Сряда, 17 Януари 2018
20
ноем
 

Във вестниците: Искания на БЛС за промени в бюджета, донорство, ТЕЛК

Понеделник, 20 Ноември 2017 | 10:27:15


„Отблокирането на резерва на Националната здравноосигурителна каса за разплащане по една или друга дейност да става само след съгласуване с Българския лекарски съюз. За това са настояли медици по време на среща с Управителния съвет на съсловната организация, която се проведе през уикенда в Кърджали, съобщи нейният председател д-р Венцислав Грозев“, четем днес в „Монитор“, който припомня, че сега това става по решение на Надзорния съвет на осигурителната институция.

„Лекарите настояват бюджетът на НЗОК да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата. По този начин ще се постигне яснота и прозрачност относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица като пенсионери, деца и безработни, както и вноските за здравно осигуряване на държавните служители, е мотивът на лекарите. От Българския лекарски съюз припомниха, че за последните 5 години трансферите за здравно осигуряване, внесени от държавата, са се увеличили само с 200 млн. лв., докато средствата от здравноосигурителни вноски, внесени от работещите и работодателите, са се увеличили с 1 млрд. лв.“, допълва публикацията, като уточнява, че от съсловната организация настояват и за корекция на цените на клиничните пътеки, които в голямата си част не са променяли от въвеждането им през 2000 година.

„24 часа“ се спира на донорството у нас. „30 часа без да напусне отделението по реанимация в Търново, по-малко от два часа сън и огромната тежест да кажеш на деца, родители, съпрузи, че техният близък няма шанс, но може с частица от себе си да даде живот на други. Това коства на д-р Сибила Маринова, шеф на реанимацията в Търново, последният донор“, пише изданието, като припомня донорската ситуация от 6-ти ноември, дала шанс за по-пълноценен живот на двама души, на които бяха присадени бъбреци в „Александровска“ болница в столицата.

„За 9-и път тази година болницата в Търново дава донор. Първа е сред донорските бази у нас, защото вече втора година в старопрестолния град се говори за даряване още в училище. Координаторите по донорство - д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, обясняват на учениците от гимназиалния курс какво е мозъчна смърт и как се доказва тя, какво се случва след дадено от близките съгласие, как се установява годността на органите за трансплантация и въобще - какво работят те.

Информационната кампания в подкрепа на донорството е тяхна лична идея и е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“, разказва всекидневникът.

„Влязохме при децата, защото тази тема е много различна, стряскаща за тях, и бяхме сигурни, че те, като си отидат вкъщи, ще го коментират с близките си“, разказва д-р Маринова. Тя не греши в преценката си, че това е един от най-добрите начини темата да влезе в полезрението, да бъде разисквана в семействата“, отбелязва вестникът и допълва: „Хората се съгласяват много по-лесно, започнаха да бъдат много по-отворени към каузата“, казва д-р Маринова.

В областната болница в Търново пътят е трасиран, имат пълната подкрепа на ръководството и лично на директора д-р Стефан Филев. Всички звена работят изключително координирано при донорска ситуация.“

„Сега“ пък се обръща към ситуацията с броя на хората с увреждания, извадили ТЕЛК решения. „Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 000 души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г.“, четем във вестника.

„В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 000, или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%“, отчита още публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$27u


Още новини
Подновяват строителството на болницата в Ямбол, започнато през 1979 г.
17.01.2018 10:45:10

Подновяват строителството на болницата в Ямбол, започнато през 1979 г.

До края на 2018 год. се очаква да стартират първите строителни дейности по довършването на новата ...

 И Пазарджик пред грипна епидемия
17.01.2018 10:20:00

И Пазарджик пред грипна епидемия

Разпространието на грипа у нас се разширява, като в следващите дни се очаква в нови области да бъ ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...