Неделя, 22 Юли 2018
24
юли
1
 

Във вестниците: Застраховка за нападения над медици, фармасделка, седалище на ЕМА

Понеделник, 24 Юли 2017 | 09:54:55


Застрахователна компания, провокирана от зачестилите нападения над медици, е създала уникален продукт, насочен към лекарите. Това научаваме от интервю на изпълнителния директор на „Лев Инс” Мария Масларова-Гъркова за „Стандарт”.

„За съжаление лекарите стават все по-често обект на насилие от страна на пациенти или техни близки. За да дадем своята подкрепа на хората в бели престилки, които се грижат за здравето и живота ни, ние разработихме застраховка "Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение на служебните им задължения", казва тя пред изданието и уточнява: „Тя е без аналог у нас. В световен мащаб също не съществува, може би защото няма посегателства над лекари в други държави.”

От застраховката могат да се възползват както правоспособни лекари, така и медицински персонал и парамедици. С този продукт те получават помощ в случай на упражнено насилие, причинени телесни повреди, както и съдействие при заведени граждански дела срещу причинителя на увреждането, информира Масларова-Гъркова.

„Застраховката се предлага както самостоятелно, така и в пакет със задължителната застраховка „Професионална отговорност на лекари и медицински персонал”.

Минималната застрахователна премия на „Злополука на лекари и медицински персонал” варира от 27 до 62 лева на година за едно лице, в зависимост от лимита на отговорност, който е от 5000 до 15 000 лв. Продуктът е пригоден както за индивидуални, така и за групови практики”, казва още тя и посочва: „Вече имаме запитвания от Спешни центрове и болници, които искат да защитят служителите си.”

„24 часа” съобщава за сделка на фармацевтичния пазар. „Софарма” е купила 75% от фирмата за хранителни добавки „Аромания”, става ясно от съобщение на фондовата борса. Цената на сделката не се посочва. В съобщението се казва още, че „Аромания” има регистрирани над 20 продукта. През 2016 г. приходите на дружеството са били близо 1,3 млн. лева. „Софарма” щяла да използва придобиването за по-мащабно присъствие на пазара за хранителни добавки”, четем във вестника.

„Труд” пък информира за ръст на заболелите от едра шарка. „Над 2 пъти са се увеличи заболелите от варицела в Пловдивска област през последната седмица, съобщиха от РЗИ (Регионалната здравна инспекция) в града под тепетата. В периода от 13 до 19 юли в Пловдивско са регистрирани 31 нови случая на поразени от едра шарка, докато седмица по-рано - от 6 до 12 юли, те са били едва 15”, пише ежедневникът.

„Добрата новина е, че от началото на месец юли в региона няма нито един нов случай на морбили и поразените от дребна шарка от първия регистриран в Пловдивска област пациент на 17 март 2017 г. до момента си остават 167”, допълва публикацията.

„Сега” се спира на Европейската агенция по лекарствата. „Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, съобщи електронното издание Романия инсайдер. Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕАЛ в Лондон”, четем във вестника.

„Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на ЕАЛ. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това, писа електронното издание ИЮ Обзървър. Ако бъде решено ЕАЛ да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея в Амстердам, който е готов да инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й”, допълва материалът и припомня: „България също изяви желание да е домакин на ЕАЛ и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tMBJ

Патриот лекар майтапчия 24.07.2017 12:47:33

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина! Очаквам следващите лични, професионални, синдикални "бонуси" за практикуващите тази велика Професия, под формата на "безплатни" бронежилетки (кавичките ги слагам, защото и те ще излязат на практика от джоба на персонала), бронирани стъкла на вратите на спешните отделения, персонална служебна радиостанция, на която директно да заявяваме агресията срещу нас и да описваме потрошените си носове, охлузени ръце и изгорена, стъпквана ежедневно, озлочестена ДУША!


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...