Четвъртък, 19 Юли 2018
24
ноем
 

В печата: Разпити за ваксините, регистрация в болниците, лекарства за хипертония

Четвъртък, 24 Ноември 2016 | 15:08:25


„Всички повдигнати му обвинения отхвърли здравният министър в оставка Петър Москов. Пред Нова телевизия той обясни, че е разследван само за финансовите параметри на сделката, а не за качеството на самите ваксини, и призова повече да не се всява страх сред родителите”, пише днес „Труд” и цитира думите на министъра: „Не съм имал добри намерения за ваксините, имах добра реализация. Дадохме на Турция 250 хил. БЦЖ ваксини на стойност 370 хиляди лева, а взехме 100 хиляди "Пентаксим" за 4.8 милиона лева. Не виждам с какво съм навредил на държавата при такава сделка”, каза още Москов.”

„Министърът уточни, че до сделката за ваксините се е стигнало след изготвен доклад от здравните институции, че може да има криза при имунизацията. Министерството се е обърнало за помощ първо към страните от Европейския съюз, но не получило нито един положителен отговор”, допълва вестникът.

„Стандарт” отбелязва разпита в следствието на още министри по казуса с ваксините вчера и се спира подробно на думите на премиера в оставка. „Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и трима бивши министри от кабинета в оставка Ивайло Калфин, Тодор Танев и Христо Иванов, даваха обяснения в следствието вчера по разследването срещу Петър Москов за бартера на ваксини с Турция.

"Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, това е ролята на държавното обвинение". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на излизане от столичното следствие. Точно в 13 ч. той влезе в сградата на бул. "Монтевидео", придружаван от Дончев.

"Ситуацията беше такава - трябваше бързо да се реагира с ваксините... В публичното пространство се говори толкова много за тези ваксини, значи трябва да дойдем да обясним", каза Борисов пред журналистите.

"Абсолютно нормално е да ни проверяват и е правилно. Аз вярвам в институциите, включително и на прокуратурата”, каза Борисов”, пише изданието.

„Труд” допълва с коментарите на бившите министри от кабинета: „Бившият министър на образованието Тодор Танев също бе разпитан вчера в столичното следствие по казуса с турските ваксини. На излизане той заяви: "Всяко решение в МС има 4 компонента. Ресора, целесъобразността, юридическа пригодност и финансовата част от решението. Министрите от други ресори съгласуват единствено и само целесъобразността. Когато става дума за здраве на деца, когато има обосновка на качеството и обяснение, че е добре да се бърза за по-ниска тарифа, е било взето решение от мои колеги, включително и от мен. До момента не е доказано, че тези ваксини са лоши." Ексминистърът на правосъдието Христо Иванов също се яви на разпит по случая и заяви, че това е демонстрация на сила от страна на прокуратурата”, четем във вестника.

„Телеграф” пък се спира на казуса с регистрационната система в болниците. „Болниците продължават да приемат пациенти с пръстов отпечатък, но осъществяват хоспитализации и с лична карта, показа проверка на "Телеграф".

Новата система за идентификация действа във всички големи лечебни заведения въпреки решението на тричленния състав на ВАС, което определи наредбата като "нищожна". По закон то подлежи на обжалване в седемдневен срок пред 5-членна комисия. Здравното министерство вече е подало документи за преразглеждане на становището, като решението се обжалва и от касата. Докато няма окончателно становище от съда обаче, пръстовият отпечатък остава в сила”, припомня ежедневникът.

„Проблем с новата система за идентификация няма и тя работи отлично", заявиха пред "Телеграф" от Националната здравноосигурителна каса. Оттам казаха също, че не са изпращали никакви допълнителни инструкции на болниците, защото няма повод за това преди окончателното решение на съда. "Продължаваме да приемаме пациенти посредством системата за автентификация. Когато получим отказ, използваме личните карти. Ние имаме договор с НЗОК и работим по него", казаха от пресцентъра на столичната болница "Св. Анна" (Окръжна), която беше първата внедрила пръстовия отпечатък”, пише още „Телеграф”.

„Сега” пък се спира на вчерашния коментар на здравния министър в оставка за лекарствата за хипертония. „Здравният министър в оставка Петър Москов отново обеща безплатни лекарства за високо кръвно налягане. От 1 януари базовата терапия за есенциална хипертония ще е безплатна за пациентите, обяви той пред Нова телевизия”, четем във вестника.

„Това трябваше да стане още през август, но се оказа, че в здравната каса не са предвидени необходимите 6-7 млн. лв. за целта. Затова и промяната беше пренасочена за 1 април догодина. Сега обаче Москов смята, че тя може да е в сила още от януари. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата. В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 400 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са около 40. Т.е. 100% безплатни ще са 40 лекарства. Според Москов догодина вече няма да има проблем с финансирането, а парите ще дойдат от отстъпките, които фармацевтичната индустрия е върнала на НЗОК”, допълва публикацията.

„Дори и промяната най-накрая да влезе в сила, това не помага особено на болните. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като, за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по-ниска цена от стойността на таксата.

Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас”, коментира още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qgt%


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...