Сряда, 17 Януари 2018
12
май
6
 

Д-р Стойчо Кацаров:

В много случаи неверни болнични документи се издават в полза на пациента

Обясненото от д-р Апостолов за случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно логично

Петък, 12 Май 2017 | 11:06:49


Описаното от д-р Апостолов като обяснение какво се е случило с документите по случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно възможно. Това коментира пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Въпросната манипулация, това не е операция, това е пункция, но тя е в тази клинична пътека и тя на същата цена се заплаща. Тоест, болницата няма финансов интерес от това да замени едната манипулация с другата, в двата случая взима едни и същи пари“, посочи той.

Д-р Кацаров коментира и неверните документи, издавани от болниците като цяло, с думите: „Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи. Защото правилата на клиничните пътеки са такива, че на практика, ти, ако не направиш документа погрешен, трябва да откажеш лечението на пациента и да искаш да си го плати. Ще дам много прост пример: Здравната каса не плаща повторна хоспитализация в рамките на един месец, само че, при пациента настъпва усложнение или рецидив на заболяването – наистина опериран, не става въпрос за това, че е направена пункция – наистина опериран, настъпва рецидив, усложнение на заболяването. Повторната му хоспитализация, дори да е в друга болница, няма да бъде платена от здравната каса. И в тези случаи пациентът или трябва да си плати лечението, или какво прави болницата? За да не се стигне до там, тя издава, пише друга диагноза, за да го приеме и да го отчете по здравната каса, защото иначе трябва да го лекува за своя сметка. Такива случаи има страшно много и според мен, ако искаме да бъде полезно за всички нас като общество и за организацията на здравната система, трябва да се опитаме да разграничим кога става дума за злонамерена фалшификация с цел да се вземат едни „парички”, както казва служителката, кога става дума за техническа грешка при изписването на епикризата и кога става дума за това, че се прави опит да се заобиколят правилата в интерес на самия пациент.“

Той отбелязва, че в случая е извършена манипулация, но тя е записана неправилно в епикризата и това е вредата. „Дори здравната каса не е платила повече да кажем, колкото би платила, ако беше отчетена като такава пункция на хемартроза“, посочи д-р Кацаров и отново отбеляза, че дори когато става въпрос за невярна документация, в много от случаите лекарите го правят, за да помогнат на пациента.

„Тоест, нещата са според мен доста по-сложни от опростенческото разбиране „тука едни хора точат касата и взимат пари”. Ако искаме да свършим наистина работа, трябва да се опитаме да си дадем сметка дали самите правила не подтикват хората да извършват такива нарушения и да дават неверни диагнози“, коментира той.

Д-р Кацаров заяви, че от години се апелира за промяна на правилата, но ако такива промени се правят, то се са в обратна посока.

„Хайде да се поставим на мястото на един такъв болничен мениджър. От едната страна, вие административно, говоря държавата, е увеличила неговите разходи, увеличавайки минималната работна заплата, осигурителните прагове, това са увеличени разходи за заплати… И вдигаме цената на парното, тока, газта и така, така... и не знам си какво и разходите му растат. От друга страна здравната каса му е сложила лимит на приходите по клиничните пътеки, той не може да го надвиши, защото не му е платила, за последните две години не е изплатила 70 милиона на болниците от такава надлимитна дейност. А с националната здравна карта сме му блокирали броя на леглата, които може да отчете. Той няма право да разкрие нови легла, защото има повече пациенти. Е добре, какво може да направи в тази ситуация? Как да осигури заплатите на лекарите, на медицинските сестри, на санитарите? Как въобще да осигури функционирането на това лечебно заведение? Болниците в същото време натрупали половин милиард дългове. Ами ще натрупат и един милиард... Мисля, че това са големите проблеми“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RMaU

Elf 12.05.2017 12:48:29

Moje da razkajesh pred prokuratrurata kade si vijdal takiva dokumenti i za polzata na koi pacienti.Egati i asocialnia bokluk.

шаранче 12.05.2017 12:32:51

До долния: Ако в България имаше законодателство нямаше да сме на този хал. А що се отнася до описаното в статията, нещата са точно такива и само който не е работил в системата и не се е сблъсквал с всички простотии в нея, даже не с всички, а с повечето, може да говори нещо друго.

Гост 16.05.2017 11:59:30

Както казвахме в казармата- най-тежко е да те гонят по устав.

1 12.05.2017 12:15:10

„Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи.... ???????? ало, защитника на "правото", това какво се води? Виж си законодателството и не насърчавай противозаконни действия.

Гост 12.05.2017 15:23:46

Законното в случая,което трябва да се направи,е да се каже на другаря е че за неговата болест няма пътека и трябва да си плати лечението!

Гост 12.05.2017 12:06:43

Ясно и точно описание на част от проблемите в здравната ни система. Браво на Д-р Кацаров, но кой да го чуе ???????????????????2


Още новини
Подновяват строителството на болницата в Ямбол, започнато през 1979 г.
17.01.2018 10:45:10

Подновяват строителството на болницата в Ямбол, започнато през 1979 г.

До края на 2018 год. се очаква да стартират първите строителни дейности по довършването на новата ...

 И Пазарджик пред грипна епидемия
17.01.2018 10:20:00

И Пазарджик пред грипна епидемия

Разпространието на грипа у нас се разширява, като в следващите дни се очаква в нови области да бъ ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...