Сряда, 18 Юли 2018
17
окт
5
 

Във вестниците: Състоянието на здравния сектор – заплаха за националната сигурност

Вторник, 17 Октомври 2017 | 09:52:17


„Състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството.

Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, научи "24 часа", четем днес в изданието.

„В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве.” Това е записано в параграф 32 на правителствения проект.

Един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти, изтъква още актуализираната стратегия за сигурност. Добавено е и изтичането на мозъци - особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане”, пише ежедневникът.

„Един от големите рискове за националната сигурност е продължаващата реформа в здравеопазването, която е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите, пише още в стратегията.

"Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е

"източването" на Националната здравно-осигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в актуализираната стратегия.

В продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението, твърди още документът”, допълва публикацията.

Ежедневниците се спират на гостуването на здравния министър в Нова телевизия. „Ще разпишем регламент къде да се закара пациент в тежко състояние и кой е длъжен да се заеме с него. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред Нова тв. Изявлението му е коментар за отказа на болниците на приемат пациенти. Министърът поиска и по-добри условия за работещите в спешната помощ. „Тези хора са смачкани, трябва да подходим с позитивизъм към тях”, каза той”, пише „Стандарт”, като се спира и на проверката на клиники в „Пирогов”.

„Ще се осигурят средства за поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов". Този ангажимент е поел проф. Петров след проверка на състоянието на клиниките, които са сред най-старите в лечебното заведение и десетки години не са ремонтирани, съобщиха от министерството на здравеопазването. Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиника на „Пирогов”, в която има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс”, пише още вестникът.

Изданията отразяват и проблемите на поредната болница у нас – тази в Поморие. „Общинската болница в Поморие фалира и затвори врати, потвърди директорът на болницата д-р Жени Караилиева. Лечебното заведение е изпаднало в неплатежоспособност, като това положение е известно на общинския съвет още от месец юни, пише BurgasNews. Причината е в това, че приходите в болницата са по-малко от разходите”, пише „Монитор”.

„Директорът е поискал от общинския съвет разрешение за теглене на банков заем в размер на 100 000 лева за оборотни средства още тогава, но банковата институция е отказала заема поради ненадежност на кредитополучателя. Общинският съвет отпуснал 280 хил. лв. на болницата, но и те са се оказали недостатъчни”, допълва всекидневникът, като уточнява, че от април лекарите и персоналът получават само 60 на 100 от трудовите си възнаграждения, а последно те са получили заплатите си за месец юли.

Някои издания отбелязват и промените в правния мир, засягащи системата. „Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на Министерския съвет, с което е утвърдена националната здравна карта”, пише „Сега”.

„Постановлението, с което е утвърдена картата, е обявено за нищожно, защото картата не е публикувана в „Държавен вестник”, което според съда е било задължително за подобен нормативен акт. В здравната карта пишеше, че излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. На тази база здравната каса можеше да отказва и договори на местата с пренасищане на легла, но не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения”, четем във вестника.

„Освен това обаче през 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности, т.е. обявила е пред инвеститорите, че ако разкрият нови дейности, те няма да бъдат включени в картата и няма да могат да кандидатстват за финансиране от здравната каса. Затова са отказани нови легла за нефрология, вътрешни болести, кардиология, ортопедия в Панагюрище, по интензивно лечение, съдова хирургия, неврохирургия, нервни болести в Плевен и за онколечение в Благоевград. Не е ясно какво става с тези откази след решението на съда”, допълва ежедневникът.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bgGw

Dr_Doolittle 17.10.2017 21:21:46

Пропагандният подход на властта с израза 'точене на НЗОК' е просто милиционерския похват с който работническо-селската власт на ГЕРБ и БСП с десетилетия парират опитите да им се каже аргументирано ,че не може да правиш здравеопазване с оскъдни средства в размер най-малък в Европа и част от Африка. 17 години не изкараха никого пред прокуратура и съд, просто защото тези плямпания на комунетата редуващи се във властта са евтини спекулации. Вие представяте ли си ваш съсед да говори 17 години как му крадат гаража,мазето, вилата без да може да докаже подобно твърдение с факти и изобщо да предприема нещо. Само да си говори ,че го крадат , докато просто изпива и изплюсква парите (в частност асфалтира) Как ще гледате на такъв идиот, сериозно ли ?

Гост 17.10.2017 20:57:01

Киртаците на Баце да напишат имената на тия, които точат. Или са безименни. Да не се окаже, че точещите са аргати на тия, които я гласуват тая стратегия.

Никодимчо 17.10.2017 14:38:29

Я да видим сега, това източване със злоупотреби по КП къде е и в какъв размер, щом така клати националната сигурност! Аз за по-голямо източване от дянковото, от кабинета Борисов 1, за близо 2 милиарда лв. не се сещам. А врътката /законна/ със санаториумите да кажете чие джобче пълни!

Гост 17.10.2017 13:33:06

изтичането на мозъци - особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане...............И какво прави Тиквата ,чеше си нещото в шортите ?

Патриот-майтапчия 17.10.2017 20:05:30

Кога ли другарите мутри ще въведат изходни визи за лекарите и сестрите? А, Шлифери?


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...