Сряда, 17 Януари 2018
05
окт
 

Без листа на чакащите за хората с ревматични заболявания поискаха пациенти

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 11:15:08 Полина Тодорова


Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства пред пациентите в ревматологията“. Какво още поискаха пациентите с артрит съобщи пред Zdrave.net Николай Недялков от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Другото основно искане на пациентите, свързано с болничната помощ, е оптимизиране на амбулаторните процедури и клиничните пътеки с цел премахване на административните пречки и осигуряване нужния достъп на пациентите до лечение и преминаване през експертни лекарски комисии. От пациентската общност настояват и за намаляване на документацията и въвеждане на електронни здравни услуги с цел улесняване на административното обслужване и превъзмогване на административните пречки, разясни той.

От АПРА имат и искания, касаещи извънболничната помощ. На първо място от там настояват за промяна на нормативните изисквания в посока засилване на ролята на извънболничната помощ. „Нужно е и изготвяне и провеждане на национална стратегия за ранна диагностика на ревматични заболявания от общопрактикуващите лекари, които правилно да диагностицират и насочват пациентите към ревматолог", допълни той. По думите му ранната диагностика е една от най-важните мерки, касаещи пациентите с този тип проблеми. „В болничната помощ лекарите ревматолози се затрудняват доста, защото има струпване пред кабинетите им, пациентите се изнервят. Те не могат да обърнат нужното внимание на пациентите и затова настояваме за по-голяма роля на извънболничната помощ“, поясни Недялков.

Не на последно място от пациентската организация настояват за осигуряване на по-лесен и бърз достъп в различни региони на страната до ревматолог, както и до експертните лекарски комисии при нужда. Всички мерки, които предлагат от АПРА и свързаната с тях нужда от нормативни промени, ще бъдат вписани в меморандум, който ще бъде представен на вниманието на депутатите от парламентарната здравна комисия, обясни Недялков.

Той съобщи и за резултатите от проучване, проведено сред 300 души с ревматични заболявания от цялата страна. 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение. 87% чувстват категорично подобрение от биологичната терапия, а 78% от запитаните са силно мотивирани да преминат през амбулаторните прегледи, които са задължителни за отпускане на биологично лечение, поясни той. Като основен извод проучването се налага нуждата от повече и по-равномерно разпределени ЕЛК, както и ревматолози на територията на страната, отбеляза още Недялков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Bsg


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...