Събота, 20 Януари 2018
18
окт
1
 

Останат ли лимитите, от увеличението на бюджета няма да има смисъл

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната карта блокираше развитието на системата

Ако управляващите искат модерно здравеопазване, трябва да гледат на него като на икономическа дейност

Сряда, 18 Октомври 2017 | 12:24:30


„Оспорихме решението за въвеждане на здравна карта, защото смятаме, че това е едно лошо решение, което нанася тежка вреда върху здравната система“. Това заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за Bloomberg TV във връзка с решението на Върховния административен съд да отмени Националната здравна карта. Според него самата идея за здравна карта означава забраната за инвестирането в лечебни заведения в България, забрана на разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. В този смисъл, стана ясно от думите му, тя на практика е блокирала развитието на здравната система.

„Пациентът като потребител на медицинската услуга има интерес да има колкото се може повече предлагане на този пазар, за да може да избира между повече доставчици и този, който най-много му харесва“, коментира д-р Кацаров, като допълни, че това е била и основната причина за атакуване на картата в съда.

Д-р Кацаров беше категоричен, че здравната каса не може да се справи с финансирането на лечебните дейности, като основната причина за това са недостатъчното публични средства за здравеопазване. Също така, коментира той, „здравната каса я мързеше да разработи гъвкави механизми за финансиране“. Поради тази причина, допълни д-р Кацаров, е избран най-лесният вариант, а именно – лимитирането на бюджетите на болниците. „Това означава, че едни служители в НЗОК предварително определят от общия бюджет какви средства ще дадат за годината“, заяви той, като поясни, че това на практика означава невъзможност за финансиране на нови лечебни заведения, за да бъде спазен лимитът.   

Той коментира и кризата, в която са изпаднали общинските болници у нас, като заяви, че на практика тя показва, че има сериозен системен проблем в организирането и финансирането на лечебното здравеопазване. Според него проблем е и липсата на разчети и прогнози за очакваната заболяваемост и нужното финансиране в дългосрочен план, а резултатът е катаклизми в системата. „Нашите управляващи трябва да разберат, че ако искат добро и модерно здравеопазване, трябва да гледат на него като на икономическа дейност. Това е икономика на бъдещето“, изтъкна той.

Председателят на ЦЗПЗ коментира и очакваното увеличение на бюджета на НЗОК, като заяви, че като цяло всяко увеличаване на публичните средства на фона на високото доплащане от страна на българските пациенти е добре дошло, но отново подчерта, че липсват разчети.

Според него проблемите в системата ще останат, докато в Закона за бюджета на НЗОК продължават да стоят лимитите за медицинска дейност, както и забраната за сключване на договор с фонда от страна на разкрито в същата година лечебно заведение.

Д-р Кацаров оцени положително и отмяната на Наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, която според него означава отстраняване на пряката намесата на политиците в здравната система.  

В заключение той заяви, че добър модел на здравна система е този в Холандия, който включва множество здравноосигурителни каси и лечебни заведения, които дават възможност на потребителя да избира както осигурителя, така и доставчика на медицинската услуга. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CjaK

констатация 18.10.2017 15:23:19

Д-р Кацаров е един от малкото мислещи хора в здравеопазването.


Още новини
Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони
19.01.2018 17:55:00

Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони

Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе догово ...

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София
19.01.2018 17:52:00

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София

Полиция е запечатала кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския универ ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...