Понеделник, 23 Юли 2018
13
ноем
4
 

Д-р Ненков: Кой ще се извини, ако се докаже, че няма нарушение от проф. Петров?

Над 99% от лекарите работят добросъвестно, но шайка мишоци се възползват от слабостите в системата

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 12:13:03


„Политик, муха и банка се убиват с вестник или с телевизия, вече сме по-съвременни. Много интересно, ако сега при поредната проверка на прокуратурата се окаже, че няма престъпление, кой ще се извини“. Това попита пред Нова Телевизия бившият заместник-здравен министър д-р Мирослав Ненков. Той беше категоричен, че разследването на една от националните телевизии срещу проф. Николай Петров е постановъчна журналистика.

„Колко трябва да си тъп да направиш далавера със собственото си име, извинявай“, попита още в типичния си стил д-р Ненков.

От думите му стана ясно, че действително му е предлагано да е оглави ресорното ведомство след оттеглянето на проф. Петров. Д-р Ненков обаче обясни, че не се е чувствал готов за това.

Бившият заместник-здравен министър разказа, че той самият е бил обект на медийна атака, която е била инициирана от в. „Труд“ в периода, в който е бил част от служебния кабинет при Георги Близнашки. „В края на предишния ми мандат, когато аз бях министър само за три месеца в един служебен кабинет, вестник „Труд” излезе с наплювателно храчеща статия върху мен, без повод, ей така, и без име“, посочи той, като допълни, че е спечелил делото срещу медията, а със парите от него си е купил пушка. „И сега смятам да я гравирам пушката – „На Миро от Петьо с обич!” Така съм го намислил, допълни той. (Става въпрос за главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков – бел. ред.)

На въпрос дали новият здравен министър Кирил Ананиев ще продължи политиката на екипа на проф. Петров, той посочи, че засега това изглежда възможно и допълни: „Целта е да бъдат позатворени още кранчета, през които изтичат наши общи пари. Предполагам, с голяма степен на вероятност, че той ще продължи по този път“.

Според него „кранчетата в системата“ са много и на много места. „Хората, които правят мушингии, са умни хора, те не са глупави, те знаят да използват слабостите на системата“, отбеляза той. По думите му възможността да има кранчета не е случайно поставена и от нея се възползват „много малка шайка мишоци, които умеят да използват слабостите на системата“.

"Това не става въпрос за мафията в бели престилки, много ме дразни като го чуя това", сподели в същото време д-р Ненков и допълни, че 99.8% от медиците „работят в кабинетите и в операционните добросъвестно, помагат и лекуват хора“.

Д-р Петров коментира и темата за нелегалния експорт на лекарства, като посочи, че официално той възлиза на около 200 милиона лева, а неофициално - вероятно около 300-400 милиона годишно. „Непрекъснато болниците подновяват своите дейности, насочват се към онкология, защото сега там има бизнес, или правят си нови отделения и по целесъобразност. Директно нарушавайки правилата, надзорни съвети в предишни времена са сключвали договори напълно в разрез с правилата“, заяви още той в контекста на идеята за налагане на мораториум за новите дейности в клиниките за срок от една година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ykuT

Гост 13.11.2017 18:13:27

Петров нито е политик, нито банка, значи трябва да е муха кацаща на мед или на фекалии. Явно сканадът ше е голям ако съдят генерал, те и за Тонев се туткаха и не смееха да му предявят обвинение. Значи остава само моралния укор ама то не е важно според Миро , допустимо е да насочващ пари към родата , кво толкова. По всичко личи ,че тези случаи ще се повтарят колкото щете без угояващите се от властта да се съобразяват с термина 'свързани лица' ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.) Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Док 13.11.2017 13:07:50

Това не беше поведение на невинен. Да не говорим че едни документи като хората не са подхотвили. Прасчо, по-добре си седни на задника. Морозов умря отдавна.

Компетентен 13.11.2017 12:44:35

Какъв фарс ! Какво недостойно лигавене ! Като не е виновен, защо подава оставка ? Да не е депутат ? Можеше да каже , че остава до приключване на процедурата ? Ама е по-добре да лапаш заплата от 10 Бона с премиите, да управляваш заведение с многомилионен бюджет , нали ? По терлици се измъкна .

+ 13.11.2017 13:25:49

+


Още новини
ИАЛ подписа двустранно споразумение за сътрудничество с института за лекарствени средства в Русия
23.07.2018 12:17:02

ИАЛ подписа двустранно споразумение за сътрудничество с института за лекарствени средства в Русия

На 10 юли 2018 г. в София проф. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция ...

Намаляването на ДДС за лекарствата ще даде по-добър достъп на пациентите
23.07.2018 11:35:43

Намаляването на ДДС за лекарствата ще даде по-добър достъп на пациентите

„България е една от малкото, да не кажа единствената страна в ЕС, която има уеднаквено ДДС ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...