Понеделник, 22 Януари 2018
09
ноем
6
 

Д-р Боряна Холевич: Реформата в ТЕЛК носи риск от отнемане пенсиите на работещите хора с увреждания

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 13:34:32


Цялата истерия в ТЕЛК се гради на фалшиви новини. Всичко започна с приказките „много са, много са, много са“. Фалшивите ТЕЛК обаче са не повече от 5%. Този въпрос може много лесно да бъде решен с въвеждането на електронна здравна карта и единна електронна система. Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич.

По думите й в здравната карта в рамките на една, две или три години, в зависимост от заболяванията на лицето, ще бъде отразено всяко ходене на лекар, всеки преглед, всяко изследване и всяко пролежаване в болнично заведение. „Освен това ще стане безсмислено правенето на един куп изследвания непосредствено преди явяването на ТЕЛК, при единната електронна система за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК, която е свързана с НОИ и НЗОК. Тази система беше готова още 2010 г. и от години питам защо не работи“, коментира д-р Холевич.  

По думите й, промяната в наредбата за експертизата на работоспособността няма да реши нито един от проблемите на хората с увреждания. „При нея има единствено риск от отнемане на права, от отнемане на инвалидни пенсии на хора с увреждания, които работят. И нека спрем да заблуждаваме хората, че това не е така, тъй като реформата се справи с тази цел. Това, което ще се случи, беше казано още по времето на г-н Калфин - хора с увреждания, които работят или биха могли да работят, да не получават инвалидна пенсия. Всичко друго е вятър и мъгла. Както ние, така и хората с увреждания сме против термина „работоспособност“, подчерта беше д-р Холевич.

Тя беше категорична, че би трябвало да се определят видът и степента на увреждане и противопоказаните условия на труд, т.е. онези условия, които биха навредили на човека. След като човек се е осигурявал за настъпване на инвалидизиране поради трудова злополука, травма или общо заболяване, не би трябвало да води до спиране на това, за което се е осигурявал. "Работа за хората с увреждания няма. Работодателите не желаят да наемат хора с увреждания, въпреки стимулите от държавата, защото те по-често боледуват, по-често се налага да взимат болнични, логично е и да са по-бавни в работния процес”, заяви председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

„Лъжа е, че хората с увреждания у нас са около един милион. 518 109 са хората, получаващи инвалидна пенсия в България. Това е 7,1% от населението на България. Средно за Европа процентът е около 15, за Великобритания – 18,33%, Франция – 26,4%, САЩ – 22%. В държавата с най-голяма заболеваемост и смъртност от обществено значими заболявания излиза, че броят на хората с увреждания е най-малък. Хората не смеят да се явят на ТЕЛК, защото ги уволняват от работа. Хората са болни и работят“, допълни още д-р Боряна Холевич.

По думите й единственото, което трябва да се направи в ТЕЛК, е да бъде ревизирана наредбата за експертиза на работоспособността. „Категорично сме против освидетелстване на хора само по документи, защото това ще доведе до още повече корупция“, завърши д-р Холевич.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F98R

гост 10.11.2017 09:42:18

Фалшивите ТЕЛК решения -5%,това вече е новина....Плащаш на човек от комисията ,получаваш направление за болнично лечение и излизаш/без да си влизал/ с диагноза ,покриваща група инвалидност .Това е схемата-забравих ,вече има и хора по веригата-поставени лица за прибиране на парите и предварителната уговорка, търсене на бъдещи пенсионери по болест И започва едно точене -заплата /без някакъв си данък/, пенсия ,транспортни, за лекарства,винетки . Увеличете средствата за хората с истинска нетрудоспособност,а местата за работещите инвалиди-определете и тяхната часова натовареност.

Гост 09.11.2017 20:57:02

Добър анализ. За съжаление тези, които вземат решение ще сътворят простотия.

Еди Койси 09.11.2017 20:34:36

Май, ако тези "реформи" тръгнат,ще има много заведени и спечелени дела срещу държавата и нейните своеволия.В нетърнеливо очакване съм

гост 09.11.2017 13:40:41

Холевич само ти колко фалшиви ТЕЛК си подписала като твоето поставено лице което работи при теб Надя и взима по 1000лв за да ти да подпишеш. Тази същата казва че ти ги взимаш но като мога да предположа тя доста парички харчи всички я виждаме съседи. Та се огледай около себе си .Престани да си медийна звезда още повече се разбира че ти спират доходите над заплатата.

Гост 09.11.2017 14:13:05

Eдна жена ти каза на Женския пазар май...

гост 10.11.2017 07:32:13

не една жена на женския пазар а това е тайна която всички в пета знаят


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...