Понеделник, 16 Юли 2018
31
май
 

Включват общините в контрола за пушенето

Цигарите виновни за 7 милиона смъртни случая годишно

Четвъртък, 31 Май 2018 | 13:02:23 Полина Тодорова


Общините ще бъдат включени в контрола, свързан с тютюнопушенето. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене, който тази година се провежда под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания“

Тя обясни, че към за целта се подготвят промени в Закона за здравето. Чрез тях ще бъде разширен съставът на органите, които участват в контрола по пушенето. „Ефективният контрол само с регионални здравни инспекции не може да бъде осъществен поради това, че те се намират само в областните градове, както и поради това, че с контрола са натоварени определени дирекции, които са с ограничен брой експерти“, обясни Йорданова.  Тя изтъкна, че общините са над 250, а броят на РЗИ е едва 28.

От своя страна ръководителят на офиса на СЗО в България д-р Михаил Околийски посочи, че годишно смъртните случаи от заболявания, свързани с тютюнопушенето, са 7 милиона. Той посочи, че като цяло мъжете пушат повече от жените, но отбеляза, че България е изключение от тази насока. Специалистът обясни, че 30% от момичета на възраст между 13 и 15 години в България употребяват цигари и подчерта, че това е предпоставка за репродуктивни проблеми в бъдеще, онкологични заболявания и други.

Той се спря и на изследване, свързано с връзката между насилието и тютюнопушенето. Оказва се, че  младите хора, които са имали преживяване на насилие в ранна възраст, са в 3,6% пъти по-голям риск от тютюнопушене в зряла възраст.

Цигарите са единственият продукт, който убива половината от потребителите си, заяви още д-р Околийски.

Той посочи и кои са основните препоръки на СЗО за намаляване на употребата на цигари. Сред тях са увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия. „Кутия цигари в Австралия струва 20 долара, нека цигарите да струват 40 лева и да видим кой ще пуши“, заяви д-р Околийски. Други препоръки са въвеждане на изцяло бяла опаковка на цигарите, забрана на рекламите, елиминиране на излагането на вторичния тютюнев дим на всички закрити работни места, както и обществени места и други.

Председателят на Дружеството на кардиолозите проф. Арман Постаджиян отбеляза, че около 18-19% от сърдечно-съдовите заболявания с летален изход са свързани с тютюнопушене. Той се спря и на редукацията на миокардните инфаркти след спирането на цигарите.

От МЗ напомниха, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да се откаже от тютюнопушенето. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Като част от събитието бяха наградени победителите в конкурс за художествени творби по повод на Световния ден без тютюнопушене, организиран от Коалицията за живот без тютюнев дим и Националната художествена академия (НХА). Наградите бяха присъдени на Евгения Тошева, студентка в първи курс и на Кира Михайлова, студентка в трети курс на Националната художествена академия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D9jh


Още новини
Само, ако бъда принуден, мога да напусна България
15.07.2018 08:09:02 Надежда Ненова

Само, ако бъда принуден, мога да напусна България

Д-р Куртев е на 37 г. Завършва медицина в МУ-София. Взема специалност по кардиология през 201 ...

48 нови лекарства включени в Позитивния списък през 2017 г.
14.07.2018 12:05:27

48 нови лекарства включени в Позитивния списък през 2017 г.

През изминалата година в Позитивния лекарствен списък са включени 48 нови лекарствени продукти, к ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...