Четвъртък, 18 Януари 2018
14
окт
 

Проф. Виктор Златков:

Деканският съвет ме покани за ректор

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


„Обстановката е тревожна и затова бях приятно изненадан, когато деканския съвет – четиримата декани, ме поканиха на разговор. Обсъдихме проблеми, които стоят в момента в университета и евентуално за неговото бъдеще. След като нормално поисках няколко дена да размисля, взех решение с каквото мога да помогна“. Така новият ректор на Медицинския университет - София проф. Виктор Златков обясни кандидатурата си на извънредното Общо събрание на университета, на което беше отзована досегашният ректор проф. Вихра Миланова.

Той подчерта, че е налице конфликт в управлението, който обаче не е измислен от него. „Безспорно трябва да се доверим на колегите от Александровска болница, които издадоха една декларация, разтревожени за състоянието на управлението на университета, която лично аз напълно подкрепям. Там имаше подписи на много видни клиницисти, които безкрайно уважавам. Лично аз нямам никакви лоши отношения с досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Работили сме професионално добре, имали сме общи пациенти. Лично аз мога само да й пожелая да продължи успешно работа в катедрата, която ръководи. Разбира се, тя е и високо ценен специалист в областта на психиатрията, който е безспорно нужен на страната“, поясни проф. Златков.

Новоизбраният ректор заяви, че приоритетите му са запазване на автономията на университета, както е гарантирана от закона, и възстановяването на академичния дух. „Не може да се делим на приятели и врагове, защото утре пак сме заедно с нашите пациенти и проблемите на обучението. Най-важното е да не позволяваме сатанизирането на хората, защото те са най-големият капитал на университета. Във всички случаи много е важна и приемствеността. Рязкото скъсване на взаимовръзки в управлението е един нонсенс, който не трябва да се допуска, за да се запазят традициите“, каза проф. Златков.

Според него обаче лошите неща от последните месеци са прекъсването на инвестиционната политика и проблемите с взимането на съответните решенията за развитието на учебния процес. Той отново благодари на деканите на МУ-София за това, че са запазили стабилността на учебното заведение и не са допуснали нарушаването на учебния процес.

„Моля проф. Миланова да преосмисли нещата и да не продължаваме с излишно напрежение пред медиите. Може да е интересно, но университетът си иска работата. Тя има право и са подадени съответните искове, но те не отменят решението на Общото събрание. Ако случайно съответните органи решат друго, ние напълно ще се подчиним на закона“, допълни проф. Златков.

Скандалът на Общото събрание

„Общото събрание беше свикано със заповед от председателя му проф. Генчо Начев. Предварително бяха раздадени покани на 400 делегати, в които беше включен дневният ред на събранието. Втора точка беше отзоваване на проф. Миланова като ректор, а трета – избор на нов ректор. Първата беше доклад на зам.-ректорите и деканите за конкретната ситуация на управление в университета“, каза председателят на изборната комисия на Общото събрание на МУ - София проф. д-р Радослав Гърчев.

„Проф. Генчо Начев изпрати няколко писма до проф. Миланова да качи на сайта информация за предстоящото събрание. Тя не направи това и го обяви за незаконно. На събранието се регистрираха 340 души, което означава, че тези хора желаеха да дойдат на събранието и желаеха отстраняването на проф. Миланова. Ако те не искаха това, нямаше да дойдат и проф. Миланова щеше да си остане ректор“, допълни той.

Необходимият кворум е бил 267 души, а са присъствали 340. В залата обаче влизали само регистрирани делегати. Имало е 8 изборни бюра, а регистрацията е ставала срещу лична и делегатска карта. Бюлетината се е давала при гласуване, избирателят влизал в кабинка, гласувал, сгъвал бюлетината, връщал я и се подписвал, обясни процедурата проф. Гърчев.

По думите му от 331 гласували се получили 263 гласа за отзоваване на проф. Миланова, 58 „против“ и 10 невалидни бюлетини.

Според проф. Златков са спазени всички условия, съгласно закона за автономност. „Към този момент единствено съдът може да изиска бюлетините. След като са готови всички основни протоколи, след като е изготвен протокол от заседанието, се предават на Контролната комисия, която в срок от един месец пред членовете на комисиите, които са се подписали, проверяват отново избора. Ако сега ги дам и разпечатам, анулирам избора“, каза проф. Златков.

Филиалите на МУ в чужбина

Новият ректор и екипът му отговориха и на обвиненията за филиалите в чужбина. „Обучението, което години наред се мъчехме да изнесем извън границите на България – в Кипър, Киасо, Швейцария, а тази година трябваше да започнем прием на студенти в Кьолн. От това обучение действително натрупахме 100 млн. лева. На 21 септември свика Академичен съвет, в който изобщо не фигурираше точка за изнесеното обучение. Най-изненадващото за мен обаче беше, че когато получих протокола от съвета в началото на октомври, видях, че е гласувано тази година да не се приемат студенти в Киасо, да не се приемат студенти в Кипър, да не се приемат студенти в Кьолн. Реално единственото нещо, което се гласува, беше да се започне акредитация на тези бази. Протоколът от Академичния съвет беше дописан, вменено ни беше да се закрият всички тези филиали“, каза зам.-ректорът на МУ проф. Радомир Угринов.

Според него проф. Сергей Игнатов и проф. Клисарова са коментирали конкретния случай с категоричното становище, че филиалите в чужбина са напълно законни. "През 2011 г. е приета в Закона за висшето образование поправка, която позволява да се прави такова обучение. Тази година се приемат 300 чуждестранни студенти. И те ще намаляват още, защото желаещите отиват в Стара Загора“, допълни проф. Угринов.

Според проф. Андон Филчев едно от най-големите нарушения на проф. Вихра Миланова като ректор е, че за четири месеца тя не е свикала нито един ректорско-декански съвет. „Управлението на проф. Миланова беше авторитарно и еднолично“, допълни проф. Угринов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7cEr


Още новини
Съкращават администрация и намаляват легла в МБАЛ Враца
18.01.2018 15:25:16

Съкращават администрация и намаляват легла в МБАЛ Враца

Екипът на здравния министър Кирил Ананиев представи изготвения от МЗ план за оздравяване на облас ...

Тежки поражения в болницата в Карлово заради силния вятър
18.01.2018 14:49:18

Тежки поражения в болницата в Карлово заради силния вятър

Бедствено положение е обявено в Карлово, съобщиха информационните агенции. Заради лошото време е ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...