Неделя, 21 Януари 2018
16
ноем
 

Всеки втори медик у нас е бил обект на някаква форма на агресия

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 16:15:48 Полина Тодорова


Всеки втори медик в България е бил обект на някаква форма на агресия. Тревожните данни бяха изнесени на кръгла маса в парламента, посветена на агресията в обществото.

Припомняме, според изнесени преди време данни на БЛС, за последните шест години присъдите за посегателства над медици са едва шест, въпреки големия брой на проявено насилие спрямо представители на съсловието.

„Агресията е навсякъде около нас. Тя е в семейството, в средата на обучение и в социалния ни живот“, заяви депутатът от здравната комисия проф. Георги Михайлов. Той посочи, че причините за това са свързани основно с липсата на образование, социалните неравенства, културно-етническите особености, както и нарастващото отчуждение между членовете на обществото.

От представен от него доклад стана ясно, че София е на четвърто място сред опасните градове в Европа, като преди нас са само Киев, Белград и Атина.

Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова представи основните причини и фактори за възникването на агресията в обществото сред които са възрастта, пола, гените, както и преживени в миналото психо-травматични събития, черепно-мозъчни травми, тежък физически и душевен дискомфорт, употреба на психоактивни вещества. Проф. Миланова беше категорична, че пълното премахване на агресията в обществото е невъзможно. Тя обаче подчерта, че е нужно да се работи в посока на нейното ограничаване и превенция спрямо подобни прояви. Като мерки в тази насока тя посочи работата с различни рискови групи, които да бъдат във фокуса на внимание на мултидисциплинарни екипи с различни експерти.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев също се съгласи, че агресията в обществото ни става все по-голяма, но подчерта, че е нужно да се говори как конкретно и с какви мерки този проблем може да се тушира. „Може би е добре да си зададем въпроса има ли в обществото ни уважение към институциите и експертите“, посочи той, допълвайки: „Отговорът е – не.“ Д-р Грозев се съгласи също, че превенцията срещу агресията е от изключително значение. В тази връзка той припомни инициираната наскоро от съсловната организация кампания, насочена именно срещу насилието над медиците. Той припомни и предложението на лекарския съюз в учебните планове на студентите по медицина да залегне хорариум, ориентиран към отношенията лекар – пациент. Д-р Грозев отбеляза и голямата натовареност в ежедневието на медиците, която също би могла да е една от причините за възникването на напрегнати ситуации. „Лекарят в ПИМП, СИМП или в болниците няма време да си вдигне главата от документи и бумащина, вместо да може да проведе един спокоен разговор с пациента отсреща“, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wB6c


Още новини
Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея
21.01.2018 10:47:00 Полина Тодорова

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Баби ...

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...