Сряда, 24 Януари 2018
20
ноем
 

Близо 2700 българи живеят с вируса на СПИН

Националната лаборатория взима назаем тестове за изследване на ХИВ

Понеделник, 20 Ноември 2017 | 17:00:31 Полина Тодорова


Около 2700 души в България са носители на вируса на СПИН към момента. Ако към тях се прибавят и предполагаемите случаи, при които диагнозата не е потвърдена, защото все още не са се изследвали, бройката може да достига 3500 души. Новите случаи на година у нас са средно около 200. В световен мащаб хората с ХИВ са близо 40 милиона.

Данните бяха оповестени на семинар за журналисти на тема: „Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ“, който се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит, провеждаща се в периода 17-24 ноември 2017 г.

По-голямата част от пациентите с ХИВ или 85% от тях са мъже и то най-вече представители на хомосексуалната общност. Близо два милиона са новозаразените с ХИВ през 2016 година, а починалите от заболяването са близо един милион души. Положителна тенденция, свързана с борбата за намаляване на заболяването е фактът, че смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с близо 48% от 2005 година насам. Сериозен спад се наблюдава и при новите случаи на заболяването при децата, които от 2010 г. са намалели двойно.

Благоприятен факт, свързан с България на фона на европейската статистика за разпространение на ХИВ, е че страната ни се намира под средното ниво сред останалите държави, стана ясно от презентацията на проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести. У нас обаче СПИН се открива сред населението на почти всички градове, като най-много са случаите в София, Пловдив и Варна. Заболяването се открива сред хора предимно на възраст между 20 и 40 години, като нерядко диагнозата се поставя 5-6 години след инфектирането. Ето защо специалистът беше категоричен, че е нужно да се работи активно с младите хора, които да бъдат информирани за начините на предпазване от СПИН.

От своя страна директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев алармира за сериозен проблем, свързан с липсата на тестове за изследване на вируса.

Става дума за няколко вида тестове – едните са скринингови тестове, тестове за вирусен товар, които са необходими за мониторинг на терапията, както и тестове за антиретровирусна резистентност“, поясни проф. Тасков. В момента се подготвя нова обществена поръчка за тестовете, допълни той. Заради проблема се е наложило обаче Националната референтна потвърдителна лаборатория по HIV да се обърне за помощ с молба за даване на тестове назаем към колегите си от Националния център по трансфузионна хематология, както и към фармацевтична компания, която ги е дарила. По-голямата част от тестовете са предоставени от Министерство на здравеопазването, уточни той.

Специалистите бяха единодушни, че днес в помощ на пациентите с ХИВ е достъпно лечение, което не само намалява сериозно смъртността от заболяването, но и предоставя по-дълъг живот на болните. Става въпрос за т. нар. антиретровирусна терапия, с която се лекуват близо 20 милиона души по света. „Тази терапия позволи на хора, които са обречени и които загиваха в рамките на 7-8 години след зарязването, да имат продължителност на живота, близка до тази на неинфектираните и да имат добро качество на живот. Тоест, превърна тази фатална инфекция в едно контролирано заболяване“, отбеляза проф. Мариана Стойчева от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  „Вече имаме едно лечение, което прави така, че ако всеки болен спазва правилата на терапията и се вслуша се в съветите на лекаря си, живее толкова колкото би живял, ако нямаше контакт с вируса на СПИН“, категоричен бе и проф. Кантарджиев, като изтъкна, че тази терапия е истинско откритие в медицината. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yTBu


Още новини
Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ
23.01.2018 15:21:20

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ

Sanofi и Bioverativ – биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хем ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...