Сряда, 18 Юли 2018
31
юли
5
 

Проф. Григор Горчев:

Говорим много за пари, но не и за качество

Понеделник, 31 Юли 2017 | 11:26:27


У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но никой не говори за качество на лечебния процес, а те са свързани. Пациентът не го интересува колко пари плаща държавата, а как ще бъде приет, как ще бъде лекуван, какво е отношението към него, какъв ще е резултатът от това лечение“, коментира проф. Горчев. Той отбеляза, че българският пациент вече е изключително информиран, следи здравеопазването както в Европа, така и в съседните ни страни и има високи изисквания.  

„Ако говорим за пазарен принцип, пациентът да избира това здравно заведение, в което да се лекува и самата конкурента среда да отсява тези лечебни заведения, които са атрактивни, които дават възможност за реално съвременно лечение, а тези болници, които имат псевдодейност, да отпаднат“, коментира още той, като изтъкна, че за това е нужно политическо решение.  

Нужно е цялостно  ревизиране на финансирането на болниците, реална картина на всяко едно здравно заведение – каква функция изпълнява, с какво се занимава, какви дейности отчита, посочи проф. Горчев. Така той отговори на въпроса коя трябва да е първата задача на новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. В тази връзка проф. Горчев отбеляза, че има болници, които не са коректни спрямо това, което правят.

Проф. Горчев коментира и констатациите в одита на Сметната палата, който отчете 10-годишен провал на е-здравеопазването у нас.  Той изрази надежда, че настоящият екип на Министерство на здравеопазването ще „финишира“ проекта по въвеждането на електронното здравеопазване и отбеляза, че България изостава в сравнение с  европейските държави по отношение на здравеопазването и най-вече на неговата отчетност, прозрачност и съвременното технологично показване на всички маркери по този проблем. 

Като цяло според него ще са нужни още 2-3 години за въвеждането на е-здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#JUz

Doctor 01.08.2017 00:12:14

Имам един въпрос -- как оценяваме качеството? В бгстан няма НИТО ЕДИН РЕАЛЕН РЕГИСТЪР. Ние не знаем каква е вътреболничната, месечната и едногодишна смъртност за НИТО ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ. Ако може някой да ме опровергае с данни, които мога да видя и аз като обикновен гражданин. Когато се появи такова нещо, като се сравнят резултати при ПОДОБНИ ПО ТЕЖЕСТ НА БОЛЕСТТА пациенти - тогава да говорим за качество и избор. И за информация на долупишещите - тогава веднага ще се регулира и заплащането

Гост 31.07.2017 20:51:39

Митове и легенди на съветските народи разказани от другаря професор. Естествено няма как да има качество ако един труд не се заплаща адекватно, независимо дали става въпрос за лекар, хлебар или плочкаджия .Ама да се харесаме на комунистическия електорат. Щото сме комунисти... Другарю професор, а ние работещите лекари не се интересуваме, че пациентът не се интересува колко реално му струват здравните услуги и кой и колко плаща за това.

Един ОПЛ на 33 31.07.2017 13:36:33

Уважавам проф Горчев като лекар, няколко мои пациентки са минали през ръцете му, но подобни тези само крепят статуквото! Да не говорим, че на последният консулт, който получих от него с препоръка за оперативно лечение, на гърба на листа неизвестна ръка, убеден съм не неговата, бе написала списък с необходими неща, включваща и сумата от 2700 лева. Това е положението.

Никодимчо 31.07.2017 12:21:54

А къде има качество за без пари?

Гост 31.07.2017 12:59:21

При лицемерите!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...