Сряда, 18 Юли 2018
18
окт
2
 

Да се заплати надлимитната дейност и да се актуализират клиничните пътеки призова ББА

Нека не свеждаме здравеопазването в България до продажба на лекарства от аптеките

Сряда, 18 Октомври 2017 | 10:32:17


Да се заплатят задържаните плащания на лечебните заведения и да се актуализират цените на клиничните пътеки. За това призовават в становище в Българската болнична асоциация (ББА). От там заявяват, че се присъединяват към призива на БЛС за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода април 2016 г. до април 2017 г., която е известна като „надлимитна”. Припомняме, според данните на съсловната организация тя е в размер на 37 милиона лева.

В последните три години на болниците бяха наложени месечни лимити, посочват от ББА, като допълват, че те не отразяват правото на пациентите за свободен избор къде да се лекуват, ограничават възможността за  въвеждане на нови дейности от лечебните заведения и неглижират задължението на болниците да не отказват лечение на спешни пациенти. Това доведе до натрупване на милиони левове неразплатена, но извършена дейност, изтъкват от асоциацията. От ББА са категорични, че незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. В тази връзка те припомнят колапса на болницата във Враца и допълват, че предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България са валидни за всички болници, независимо от собствеността им. Според ББА реакцията на министъра на здравеопазването да заплати спешно надлимитната дейност на МБАЛ Враца е силно положителен знак. От асоциацията обаче са на мнение, че продължаващото забавяне на плащанията към всички лечебни заведения в България трябва да бъде преустановено веднага, защото „то убива не болници, а хора“.

От асоциацията подкрепят и констатацията на министър Петров, свързана с цените на медицинските дейности, а именно факта, че клинични пътеки не са повишавани от 2006 г. ББА припомня увеличените в този период разходи за фонд „работна заплата“, ток, вода, горива и т.н.  От там изтъкват, че всички болници полагат огромни усилия да се справят с дефицита на медицински кадри, като отбелязват, че в условията на свободен европейски пазар натискът за повишение на заплатите е ежемесечен. Освен това, не  пропускат от там, грижа на болниците е осигуряването на съвременна апаратура за диагностика и лечение и консумативи, които са на европейски цени. В резултат на това и на фона на неповишените цени на КП, всички болници, независимо от собствеността им реализираха огромни загуба, заявяват още от ББА.

От там не пропускат и ежегодните промени в нормативната уредба, които въвеждат нови изискванията към лечебните заведения, без ясна визия и дългосрочна стратегия. „Нерядко тези промени са незаконосъобразни и в последствие отменяни от съда. Това води до нарастване на разходите на болниците с цел да се покрият новите условия, които в последствие отпадат. Липсата на добра нормативна база е пречка за нормалната ни работа“, посочват по тази тема от асоциацията.

ББА призовава отговорните институции да осигурят предвидимост и приоритетно финансиране на медицинските дейности на лечебните заведения – да се заплатят задържаните плащания и да се актуализират цените на клиничните пътеки. Само парите, отделени за дейности, могат да задържат лекарите в България, да осигурят инвестиции и просперитет на болниците и качествено лечение на българските граждани, категорични са от там. Нека не свеждаме здравеопазването в България до продажба на лекарства от аптеките и здравен туризъм в чужбина, гласи становището им.  В заключение от там заявяват, че между министерство на здравеопазването и лечебните заведения трябва да имат продуктивен диалог и предлагат своята експертна помощ и подкрепа в опитите да се намери устойчивост и стабилен здравен модел.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KSnj

crocodile 21.10.2017 18:38:22

Идиотска страна се оказва България. Хора от друга епоха и пребоядисани политически управляват дори здравеопазването и. Хвърляме си прах в очите с "гениални" операции, нововъдения и какво ли не. На никой не му прави впечатление, че за лечението в България няма правила, турски лекари свободно консултират в страна член на европейския съюз, раздават се награди за "върхови" постижения, без да се запитаме това част от някакви гайдлайн ли е или не, твърдиме уверено че Баретов хранопровод няма нужда от surveillance / каква ужасна чуждица/ и така нацията гасне полека и ние затриваме държавата воглаве с Боко и вся осталная сволоч! Тъжен ден за празнуване, чумата в душите ни както през 1393 година води бавно и сигурно България към гибел!

crocodile 18.10.2017 16:04:16

Takova zivotno - klinichni puteki njama nikude! Nito v Evropa, nito po sveta! Stiga revahte za gluposti i uvelichavane na ceni na nesto, koeto realno otdavna e othvurleno po sveta kaot neefektivno i neprilozimo v medicinskata praktika!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...