Сряда, 18 Юли 2018
03
ян
 

В печата: Прогноза за 2017 г., проектът за спешна помощ, нова агресия в лечебно заведение

Вторник, 03 Януари 2017 | 15:08:25


През 2017 г. най-вероятно няма да има промени в правилата, по които функционира здравната система. Това прогнозира „Сега” в обзор на очакванията си за новата година. „Ново редовно правителство ще има най-рано в началото на лятото, което значи, че дори то да има планове за реформи, те ще влязат в сила не преди 2018 г., дори и съставът и приоритетите на бъдещия кабинет да не се различават особено от тези на сегашното правителство в оставка”, смята изданието.

„Рамковият договор или заместващото го постановление на Министерски съвет действат ежегодно от 1 април, затова и промени в начина, по който НЗОК плаща за лечение, едва ли ще има. Ако новите управляващи решат да правят законодателни промени, те няма как да се напишат и одобрят от парламента преди края на годината”, допълва ежедневникът.

„Едно от малкото неща, които могат да се променят, е задължителното чекиране с пръстов отпечатък. Върховният административен съд отмени пръстовата идентификация в болниците на първа инстанция. МЗ и НЗОК обжалват и би трябвало в следващите месеци да има окончателно решение, т.е. новата система може и да отпадне. Идеята е отпечатъкът да е задължителен от тази година и за личните лекари и аптеките. От касата вече се споразумяха с общопрактикуващите за дълъг тестов период, което значи, че идентификацията вероятно няма да е задължителна при джипитата т.г. Решение за разсрочване или задължително въвеждане при аптеките няма и явно то ще зависи от това какво ще постанови съдът”, четем във вестника.

И още: „Една от основните промени, предложени от здравния министър Петър Москов - разделянето на пакета на НЗОК на основен и допълнителен, няма да се състои. То беше прието от парламента, но отменено от Конституционния съд. МЗ отново написа и внесе идентична поправка, но гледането на промените съвпадна с оставката на правителството и от ГЕРБ решиха, че този парламент изобщо няма да гледа текстовете.”

„Труд” се спира на проекта на МЗ за спешната помощ, по който бяха отпуснати над 83 млн. евро. Вестникът информира, че ведомството е упълномощило РЗИ в страната да започнат паралелна подготовка на документи и договаряне на терени за спешни центрове. „С оглед на кратките срокове за подготовка и подаване на проектно предложение са изготвени пълномощни, с които да представлявате Министерството на здравеопазването”. Това се посочва в писмо на ведомството от 2.12.2016 г., разпратено до РЗИ-тата, с което „Труд” разполага. С оглед координиране на действията е била проведена и работна среща между съответните директори и представители на МЗ на 15.12.2016 г.”, съобщава вестникът и цитира председателката на НАРСМП д-р Десислава Кателиева, според която е добре, че задачата е поверена на РЗИ. „От друга страна, при нов кабинет и министър напролет може да се очаква стопиране на процедурата”, коментира тя и допълва: „Ако през настоящата година не се намерят решения на кризата в сектора, през 2018 г. спешна помощ няма да има - ние сме под санитарния минимум, техническата база да не коментираме изобщо”.

„Телеграф” пък съобщава за нов случай на агресия срещу медици. „Разярен баща изпотроши Многопрофилната болница за активно лечение - Добрич, в навечерието на Нова година. Заради зулумите на мъжа, който има досие в полицията, от здравното заведение обясниха, че завеждат иск срещу него.

В предпоследния ден на м.г. 15-годишната му дъщеря получила болки в корема. Бащата извикал линейка. Заради натоварения график през почивните дни линейката се забавила. Разяреният мъж не правел разлика между ЦСНП и Спешно отделение и за да отмъсти, първо изпотрошил входната врата на старото Спешно отделение, после нахлул в новото и там изкъртил регистратурата и вратата. Яростта му се пренесла и в детското отделение на болницата, където била настанена дъщеря му. Дежурната лекарка успяла да извика охраната и полиция. Буйстващият баща бил задържан в ареста на Първо РУ на МВР в Добрич”, разказва изданието.

Голяма част от ежедневниците се спират на първите новородени за новата година. „32 минути след полунощ на 1 януари в Университетската болница в Стара Загора проплака първото бебе за 2017 г. не само за града, но вероятно и за страната - Господин. Заради Василовден лекарите предложили на щастливата майка Гергана Илиева от село Братя Кунчеви да запишат момченцето Васил, но тя била категорична, че то ще носи името на девер й. Господин, който се роди по естествен път с тегло 3,1 кг и дължина 52 см, е второто дете на 22-годишната Гергана, която има и момиченце на 4 г.”, разказва „24 часа”.

„Най-младата родилка в България, сдобила се с рожба навръх Нова година, обаче е 13-годишната Златка от Сливен. Нейното бебе Динко се роди в 3,45 ч в болница "Д-р Иван Селимински". Бащата на детето, което е 2,8 кг и 49 см, е на 15 години. Динко направи дядо 33-годишния Динко от Сливен. Въпреки невръстната възраст на родителите момченцето е желано дете в ромската фамилия. Майката има 7 братя и сестри. Родителите на бащата имали добри доходи”, пише още вестникът.

Изданието информира още, че първите бебета в Бургас са близнаци – братче и сестриче.

Първото бебе на Варна пък е момиченце, научаваме от „Труд”, а „Стандарт” информира, че роденото сутринта на 1-ви януари бебе в Монтана е момченце.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M4uF


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...