Вторник, 17 Юли 2018
20
окт
 

Държавата ще финансира и инвитро процедури на онкоболни жени

Петък, 20 Октомври 2017 | 14:43:39 Надежда Ненова


Решението на кабинета за увеличение на финансирането на инвитро процедурите доведе до промяна в три нормативни документа. Първо беше променено постановлението на МС от 2009 г., което позволи с обществени средства да се направи още един опит инвитро плюс четири трансфера замразени ембриони. Предстои да бъде преработен и стандартът за асистирана репродукция, като работната група започва работа по него, стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването днес.

На сайта на МЗ пък вече са качени за обществено обсъждане предложенията за промени в правилника на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). "Според мен има няколко много важни момента. Използваше се един медицински показател за включване или не в процедурите инвитро, който колегите, занимаващи се с тази медицинска дейност, са заменили с друг, много по-информативен. Това е прецизираща промяна. Дава се възможност на двойки, при които единият партньор или и двамата партньори имат генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури", каза зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Една от генералните промени е възможността онкоболни жени до 35 години вече да могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. „Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите му“, посочи д-р Ненков.

„Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми“, каза председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки без стимулация. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на ЦАР. Променят се критериите към клиниките-партньори на центъра. Сегашните партньори трябва да покажат 20% успешна клинична бременност или 15% успешни раждания. Досега изискването беше да се докажат двата критерия заедно. Кандидатстващите за партньори клиники имат право на избор – или да докажат успеваемост по един от двата показателя за последните три години, или за последните три процедури.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fkbS


Още новини
Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора
17.07.2018 15:46:00

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока, тъй като ще се и ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...