Сряда, 17 Януари 2018
20
юни
 

В пресата: НЗОК преполови бюджета си за лекарства още през април

Понеделник, 20 Юни 2016 | 15:08:25


„За поредна година бюджетът на здравната каса върви към дефицит, а основните преразходи са в перата за болници и лекарства. Понастоящем парите за медикаментите за домашно лечение и онкопрепаратите в болничната помощ дори са станали първостепенният проблем за бюджета, споделя пред членовете на надзорния съвет на НЗОК председателят му Кирил Ананиев, става ясно от стенограма на заседанието”, четем днес в „Сега”.

„До този момент сме на 45% от изпълнението на плана за лекарствата”, казва Ананиев, цитирайки данните за изпълнението на бюджета към края на април. Оказва се, че касата плаща месечно по 100 милиона за лекарствата за домашно лечение и 29 милиона в злокачествените заболявания. Бюджетът по първото перо за цялата година е 750 млн. лв., а за препаратите за рак - 210 млн. лв. От миналата година производителите на лекарства са длъжни да дават отстъпки на касата, но за 2016 г. са договорени 45 млн. лв., които няма да решат въпроса с дефицита”, допълва публикацията.

„Според шефа на бюджетната дирекция на касата Ганка Аврамова „оттук нататък трябва да се предприемат мерки по отношение на контрола”. Ананиев пък смята, че "годината ще приключи, като прехвърлим един месец от плащанията за лекарства към следващата година", въпреки че според сегашните сметки парите няма да стигнат за покриване на разходите за 2 месеца. "Помислете дали не трябва да пренасочим от резерва повече средства за болнична помощ. Така ще ги накараме тези приятели, имам предвид лекарствата, малко да се стегнат и малко повече дисциплина", размишлява Ананиев. Касата разполага с резерв всяка година и обикновено той отива именно за дефицита при лекарствата и болниците”, пише още изданието.

„Труд” информира за продажба на болница заради дългове. „Тубдиспансерът, който е част от варненската белодробна болница, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дълг от 161 172 лв. Началната цена за имота с площ 729 кв. м е 530 000 лв. През януари за диспансера пак бе обявен търг, но тогава наддаването трябваше да тръгне от 800 000 лв. То така и не се състоя, защото общинският съвет гласува да даде 170 000 лв., с които бяха покрити част от борчовете на здравното заведение към доставчик на храна”, пише вестникът и добавя: „Сега същата фирма и НАП си търсят вземания чрез съдия изпълнител. Поради това сметките на болницата стоят запорирани, а работещите в нея от месеци вземат само аванси. Напуснали медици също влизат в листата на кредиторите и съдят болницата за неполучени възнаграждения.”

„Причината за хроничната финансова криза е недофинансирането, категоричен е доц. Христо Ганчев, управител на болницата. Годишно тя получава 300 000 лв. от здравното министерство за лечението на болни от Североизточна България, а реално разходите й са около 1 млн. лв., твърди доц. Ганчев. Сега той моли общинския съвет за нова финансова инжекция, с която пак да се спаси сградата на диспансера от продажба. Решение за това ще вземат във вторник членовете на комисията по финанси в местния парламент”, съобщава още ежедневникът.

Няколко издания се спират на случай, оповестен от Нова телевизия. „Жена изпадна в кома след 5 часа размотаване от екип на Спешна помощ. 60-годишната Юлия внезапно се почувствала много зле, имала силно главоболие и гадене. Търси помощ на телефон 112, а след това моли дъщеря си Елена да се прибере. Когато дъщерята Елена пристига обаче, линейка на адреса все още няма”, разказва „Телеграф”.

„Кола на Бърза помощ пристига след 4 позвънявания и около 50 минути след първия сигнал. Според екипа обаче сигналът е получен в Спешна помощ чак половин час след като е подаден на 112. Медиците прегледали жената и поставили диагноза мигрена. Били й деган и аналгин, за да спрат болките и си заминали. Дъщерята обаче решила да позвъни на личния си лекар. Той заявил, че подобни симптоми може да са признак за нещо много по-сериозно, затова Елена отново се обадила на Спешна помощ, съобщи Нова телевизия. На място пристигнал същият екип. Докторите предложили няколко варианта за болници, но сред тях не били изброени най-близките в района. След кратък размисъл решили да потеглят към Първа градска. Там обаче от 16 май по заповед на министър Москов отделението по неврология е в ремонт. Предупредително писмо за това е пристигнало преди месец и в Спешна помощ. Въпреки това екипът закарал пациентката първо там, но бил върнат. Линейката се насочила към друго лечебно заведение. По пътя обаче Юлия изпаднала в безсъзнание. След 5 часа обикаляне жената е приета в тежко състояние с данни за мозъчен кръвоизлив. Същата нощ тя изпаднала в кома, а шансовете за живота й са нищожни”, пише още изданието.

„И този пример само потвърждава безпомощността на лекари и пациенти пред хаоса в здравеопазването. Няма никакво съгласуване между разписаните правила на различните звена в системата. Обединяването на специализираните телефони в единния 112 затруднява както операторите, така и медиците в случая. На адреса следва преценка от страна на лекарите дали пациентът е "спешен". Няма нищо по-нормално от това при главоболие да ти се гади заради центровете в мозъка, които се притискат. Разбира се, проблемът може да се окаже много по-сериозен. Но какво би станало, ако всички спешни отделения се напълнят с хора с мигрена? Къде отиват тези с инфаркт или след катастрофа? Лекарите се консултират с колеги от специализираните отделения. Когато се стигне дотам, изниква пък друг проблем - как екипът да знае всяко постановление, което министърът издава - работи ли или не някоя болница. Някой не ги е информирал или не им го е отбелязал. Никой лекар не иска пациентите му да умират. Той се бори за чуждия, а и за своя живот - да не бъде влачен по съдилища”, коментира вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LeCp


Още новини
МБАЛ Шумен започва дело срещу касата за неизплатена надлимитна дейност
17.01.2018 12:53:11

МБАЛ Шумен започва дело срещу касата за неизплатена надлимитна дейност

Дело срещу Националната здравноосигурителна каса за разплащане на близо 150 000 лв. за проведено ...

PRAC препоръчва суспендиране на разтвори за инфузия, съдържащи HES
17.01.2018 12:14:22

PRAC препоръчва суспендиране на разтвори за инфузия, съдържащи HES

Комитетът за оценка на риска в областта на проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Е ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...