Петък, 19 Януари 2018
01
юни
1
 

Във вестниците: Цени за лечение по морето, МС, болести от тютюнопушене

Четвъртък, 01 Юни 2017 | 10:04:24


Със затоплянето на времето „Телеграф” подхваща любимата си лятна тема – цените за здравни услуги по Черноморието ни. „Към 200 лв. трябва да си приготвят туристите, ако им се наложи да ползват линейка от черноморските ни курорти до големите болници в Бургас и Варна. Прегледът при лекар пък върви между 40 и 50 евро за чужденците и също толкова, но в левове, за българите, показа проверка на „Телеграф”.

Лекари от близо и далеч вече са окупирали Слънчев бряг. Макар че туристите всеоще се броят на пръсти, всички болници, поликлиники и кабинети работят на пълни обороти. В момента в курорта има поне десетина поликлиники и десетки частни кабинети. Много от лекарите са наели стаи по големите хотели за удобство на туристите”, пише изданието, като уточнява, че срещу сумата за преглед пациентът получава шанс да сподели болежките си, да бъде прегледан и да получи рецепта.

„Ако обаче се налага лечение, допълнителни изследвания или консултация със специалист, то се плаща допълнително за всяко поотделно. Вземане на кръв и урина струва между 20 и 40 лева в зависимост какви точно показатели се изследват. Приблизително толкова се плаща и за гърлен секрет. Поставянето на инжекция е 5 лв. за българи и 10 лв. за чужденци. Същите са цените и за измерване на кръвно налягане. Ако се наложи поставяне на система и вливане, цената е 70 лв. за чужди граждани и 35 лв. за българи. Тези суми се начисляват допълнително към таксата за първичен преглед от 50 евро”, обяснява публикацията. От нея научаваме още, че ако случаят е спешен, линейката струва 200 лв.

Изданията се спират на някои от здравните акценти през вчерашния ден. „24 часа” пише за детската линейка, получена от „Пирогов” като дарение. „Благодарение на усилията на сдружение "Кауза" "Пирогов" вече разполага с първата в България детска и неонатологична линейка с транспортен кувьоз. Представители на института за спешна помощ получиха дарението, което е резултатът от кампанията "Да оставим следи IV".

Тя продължи в периода 2015-2016 г., като за закупуването на линейката бяха събрани нужните над 150 хиляди лева. През декември миналата година бе проведен благотворителен търг. 39 фотографии на известни личности, дело на Велислава Каймаканова-Ножарова, бяха купени за общо 80 хил. лева” четем във вестника, който уточнява, че линейката за новородени и деца е снабдена със супермодерно оборудване.

„Труд” се спира на множествената склероза. „Всяка година се откриват между 80 до 100 нови случая на множествена склероза (МС) у нас. Според статистиката пациентите с това заболяване са между 3600 и 5000 души, като в страната ни има сравнително високо ниво на заболеваемост по този показател”, пише изданието.

„Хората, страдащи от МС, се чувстват неразбрани и изолирани и затова лечението им трябва е съвместно с психологическа подкрепа, обясняват невролозите. Тя е толкова важна, колкото и рехабилитацията, тъй като 7 пъти повече са реализираните самоубийства при болните от МС в сравнение с общата популация”, допълва матриалът.

В „Стандарт” пък откриваме информация, посветена на проблемите с тютюнопушенето. „Около 3500 българи са починали от рак на белите дробове, причинен от употреба на тютюневи изделия. Това сочат данни от анализ на Евростат за смъртността в ЕС през 2014, причинена от злоупотребата с цигари. Данните бяха предоставени по повод вчерашния Световен ден без тютюн.

Българските мъже, починали от рак на белите дробове вследствие злоупотреба с цигари, са четири пъти повече от жените: съответно около 2800 смъртни случая при силния пол, при около 700 - при дамите. Общо през 2014 г. смъртните случаи у нас са били над 108 000, като раковите новообразувания /над 18 хиляди случая/ са втора причина за смъртност след сърдечно съдовите заболявания /над 72 хиляди смъртни случая/. Тенденцията се потвърждава и през 2015 г. - при 110 000 смъртни случая - около 3800 са причинени от заболявания на дихателната система, като отново основна причина се явява ракът на белите дробове, причинен от злоупотребата с цигари. Ракът на белия дроб е убил близо 272 000 жители на ЕС през 2014 г. С други думи, ракът на белите дробове е основният тип фатален рак в ЕС, който представлява 21 процента от всички смъртни случаи, свързани с рака”, пише вестникът.

И още: „Мъжете/185 000 смъртни случая поради рак на белия дроб/ са по-засегнати от жените /87 000/, отчита Евростат. При всички държави членки на ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария /27 на сто/, следвана от Белгия, Дания, Гърция, Холандия и Полша / всичките 24 на сто/. В противоположния край на скалата най-ниски са показателите за Португалия /15 на сто/ , Латвия, Словакия и Швеция /всичките по 16 на сто/, Литва /17 на сто/, Финландия /18 на сто/, България /19 на сто/ и др. От 4,9 милиона смъртни случая, докладвани в Европейския съюз през 2014 г., една четвърт /1,3 милиона/се дължат на различни форми на рак. Кампанията на СЗО за вчерашния Световен ден без тютюнев дим бе под мотото: "Тютюнът - заплаха за развитието”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aJH#

Гост 01.06.2017 19:29:11

Свинският „Телеграф” иначе се беше загрижил за заминаващите си оттук лекари.... КОЙчовци много ще има да се питат КОЙ ще ги преглежда след няколко години


Още новини
Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта
18.01.2018 17:44:48 Полина Тодорова

Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта

До края на март е възможно централизираната електронна система за лекарства да бъде завършена. То ...

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници
18.01.2018 17:06:56 Полина Тодорова

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които бих ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...