Вторник, 23 Януари 2018
19
окт
3
 

Доц. Любомир Киров: Да специализираш обща медицина е най-трудно

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 12:06:46


Да специализираш обща медицина е най-трудно - това заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в интервю за БНТ.

Toй отбеляза, че през 2015 г. 65% от общопрактикуващите лекари са били над 50-годишна възраст, което означава, че само след десет години 65% от тях ще са вече над 60-годишна възраст. „При липсата на млади колеги, които да зачисляват тази специалност, проблемът ще става все по-голям“, предупреди той.

Доц. Киров обясни, че в момента професията на личните лекари не е особено привлекателна за младите медици и изтъкна, че е нужно да се подобряват условията на работа, финансирането, както и възможностите за кариерно развитие. Не по-малък проблем е и липсата на възможност за получаване на възнаграждения по време на специализацията по обща медицина, което по думите му превръща специализирането по обща медицина в най-трудно.

Припомняме, преди дни от НСОПЛБ излязоха с подробна позиция, в която представиха не само проблемите, касаещи обучението и професията на личните лекари, но и различни варианти за тяхното разрешаване.

Според доц. Киров е нужно в полето на действие на общопрактикуващите лекари да бъдат въведени и нови, модерни технологии. Той отбеляза още, че годишно общопрактикуващите лекари извършват близо 30 милиона прегледа.

Доц. Киров коментира и предложения от НЗОК бюджет за догодина, като посочи, че на практика в него няма заложено увеличение на средствата за ПИМП. „Не е достойно да се говори едно, а да се прави друго“, категоричен бе той. В тази връзка той припомни, че от сдружението на личните лекари са дали своите предложения както за промяна на наредбата за специализациите, така и относно бюджета за извънболнична помощ. Сред предложенията е предвиждане на 40 места за специализанти по обща медицина, което ще подсигури на системата на поне 400 лични лекари в следващите десет години, посочи той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f2r6

ПОТЪРПЕВШ 20.10.2017 08:11:28

До "Старият доктор"! Навярно си джи-"П"-си, тъй и остарял на най-ниското стъпало на лекарската професия! Самият "Доцент" Киров казва, че 65% от личните лекари са дъртаци над 50 години и без каквато и да е специалност - значи най-неграмотните лекари! Най-дребните хищници в здравната система, най-неграмотни, но и най-алчни и гласовити! И понеже се представяш за "Стар доктор", едва ли аз младежът/на 20 год./ трябва да Ви напомня, че със старостта идват и болестите! И много скоро, от "галеник на здравната реформа", може да се окажете пациент, и от дребен хищник, да станете жертва на по-големите хищници/ както често става в природата/ в порочната ни здравна система! В нещастната ни родина пациентът е "клиент" и жертва! И пациентите и лекарите/потенциални пациенти/ са жертва на фармацевтичната мафия, на некадърни и бездушни чиновници на всички нива, на порочните политики в здравеопазването.

ПАЦИЕНТ 19.10.2017 22:24:41

КАКВА Е ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА СПЕЦИАЛНОСТ "ОБЩА МЕДИЦИНА"? НАЛИ НОВО ЗАВЪРШИЛИТЕ ЛЕКАРИ ИЗЛИЗАТ "МАГИСТРИ"- МАГИСТРИ ПО КАКВО? НИМА НЕ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА? И ЩО ЗА ДОЦЕНТ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА Е ДЖИПИТО Д-Р КИРОВ? ЩО ЗА ИЗМИСЛЕН ДОЦЕНТ Е ТОЙ? ДЖИПИТАТА, НАЙ-ПРОСТАТА ЧАСТ ОТ ЛЕКАРСКАТА ГИЛДИЯ, СА ГАЛЕНИЦИ НА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА - ЗАКРЕПОСТЕНИ ПАЦИЕНТИ, ПАРИ ВАЛЯТ ОТ ВСЯКЪДЕ/ КАПИТАЦИОННИ ТАКСИ, ПОТРЕБИТЕЛСКИ ТАКСИ, ПАРИ ОТ НЗОК ЗА ПРЕГЛЕДИ, ПРОФИЛАКТИКА, ДИСПАНСЕРНИ, ПРОДАЖБА НА НАПРАВЛЕНИЯ, КОМИСИОННИ И ЕКСКУРЗИИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ..../ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ДО БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ И БОЛНИЦИТЕ, ОБИРАЩИ НАЙ-ТЕЖКАТА ПАТОЛОГИЯ, "РЯПА ДА ЯДАТ"!!!

Старият доктор 20.10.2017 00:27:31

Брей, колко грамотни "пациент"-и са се навъдили. Човек ще вземе да си помисли че са учили медицина, познават добре Киров и цялата система, особено финансовата и част ... Ама като се усеща какви храчки и жлъч таят тези "пациент"-и... пък може и да не е така а? Ама плювнете бе "пациент"-и, моля ви, че ще вземете да се удавите в напиращите ви отвътре телесни течности...


Още новини
Д-р Грозев: Лекарят е лекар, той няма социални функции
23.01.2018 09:58:40

Д-р Грозев: Лекарят е лекар, той няма социални функции

Лекарят е лекар, той няма социални функции. След като държавата е решила, че трябва да освободи о ...

Грипна епидемия в Димитровград, Трявна и Дряново от днес
23.01.2018 09:49:29

Грипна епидемия в Димитровград, Трявна и Дряново от днес

РЗИ – Габрово обявява грипна епидемия на територията на общините Трявна и Дряново от вторни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...