Сряда, 18 Юли 2018
02
ноем
 

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници не искаме милостиня

Има начин, има и ресурс, за да се стабилизира общинското здравеопазване, смята управителят на Сдружението на общинските болници

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:45:49 Надежда Ненова


„Много сериозна ще е ситуацията в идващите два месеца, които са едни от най-трудните в годината. В общи линии можем да очакваме фалити на болници. Много говорихме за онзи времеви прозорец, в който можеше да се направи нещо с това, което е останало. Лошото е, че той е до такава степен притворен, че вече и въздух трудно влиза. Макар песимизмът да е последното нещо, което за себе си съм мислел, че ще ме обземе, сега не мисля, че нещо по-добро ни чака.“ Това прогнозира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

По думите му обаче който и да е новият здравен министър, това едва ли ще доведе до генерална промяна в системата на здравеопазването. „Персоната дали ще е една, друга или трета няма никакво значение. Дано само не залитне в друга посока. Важното за нас е да чуе това, което му казваме, за да може да се върви в някаква посока, така че здравеопазването да излезе от ситуацията, в която се намира. Говорихме с проф. Петров, дори две срещи имахме, но няма движение в посоката, в която смятаме, че трябва да върви здравеопазването. Затова и нещата не са никак розови“, каза д-р Тотев.  

Той поясни, че общинското здравеопазване вече се намира в разруха, която сдружението дълго се е опитвало да предотврати с анализи и редица предложения. „30 млн. лв., за които говорим, са комарът, който може да мине през прозореца, но пък ще дадат възможност да се запазят структурите. И тези пари не са никак много за държавата, която се похвали с преизпълнение на бюджета, особено ако някой го е грижа за хората, които живеят извън големите градове“, каза д-р Тотев.

„Нашето предложение е много конструктивно, защото така не просим пари. Ние искаме с тази сума от 30 млн. лв. държавата да компенсира донякъде онези несправедливости, на които подлагаше през годините общинското здравеопазване. Било с безумните стандарти, било с всички нормативни документи, било с неравнопоставеността между нас и държавните болници. Тя винаги е гледала на нас като на заварените деца и бяхме подлагани на всякакви варианти за управление, така че да се стигне до там, че болниците да обявяват една след друга несъстоятелност и да затварят врати. Това е трагично. Ако някой си прави илюзията, че сега е така, но след някой и друг месец ще отвори врати отново, ще бъде разочарован. Много ми се иска, но няма как да стане. Това вече се случи в Поморие“, допълни д-р Тотев.

Според председателя на сдружението единственото, което остава като възможност на един човек в държава, в която първичната помощ е слаба, липсват болници, живее в регион, в който пътната инфраструктура е окаяна и е беден като църковна мишка, е да емигрира. „Ако съм оптимист, вече ще ми лепнат диагноза. Не, че не съм си я сложил сам, но не искам и колегите да ме освидетелстват. Оптимизмът е до време, после хората му викат лудост. Трябва да съм луд, за да пренебрегвам факти и да твърдя, че нещата са наред“, отсече д-р Тотев.

„Въпреки това вярвам, че в следващите няколко седмици ще се направи необходимото, има ресурс, има начин и ще се тръгне към нещо читаво. Ние не искаме милостиня“, завърши обаче той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zqan


Още новини
Из пресата: Здравноосигурителен модел, ТЕЛК, самоубийства
18.07.2018 09:25:22

Из пресата: Здравноосигурителен модел, ТЕЛК, самоубийства

„Допълнителното здравно осигуряване трябва успоредно да върви с навлизане на алтернативни з ...

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...