Вторник, 17 Юли 2018
28
ноем
6
 

Д-р Болтаджиев: Мораториумът върху новите дейности означава, че в системата няма да има нищо ново

Държавата трябва да си подреди къщичката, категорична д-р Таня Андреева

Вторник, 28 Ноември 2017 | 16:49:01


Мораториумът върху новите дейности във вече съществуващите болници означава, че на практика нищо ниво в системата няма да може да се внедри. Това мнение изрази пред БНР председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев в коментар за предложените в закона за бюджета на касата ограничения за догодина.

Припомняме, според първоначално предложения текст в бюджета на касата за 2018 г. се предвижда ограничение за сключване на договор с нови болници, нови дейности в тях, както и реимбурсиране на нови медикаменти за период от една година. При второто разглеждане на парите за здраве за 2018 г. в бюджетната комисия обаче бе приета лека корекция, според която нови дейности ще могат да се поемат от касата, стига до момента те да не са се извършвали на теорията на конкретната РЗОК.

„В определени болници няма да може да се работи нещо повече от това, което се работило като номенклатура като заболявания, диагнози, така че разликата е голяма“, обясни д-р Болтаджиев. Той коментира и изказванията, че болниците у нас са прекалено много и конкретното сравнение, дадено от финансовия министър Владислав Горанов за броя на лечебните заведения в Холандия. В тази връзка Болтаджиев отбеляза, че у нас лечебните заведения са 366, от които болниците са 316. От тях 49 са санаториуми. „265 са болниците за активно лечение. Но те защо са толкова – защото политиците в един момент решиха, че медицинските центрове, каквито бяха очните, ги регистрираха като болници“, заяви още той, като допълни, че по света това е дейност, която се прави в центрове, а не болници. В резултат, стана ясно от думите му, в момента имаме над 40 подобни болници.

Що се касае за Холандия Болтаджиев посочи, че лечебните заведения там са 643, процентът, отделян за здравеопазване е 10,3% от БВП, докато у нас той е 4,1%, а средствата на глава от населението са 17 пъти по-големи, отколкото в България.

От своя страна бившият здравен министър д-р Таня Андреева посочи, че очевидно има проблем, при положение, че имаме недобро здравно състояние на фона на разкриването на нови лечебни заведения и при непръснато покачващ се ресурс за болнична помощ. Този проблем трябва да започне да се решава, категорична бе тя, като допълни, че държавата трябва да въведе ред в собствената си система. „Моето лично мнение е, че трябва да има временна забрана за разкриване на нови лечебни заведения, докато държавата не си направи ясна картина за това колко лечебни заведения, с какви специалности и по какви дейности ще заплаща лечението на пациентите си“, заяви тя. „Държавата първо трябва да си подреди къщичката“, категорична бе Андреева.

След това според нея ще дойде ред и на разкриването на нови здравни фондове. Що се касае до мораториума за новите лекарства, тя посочи, че надали това е най-добрата стъпка. В същото време обаче отбеляза, че навсякъде в Европа, преди да се поеме нов медикамент от фондове, се изискват доказателства за ефективност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aEzR

Компетентен 29.11.2017 10:43:14

Андреева няма право да говори, понеже по време на тяхното управление нищо свястно не се свърши. Дори Гайдарски закачи ЦЯЛОТО здравеопазване на 6% здравна вноска , нещо нечувано в света. А колегата частник е в правото си да иска и да иска , въпросът е че няма ресурс достатъчен и че частните болници са в приливигировано положение.

f 29.11.2017 15:35:45

Колегата частник като иска, никой не му пречи да си го постигне сам. Никой не го ограничана за "нови дейности". Ама той частника иска от държавното...

Гост 29.11.2017 19:31:43

Мои той 'частникът' ще внедри нови технологии ,ама ТИ ЩЕ ГИ ПЛАЩАШ БЕ МУХЛЪЛ и то КЕШ ,а не чрез здравното ти осигуряване, което даваш на държавата. Толкова сте прости и тъпи ,та вдлъбнати

g 29.11.2017 22:29:27

Къде чу и видя "внедряване на нови технологии"? Мораториума е за разкриване на нова дейност към дадена лечелна структура, с която дейност съответният район на РЗОК вече е обезпечен, т.е. има кой да я прилага по линия на здравното осигуряване и не е нужно да се генерира нов излишен разход за развиване на тази дейност. Май някой не може да мисли.

лекар, социалист 28.11.2017 19:40:27

Тези и двамата са празнодумци, които знаят да повтарят само по 5 заучени фрази. И стига сте ни пробутвали тази Андреева. Ако не беше близка до Станишев, никога нямаше някой да е чувал за нея. Ясно какво и е нивото щом е близка с Янка Кюркчиева.

Гост 28.11.2017 19:54:51

Или си лекар,или комуняга! Лекар-комунист-такова животно няма!


Още новини
Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора
17.07.2018 15:46:00

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока, тъй като ще се и ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...