Вторник, 17 Юли 2018
18
май
 

Във вестниците: Информационна система, липса на направления, безлимитно инвитро

Четвъртък, 18 Май 2017 | 09:51:37


Проблемите в здравеопазването са 50% финансови и 50% организационни. Това отбелязва в интервю за „Стандарт” председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Това, което не е достигало досега, е политическа воля и експертно-административен капацитет. И липса на диалог, защото е много важно, когато се правят промени в сектора, да се слушат всички, които работят в него и които го ползват. Когато се чува мнението на лекарите и пациентите, се правят добрите реформи”, смята тя.

Д-р Дариткова говори за информационна система, каквато предстои да бъде въведена, като посочва, че въвеждането ще стане поетапно. „Така ще се даде възможност за адекватен информационен обем, за административно облекчаване на практикуващите лекари, за повече внимание за пациентите. В същото време системата ще стане по-прозрачна и ще може по-лесно да се наблюдава и контролира. Защото може да се обективизира присъствието на пациента, дейностите, които се извършват, движението на разходите във всички нива в системата на здравеопазване. Затова смятаме, че трябва да се върви структурирано, поетапно с изграждането на информационната система и въвеждането на електронно направление, електронна рецепта, пациентско досие, т.е. всички описани етапи”, коментира тя.

„Информационната система може да бъде полезна и при наблюдението на движението на медикаментите, което има отношение към паралелната търговия. Но е необходимо категорично да се направи и съответната нормативна промяна, която да гарантира, че няма да се стигне до дефицит на животоспасяващи лекарства”, казва д-р Дариткова, като уверява, че предстои законодателна промяна в това отношение.

Запитана какво хубаво в здравеопазването може да се очаква до края на мандата, тя казва: „Ако за тези 4 години успеем да изградим единната националната здравна информационна система и на тази база поставим основите на преструктурирането на начините, по които се финансира и оказва болничната помощ, а също така въведем възможности за повече профилактика, наистина ще сме успели в края на мандата.”

За липса на направления пишат някои вестници. „Лекари отново сигнализираха за недостиг на направленията. Това заяви в сутрешния блок на Телевизия Европа председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той допълни, че в същото време касата отчита икономии, което е в противоречие на подадените сигнали от лекарите”, четем в „Монитор”.

„В последните няколко дни започваме да получаваме отново сведения от ДКЦ-та и общопрактикуващи лекари в страната, отново за ограничаване на броя на направленията. В същото време НЗОК отчита икономии. Ето ви едни парадоксални действия и аз не мога да разбера докога? Когато сме постигнали нещо, което сравнително успокоява системата и създава някаква сигурност, трябва чрез някакви административни мерки или чисто субективни преценки на регионално или национално ниво, да довеждат до хаос в цялата тази ситуация. От НЗОК твърдят, че всичко е раздадено”, цитира вестникът д-р Грозев.

Изданията масово отразяват новината за безлимитно инвитро, оповестена вчера от членове на Министерски съвет. „Държавата махна тавана за финансиране на инвитро процедурите и вече държавният Фонд за асистирана репродукция ще дава пари за неограничен брой опити за зачеване. Същевременно ще се съкратят и сроковете за одобрение на финансирането”, пише „Сега” и припомня: „В момента двойките имат право на финансиране на не повече от 3 опита. За одобрение се чака почти година.”

Материалът цитира думите на премиера Борисов, който вчера заяви: „Приехме доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент”.

„24 часа” уточнява: „В момента има около 3000 чакащи за финансиране чрез фонда за инвитро, съобщиха от фондация "Искам бебе". Всяка жена чака около 1 г. Годишно фондът заплаща процедурите на 3500 жени. Общо 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас.”

Печатните издания се спират и на протеста на майки на деца с увреждания. „Майки на деца с увреждания направиха жива верига пред сградата на парламента вчера в знак на протест срещу отношението към малчуганите и техните семейства. Те настояват за закон личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата им след навършване на 18-годишна възраст”, пише „Телеграф”.

„Родителите обясниха, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане, но отново няма регламент за навършилите пълнолетие. Те искат електронен регистър на хората с увреждания и електронни здравни карти. Настояват също и за индивидуална оценка на всяко дете с увреждания”, допълва вестникът и уточнява: „С протестиращите поговори социалният министър Бисер Петков, който отчете, че по всичките им искания се работи и ще се вземат мерки.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sV*#


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...