Четвъртък, 21 Юни 2018
01
юни
 

МЗ прави нов правилник за Фонда, няма да му променя статута

Денят на детето отбелязан с протест срещу работата на Фонда за лечение на деца

В момента много голяма част от децата са извън своите срокове, защото не може да се постигне експедитивността на работата с предишното ръководство на Фонда, твърдят от Обществения съвет

Сряда, 01 Юни 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


До 1 месец ще бъде предложен нов правилник, който да регламентира дейността на Фонда за лечение на деца. „В момента чакаме предложение от Националната агенция за закрила на детето, кой да бъде нейният представител в Обществения съвет на Фонда, след промяната на ръководството на агенцията.“ Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на протеста пред сградата на Министерството срещу промените в работата на Фонда за лечение на деца, започнали след показните арести на бившето му ръководство на 20 април.

За да изразят притеснението си пред сградата на ведомството дойдоха родители, граждани и членове на Обществения съвет на фонда, които настояха да получат обяснение каква е целта е да се съсипе една добре работеща система, каквато е Фондът за лечение на деца. „Защо смятате, че има такава цел? Напротив – нямаме никакво намерение да съсипваме каквото и да било. Не знам кой ви дава информацията. Това, което искаме и това, което правим, е Фондът да работи по-добре. Второ – Общественият съвет да провежда заседания по-често, за да се взимат решенията своевременно и достатъчно бързо, а не да се оправдава някой, че заседанията са на всеки три седмици, и трето – правилникът да бъде променен така, че сроковете за взимане на решението да бъдат съкратени. Едно нещо, което ще предложа лично да бъде променено е, когато има нужда от консултация с експертите, те да са не повече от двама“, отвърна зам.-министър Шарков на родител на дете с чернодробна трансплантация.

Шарков допълни, че лично ще се запознае с всеки забавен случай и ще вземе мерки, ако забавянето е по административни причини. „На последните три заседания на Обществения съвет обаче няма случай, който да е извън срока от 45 дни“, заяви той.

Промените в работата на Фонда ще бъдат изложени за публично обсъждане поне 15 дни преди да бъдат приети, обеща още зам.-министърът. Част от идеите са сроковете да бъдат съкратени, честотата на заседанията да бъде променена, начинът на взимане на решение да бъде ускорен.

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, обаче коментира: „Според мен не се пое никакъв ангажимент от министерството. Редно е да ни поканят, да седнем на една маса и да решим въпросите. Съкращаването на сроковете не е въпрос само на правилник. В момента много голяма част от децата са извън своите срокове, защото не може да се постигне експедитивността на работата с предишното ръководство на Фонда. Проблемът е в прилагането на правилата. Когато се измислят нови и нови правила, които непрекъснато поставят въпрос има ли смисъл от лечението на едно дете, в крайна сметка се стига до ситуация, че вече няма нужда от лечение“, каза тя.

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването изпратиха прессъобщение, в което се казва:

„Лъжа е твърдението, че има забавени документи на деца нуждаещи се от финансиране на лечение. Фондът работи в много по-кратки срокове от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента. За оценката на всеки случай се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет се организира по електронен път. Отнасяме се отговорно и с разбиране към тревогата на родителите. Недоумяваме как е възможно някои хора да си позволяват да използват мъката им за толкова грозна и заблуждаваща обществото кампания.

Лъжа е, че министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му. Напротив, ние сме поели ангажимента той да работи по-добре.

Лъжа е, че се предвижда закриване на Обществения съвет. Напротив, поели сме ангажимента той да провежда по-чести заседания, а не само веднъж на три седмици, както е практиката досега.

Лъжа е, че правилникът на фонда се подменя на тъмно. След като бъде изработен, той ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството и на фонда, както всички нормативни актове на министерството.“

Равносметката на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца пък показва, че на единственото провело се в този период редовно заседание на Обществения съвет са били разгледани 86 деца, повече от половината от които не са били одобрени за лечение. Повече от 20 деца очакват одобрение на документите им още от проваленото от арестите заседание на 20-ти април.

По информация на членовете на съвета са въведени нови процедури, които не са описани в нито един нормативен документ. Одобрените от Фонда за лечение деца са били пренасочвани към НЗОК и АСП, където родителите трябва да чакат допълнително време за решение на съответната институция за финансирането на лечението в ЕС (НЗОК) и/или на разходите за придружител и престой – в АСП. Документите на децата, кандидатстващи за подкрепа от Фонда не се били завеждани своевременно в регистъра, което направило невъзможно проследяването на сроковете за разглеждането им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CsFt


Още новини
369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК
20.06.2018 17:14:20

369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор със Здравната каса за дейност към 7 юн ...

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух
20.06.2018 16:43:30

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух

18 000 души в България умират годишно заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съо ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...