Понеделник, 22 Януари 2018
13
ноем
 

Д-р Галинка Павлова: Очакваме министърът да подкрепи искането за повече пари в доболничната помощ

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 11:28:10


„В момента очакванията на БЛС са свързани с окончателното приемане на бюджета на НЗОК и предстоящия преговорен процес на рамковия договор“, каза д-р Галинка Павлова пред БНР в отговор на въпрос за новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев. „Още тази седмица се надявам, че ще има среща с новия екип на министерството. В края на седмицата събираме национален съвет да решим как ще действаме оттук нататък, ако не са приети предложенията ни“, уточни тя.

Д-р Павлова припомни исканията на Лекарския съюз, свързани с преразпределянето на допълнителните 400 млн. лева, планирани в бюджета за здравеопазване за 2018 г. „БЛС настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 млн. лева и с 12-13 млн. лева парите за специалистите в извънболничната помощ. Това не е каприз, а е мотивирано и обосновано искане. Повечето пари в извънболничната помощ са в унисон с програма „Здраве 2020“, където е записано, че извънболничната помощ трябва да има тежест и съответно да бъде финансово осигурена. Това е препоръката и на Световната банка. Увеличението ще се изрази в повече направления за хората, за да имат по-добър достъп до специалистите, а и в повишаване на цените“, каза тя.

По думите на д-р Павлова приходът на общопрактикуващите лекари е средно 3000 лв. „Това не е заплата – от тези пари се осигурява издръжката на практиката, заплати на наетия персонал. При увеличаването на минималната работна заплата няма как да се остане на тези цени, които са при общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ“, поясни тя.

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че очакванията са министърът да подкрепи исканията за преразпределяне на парите в бюджета, а след това много бързо да се започне работа по нормативните документи. „В преговорния процес трябва да уточним какво точно ще купува здравната каса като медицинска дейност. Това беше регламентирано в Наредба 2, която в момента се обжалва пред петчленен състав на ВАС. В момента имаме нормативен дефицит и това създава редица трудности, ако щете и едно чувство на безперспективност.

Тя огласи още едно предложение на БЛС – да се промени законът и с парите от здравни вноски да не може да се купува недвижимо имущество, както е записано сега. „Настояваме от надсъбраните вноски да бъде даван процент на общопрактикуващите лекари и на специалистите. Досега тези суми отиваха за лекарства и болнична помощ“, каза д-р Павлова. „Секторът има дълбоко заложени проблеми в модела на здравноосигуряване и модела на финансиране“, допълни още тя.

„Не смятам, че това, че министърът е финансист, ще се отрази положително на системата. В екипа му има един-единствен лекар. Смятам, че медицината е изключително специфична област и не биха могли само финансисти да се справят с проблемите. Според мен трябваше във втория ешалон да има поне двама лекари, които разбират от обществено здравеопазване“, каза още зам.-председателят на Лекарския съюз.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g8Nz


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...