрос защо не са го направили до момента, д-р Кацаров заявява, че причините за това са няколко. „Едната от тях е, че много от собствениците и мениджърите се надяваха разумът да надделее и НЗОК, макар и със закъснение, да плати. Другата причина е, че съдебните такси са много високи – 4% от цената на иска“, разяснява той. В тази връзка той отбелязва, че неплатените от НЗОК пари за 2015 г. и 2016 г. са общо 70 милиона лева, като със законните лихви сумата ще надхвърли 120 милиона лева. „Това означава, че болниците трябва да платят на съдилищата държавна такса в размер на близо 5 милиона лева. Третата причина е страхът. Управителите и собствениците на много болници се страхуват да не бъдат наказани за това, че са потърсили парите си чрез съда“, допълва той.

„Наказанието“ по думите му може да бъде по няколко начина - поръчкови проверки от касата и медицинския одит, разпоредени от самия министър, актове и глоби, забавяне или отказ на разрешения, намаляване на лимита, прекратяване на договора с касата и други. „Зависимостта на лечебните заведения от политиците и администрацията е голяма и формите на натиск са безброй. Иска се доста кураж да се противопоставиш“, посочва Кацаров.

В същото време той отбелязва, че директорът на болницата може да бъде обвинен в безстопанственост за това, че не е потърсил вземанията си по съдебен ред. Това се отнася не само за управителите на частни болници, но още повече за тези на държавните и общинските. Те не могат да са сигурни, че следващият министър на здравеопазването или кмет, като принципал, няма да им потърси такава отговорност, особено ако е решил да ги смени и да постави друг на поста. Законът ги задължава да потърсят вземанията си и бездействието им днес, утре може да бъде използвано срещу тях, разяснява той.

От думите му става още ясно, че вече им подадени искове от няколко болници, между които има частни, общински и държавни, а вероятно има и други, които са се обърнали към съда. „Времето за размисъл изтича. Ако се търси неизпълнение на договорно задължение от НЗОК, давностният срок е 3 години, защото става дума за периодични плащания“, пояснява още той.

Според прогнозата му тези дела ще продължат 2-3 години и в крайна сметка касата ще бъде осъдена, а заедно с лихвите, разноските за съдебни такси и други дължимата сума от 70 милиона ще нарасне два пъти. Сиреч към 2020 година НЗОК ще трябва да плаща извънредно около 150 милиона лева. „Без значение откъде ще се вземат тези 70-80 милиона лихви и разноски, това са пари, които биха могли да бъдат дадени за лечение, изследвания, лекарства, скрининг и други“, посочва още той, като допълва, че НЗОК има добри шансове да се споразумее с повечето болници и да избегне съдебните такси и разноски.  При този вариант според него повечето болници дори биха се отказали от лихвите по такива споразумения. Обратното, отказът да се преговаря може да се тълкува като безстопанственост от страна на ръководителите на касата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LFET

willy 29.11.2017 11:56:18

Като се каже "държавата" , българинът гледа като на някакво чуждо тяло , което дава или не дава пари, а всъщност това са пари които биха излезли от нашия джоб. Така че аз не съм безразличен към същността и обосноваността на надлимитната дейност. А тя е резултат на дебалансираното търсене и предлагане. При този модел на заплащане, болниците имат интерес да лекуват колкото се може повече, докато пациентът е неутрален по отношение на разходите и манипулируем по отношение на потребността. Следователно, или пациентът трябва да се превърне в заинтересуван купувач и да доплаща в един приличен размер или болниците не трябва да бъдат мотивирани в такъв обем да увеличават дейността си. Бих предсказал че ако същите получават една предварително договорена глобална сума, не биха се "старали" толкова. Надявам се това най-после да се проумее, поне от част от 20-те процента.

Dr_Doolittle 28.11.2017 22:00:18

Комунистическата партийна класа с двете компартии на Боко и Нинова затова си държат на една единствена каса - одържавената НЗОК - за да имат този инструмент да налагат политически произвол и диктат върху здравните заведения били те болница или отделен лекар. При наличие на конкуренция на много здравни фондове правителственото прасе-касичка би било изметено от нормалния пазар и хвърлено на боклука, както от осигуряващи се , така и от изпълнители на медицински дейности. Просто никой не би се осигурявал или работил с такива боклуци.

Гост 28.11.2017 19:04:46

Да видим как ще го играят болничните директори, или управители на ТД. Отпред море отзад ТКЗС, или спазваш закона да съдиш НЗОК за да не те обвинят в безстопанственост или ако съдиш НЗОК следва да рискуваш да не си вече директор!

d-r 28.11.2017 18:00:35

Много точно написано.Как е имал смелост да го каже!

Гост 28.11.2017 22:17:14

не сте го следили! за да зададете въпроса как е има смелост. Това е най смелият човек занимаващ се с проблемите на здравеопазването, другият по смелост е Тодоров! от Русе!


Още новини
Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените
20.07.2018 17:41:26

Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените

Без подкрепа от Министерски съвет, МЗ и Надзорния съвет на Здравната каса няма как да се осъществ ...

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна
20.07.2018 16:35:15

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна

Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицинс ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...