Четвъртък, 18 Януари 2018
02
ноем
1
 

Във вестниците: Проблемите на системата, средствата за доболнична помощ, бит лекар във Враца

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 10:23:24


Постът на здравен министър е един от най-несигурните у нас, защото българското здравеопазване се оказва черна дупка, начело със здравната каса. Това заявява в интервю за „Стандарт“ политологът Калоян Методиев. „Има много корупция и интереси и затова здравните министри „горят като факли“ един след друг. Между другото, само една партия по време на предизборната кампания си позволи да говори за „бяла мафия“, но беше маргинизалирана“, казва той.

Според него от политическа гледна точка най-големият проблем на системата е монополът на НЗОК. „Над 2/3 от депутатите в настоящия парламент са избрани от партии, чието обещание беше за премахване на този монопол. Включително ГЕРБ и БСП. Не може да се пълни една каца, която е пробита и апетитът й за финанси постоянно да расте. Същевременно обществото е все по-недоволно от услугите й, тъй като здравеопазването се финансира от вноските на всички граждани, затова е нормално да има политически интерес към него“, смята политологът.

По думите му, здравеопазването често се превръща в арена на политически сблъсъци защото е болно и защото е обществен дразнител. „Лекарите и сестрите се махнаха масово от България. По региони няма специалисти, а на места изчезват и самите болници. Едни плащат здравни осигуровки, а други не, но въпреки това ползват системата. Милиони стари хора, които имат нужда от много повече здравни услуги и намаляващи млади - това е социална бомба за бъдещето. Тоест ще се изисква драконовско харчене на парите оттук насетне, ако искаме тя да не избухне“, твърди Методиев.

Няколко издания се спират на становището на лекарския съюз във връзка със средствата в извънболничната помощ, определени за идната година. „Задават се фалити на лечебни заведения в извънболничната помощ. Това предупредиха от Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Според съсловната организация предложеното разпределение на бюджета на НЗОК за 2018 г. ще ограничи достъпа до здравеопазване на пациентите“, пише „Монитор“ и уточнява, че Управителният съвет на БЛС настоява за увеличение в бюджета на касата. „Оттам искат за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв. а за специализираната още 13 млн. лева. Съсловната организация припомня, че в проектобюджета, който съюзът изпрати до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите за извънболнична помощ, бяха значително по-високи - за общопрактикуващите лекари 23 млн. лв., а за специализираната извънболнична - 26 млн. лева“, четем още във вестника.

„Според БЛС липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ“, допълва публикацията.

Ежедневниците отразяват и неприятен инцидент от Враца. „Шефът на хирургичното отделение във врачанската болница „Христо Ботев“ доктор Иван Чолашки е бил пребит жестоко в Бяла Слатина. Лекарят бил нападнат в петък от озверял циганин, след като направил опит да помогне на жена му“, информира „24 часа“.

„54-годишният доктор отишъл в Бяла Слатина да навести майка си. Когато си тръгнал от къщи, той станал свидетел на потресаваща сцена - циганин налагал жестоко жена си насред улица в градчето. Докторът, верен на хипократовата клетва никога да не оставя човек в беда, веднага се притекъл на помощ на жената. Той се опитал да разтърве съпрузите, но не успял да усмири обезумелия от гняв мъж.

Циганинът се нахвърлил върху д-р Чолашки и започнал зверски да го налага. Единият от ударите бил толкова силен, че лекарят паднал на земята и си счупил десния крак.

Когато видял, че травмата на медика е сериозна и се е вкарал в беля, нападателят избягал заедно с жена си“, разказва изданието и съобщава: „На другия ден той обаче бил заловен в Кнежа. От полицията в Бяла Слатина съобщиха, че мъжът и жената са задържани за изясняване на случая и е започнато досъдебно производство.

Д-р Чолашки е откаран при колегите си в болницата. Направена му е операция, а кракът му е гипсиран. Той е в отпуск по болест и се възстановява у дома, казаха негови колеги. Според лекарите кракът на пострадалия хирург ще се възстанови напълно.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RVN$

maarianna 27.11.2017 00:44:46

tezi koito sago napravili zaslujavat nakazanie neka spre bezakonieto i nasilieto v bg neka ima spravedlivo vazmezdie ..doktor colashki e edin ot nai kadrnite hirurzi i pochten chovek koito drji i na kletvatasi kato lekar i na dostoinstvotosi kato chovek, kazvamgo nai odgovorno i kato svestna grajdanka na bg


Още новини
Време е акушерката да заеме своето място до бременната, при раждането и след това
17.01.2018 17:14:16 Полина Тодорова

Време е акушерката да заеме своето място до бременната, при раждането и след това

„Време е законовите разпоредби да се променят и българската акушерка да заеме своето мя ...

Осъдиха британски хирург, оставил инициалите си върху органи на пациенти
17.01.2018 16:47:09

Осъдиха британски хирург, оставил инициалите си върху органи на пациенти

Коремният хирург Саймън Брамхол от Бирмингам е осъден на 12 месеца обществено полезен труд, 120 ч ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...