Неделя, 21 Януари 2018
26
окт
 

Проф. д-р Драга Тончева:

В бъдеше ракът ще стане едно хронично заболяване

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 12:43:17 Полина Тодорова


В бъдеше ракът ще стане едно хронично заболяване. Това заяви националният консултант по медицинска генетика проф. д-р Драга Тончева и президент на Българското дружество по геномика и генетика на човека по време на пресконференция, на която беше анонсирана предстоящата утре Балканска конференция по персонализирана медицина.

Тя посочи, че фокус на съвременната медицина са онкологичните заболявания, но обясни, че всяко онкологично заболяване има специфичен спектър на генетични изменения, които определят различната агресивност на туморите между различните пациенти. За да може да се приложи успешно лечение на отделния пациент, трябва да се изследва неговия геном, да се определят кои са водещите мутации, които определят различно развитие на тумора при конкретните пациенти и съответното лечение, което е най-ефективно за неговия вид геном, допълни специалистът. 10% от онкологичните заболявания са наследствени,  информира още тя.

Проф. Тончева отбеляза още, че геномната медицина се развива не само в областта на онкологията, но и в сферата на редките заболявания. Тя посочи, че те са изключително важни за България, защото в момента се провеждат генетични анализи за определяне на причината за тези болести. „Освен това всички ние носим генетични дефекти, които определят нашето отношение, метаболизъм на лекарствата, които приемаме“, посочи още националният консултант.

Тя беше категорична, че геномиката буквално е преобърнала представите за медицината и е заложила големи възможности за лечение на тежки хронични заболявания.

Проф. Тончева информира и че у нас е започнало мащабно проучване, което да изследва генома на българските столетници. 

От своя страна председателят на управителния съвет на Българския алианс за  прецизирана и персоналирана медицина д-р Жасмина Коева-Балабанова посочи, че персонализираният подход може да бъде дефиниран като правилното лечение на подходящия пациент в точното време. Тя подчерта, че въпреки ограничените финансови възможности, които страната ни заделя за здравеопазване, България може да се похвали с успехи в тази област. Д-р Коева съобщи, че  в България са регистрирани 41 продукта за персонализирана медицина, от които 31 са в сферата на онкологията. 90% от тях са напълно реимбурсирани. Проблем обаче остава недофинансирането на съпътстващата диагностика.  В тази връзка д-р Коева посочи, че е създадена работна група, чиято цел е изработването на механизъм за обезпечаване на диагностиката при терапията. Също така Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), заедно с Националния център по обществено здраве и анализи са инициирали проект за мониториране на ефекта от лечението в онкологията. „Това е изключително важно, защото към момента липсват реални данни за ефективността от приложената таргетна терапия“, заяви д-р Коева.

Директорът на Европейския алианс за персонализирана медицина Денис Хорган, изтъкна, че България  може да използва периода на предателството си на Съвета на ЕС, за да постави фокус на тези теми. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tn1z


Още новини
Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея
21.01.2018 10:47:00 Полина Тодорова

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Баби ...

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...