Сряда, 17 Януари 2018
06
ноем
 

ВМА обсъди възможности за сътрудничество с Медицинският институт на Военните сили на Франция

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 14:20:54


Ръководството на Военномедицинска академия и представители на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество, съобщиха от лечебното заведение.

На срещата, инициирана от френската страна, присъстваха изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, зам.-началникът на болницата полк. проф. д-р Румен Попов, проф. Любомир Алексиев, проф. Красимир Мекушинов, проф. Реми Мишел, отговарящ за практическото обучение на студентите от на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция, както и представители на Френски институт в България.

„Взаимодействието с френската страна не е необичайно за нас. Аз съм хирург и имаме много добри отношения с френски колеги – хирурзи. Имаме редица колеги, които са специализирали във Франция”, коментира проф. Мутафчийски.

Той даде за пример Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, която е изцяло френска школа, както и департамента по анестезиология и реанимация, изграден също по френски модел.

Проф. Мутафчийски изтъкна, че ВМА е национално значима болница, тъй като обслужва не само военни, но и цивилното население. Екипи на лечебното заведение вече години наред пък участват в мисии в Афганистан, Ирак и Мали.

„Аз също съм бил на мисии зад граница. Почти всички наши офицери са преминали през тази школа, която е безценна за нас. Във ВМА поддържаме и 24-часов спешен център за травми, което е изключително важно за нашите лекари, защото в мирна ситуация това е единственият начин да ги държим натренирани по отношение на травмата”, изтъкна проф. Мутафчийски и добави: „Поддържаме клиники, които са с уникални възможности за България –по трансплантология на черен дроб, гастроентерология. Имаме една от най-съвременните токсикохимически лаборатории, разполагаме и с възможностите на една вирусологична лаборатория, която далеч надхвърля потребностите на една цивилна болница”.

„Към момента изградените партньорства, които имаме на ниво студенти са със страни от Африка и Азия, имаме връзки с немската военна академия и ще се радваме да обменяме студенти и с ВМА”, заяви от своя страна проф. Мишел и сподели етапите на обучение на военните медици при тях.

„За нас би било безценно да споделим опит с вас и да заложим на добрите практики, работещи при вас през годините, тъй като тази година за първи път в България бяха приети студенти по специалност „Военен лекар”, които ще се обучават съвместно с Военноморското училище и с Медицинския университет във Варна”, обясни още полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

Представителите на френския Медицинския институт на Военните сили изразиха готовност да предоставят в рамките на бъдещото сътрудничество повече детайли относно системата на обучение на военните медици в тяхната страна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EHBe


Още новини
Време е акушерката да заеме своето място до бременната, при раждането и след това
17.01.2018 17:14:16 Полина Тодорова

Време е акушерката да заеме своето място до бременната, при раждането и след това

„Време е законовите разпоредби да се променят и българската акушерка да заеме своето мя ...

Осъдиха британски хирург, оставил инициалите си върху органи на пациенти
17.01.2018 16:47:09

Осъдиха британски хирург, оставил инициалите си върху органи на пациенти

Коремният хирург Саймън Брамхол от Бирмингам е осъден на 12 месеца обществено полезен труд, 120 ч ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...