Четвъртък, 19 Юли 2018
23
ноем
 

Във вестниците: Бюджетът на касата, бюджетът на МЗ, промени за хората с психични проблеми

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 09:57:43


„Здравният министър Кирил Ананиев обяви вчера пред журналисти в парламента, че ще предложи 27 млн. лв. повече в бюджета за здравеопазване. Той уточни, че още днес ще настоява за увеличение на парите за първичната извънболнична помощ със 7 млн. лева”, пише днес „Дума”.

„Ще предложа увеличение за специализираната извънболнична помощ също със 7 млн. лева, с 3 млн. лева на медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лева на дейността на стоматолозите. Сумите ще дойдат от резерва на Здравната каса, тъй като имаме ограничение от 3% и той не може да бъде допълнително разпределен”, обясни Ананиев. По думите му в никакъв случай не бива да намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата”, четем още във вестника.

Очакваните промени в бюджета на здравното министерство пък коментира „Сега”. „Най-вероятно в бюджета на Министерството на здравеопазването за догодина ще има корекции и ще се отпуснат повече пари за заплати в лечебните заведения, които са на издръжка на МЗ. Това предвиждат промени в закона за държавния бюджет за 2018 г., внесени между първо и второ четене и от управляващите, и от опозицията”, информира изданието.

„Предложението на шефа на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ е 8.1 млн. лв. от парите на министерството да се пренасочат от перата за капиталови разходи и придобиване на материални активи. Те ще отидат за увеличение на заплатите в регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, психиатриите и домовете за деца без родители”, допълва ежедневникът и припомня: „В момента заплатите в психиатричните болници са 886 лв., в центровете по трансфузионна хематология - 855 лв., в РЗИ - 632 лв., в домовете за медико-социални грижи - 718 лв., което води до сериозен недостиг на кадри.”

„Увеличението на минималната работна заплата формира риск от изравняване или минимален марж между заплащането на труда на висококвалифицирани експерти с контролни или аналитични функции спрямо длъжностите, изискващи неквалифициран и технически труд”, мотивира се Дариткова. Не е ясно обаче какъв ще е ръстът на заплатите, ако промяната бъде приета”, коментира публикацията.

„От БСП са по-щедри и предлагат бюджетът на МЗ да се увеличи от 495 млн. лв. на 528 млн. лв., като се дадат 17 млн. повече за заплати, 12 млн. повече за капиталови разходи и още 9 млн. за апаратура”, четем още във вестника.

„24 часа” се спира на други промени, заложени в стратегически документ. „25 хил. шизофреници и още 28 хил. души с умствена изостаналост и деменция ще се лекуват с домашни посещения на медицински екипи, вместо да бъдат затваряни в институции. За тях ще трябва да се осигурят и домашни помощници. Това е една от целите, заложени в плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа до 2021 г.

В него е разписано, че хората с увреждания трябва постепенно да се изведат от специализирани институции, а първите 10 с най-лоши условия да се закрият.

За целта ще се осигури подкрепа на 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, изведени от специализирани институции. Дневна, почасова или резидентна грижа пък ще има за над 2000 души с увреждания и зависими възрастни хора”, съобщава изданието.

„Социални услуги в домашна среда ще има за още 17 000 лица. За още толкова ще се осигури социален патронаж - приготвяне и доставка на храна по домовете, битово обслужване, съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване. За целта ще са нужни още 20 млн. лв. годишно от бюджета на здравното министерство”, допълва всекидневникът.

„До 2021 г. е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги за 2140 потребители - 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция, други 16 за хора с увреждания, както и 10 за социална рехабилитация. 68 трябва да са центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни.

В мерките е разписано, че ще продължи и предоставянето на социални услуги в домашна среда - личен и социален асистент, домашен помощник за над 30 хил. души

За това през следващата година ще се отделят над 70 млн. лв. От 2021 г. от държавния бюджет ще са необходими още 18,3 млн. лв. за новите услуги, като от закриването на домове ще се направи икономия от 6,7 млн. лв.”, информира още материалът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p%Cw


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...