Сряда, 18 Юли 2018
03
ноем
7
 

БЛС: Неефективност в здравната система внася недостатъчното финансиране, тежките условия на труд и липсата на остойностяване

Петък, 03 Ноември 2017 | 17:14:19


БЛС счита, че разпределението на средствата в Бюджет 2018 на НЗОК по пера е направено нецелесъобразно. Това заявяват за пореден път от съсловната организация след вчерашното приемане на бюджета на първо четене от бюджетната и здравната комисии в парламента.

„Лекарския съюз изрази своето категорично притеснение, че парите в извънболничната помощ са силно подценени”, посочват от там.

Според БЛС, сериозно негодувание у присъстващите е предизвикало изказването на финансовия министър Владислав Горанов, в което той заяви, че българската здравна система е пропита от корпоративни и лични интереси, има кражби и сериозно изтичане на средства. „След като министър Горанов твърди, че има течове в системата, нека вземе необходимите мерки за спирането им. Контролът не само в разпределението, но и в разходването на средствата е именно в ръцете на управляващите“, коментират от БЛС.

Според лекарския съюз подобни изказвания от представители на властта уронват авторитета на заетите в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. „Борим се от дълго време за повишаване доверието между лекар и пациент. Това е основна цел и на националната кампания на съсловието срещу насилието над медицински лица – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева”. Подобни коментари не постигат нищо друго, освен пораждане на още насилие към лекарите“, категоричен е д-р Венцислав Грозев.

В хода на дебата относно бюджета за здравеопазване, финансовият министър определи системата, като неефективна. „Знанията, професионалния опит и световнопризнатите постижения на медиците ни ли са неефективни? Неефективност в здравната система внася недостатъчното финансиране на системата, тежките условия на труд, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това води до прогресиращ отлив на кадри“, твърди д-р Грозев. „Смяната на 10 здравни министри в рамките на 8 години; прехвърлянето преди шест години на близо 1,5 млрд. лв., събрани от здравноосигурителни вноски, в консолидирания бюджет на държавата говори за неефективна държавна политика в сектор здравеопазване“, допълва председателят на БЛС.

Съсловните организации на лекари, фармацевти, стоматолози и специалисти по здравни грижи считат, че държавата трябва да поеме своята отговорност за случващото се в здравната система, като се започне с превод към НЗОК на реалните здравни осигуровки на държавните  служители, изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения, която е реално извършена и отчетена в полза на пациентите, се казва още в съобщението на БЛС.

От там информират, че в отговор на безпочвените обвинения на министър Горанов представителите на присъстващите съсловни организации са напуснали дебата. „За нас е обидно всички да бъдем категоризирани под общ знаменател като крадци. Ако някой има информация от къде идват течовете в системата, е редно те да бъдат разкрити и санкционирани. Належащо е да престанем да планираме парите за здраве с дефицит всяка година“, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RFaf

осведомен 04.11.2017 12:35:27

1. Горанов да си подаде оставка , че в каачеството си на гл.финансист не може да спре''кражбите" 2. Държавата е крадецът в системата, след като не заплаща пълния размер здравни вноски на подопечните си групи от населението

Dr_Doolittle 04.11.2017 10:38:21

Изявленията на УС на БЛС са просто жалки и скопени. Цитат: 'БЛС счита, че разпределението на средствата в Бюджет 2018 на НЗОК по пера е направено нецелесъобразно' Излиза ,че като число бюджетът е ОК ,ама просто по пера не е добре разпределен' . Как ви звучи логически ? Не може да се разбере не могат ли да се аргументират пред властта или просто са сътрудници на властта в нелепата здравна политика. А сега една актуaлизация в полза на тези , които искат да се аргументират : На сайта на австрийската статистика (statsistik.at) може да видите как изглежда РЕАЛНОТО здравеопазване: годишния разход за здравеопазване на Австрия за 2015 г е 35.077 млрд Евро тоест 70 милиарда лева годишно. Беше 68 милиарда за 2014, за една година е увеличен с 2 милиарда лева на 70 милиарда. Забележете ,че на всеки 2 години бюджетът на Австрия за здраве нараства 4 милиарда лева колкото годишния бюджет на България и даже бългaрския не е 4 милиарда ,а 3.8 за 2018 и е спекулативно дали е толкова дори. Може да ви стане ясно колко мизерни са българските предвидени разходи в сравнение с ИСТИНСКАТА ЕВРОПА, а не в комунистическото нереформирано гето водещо се географски в Европа. Комунистическата партийна класа от милиционери и физкултурници било те червени или сини се занимава само с мантрата 'краде се' за да не се налага да обясняват на населението защо има такива гигантски диспропорции между две страни със същия брой население. Но, битката са я загубили, правителствените тъпанари нямат полезен ход : онзи ден разбрах заплатата на на новозавършил млад български лекар започнал работа и специализация в Giesen Hospital ,Долна Саксония : 5600 Euro. Кой е луд да остане да крепи на Тиквата тестикулите, разбира се НИКОЙ , а населението и по филмите не е гледало катаклизма, който предстои следващите 10 години....

Гост 04.11.2017 00:20:02

Това е паразитна организация явяваща се кинджал срещу съсловието. Нищоправене срещу манипулация. Плащами си въжето за бесилката.

Гост 04.11.2017 00:13:08

А бе нали казвахте, че парите вече са много? Нали вие ни изкарахте това огромно увелечение на бюджета? Нали до преди малко ръкопляскахте? Нали ни убеждавахте, че срещу милионите от нашият членски внос сте направили чудеса в наша полза с бюджета. Изплюскахте ли милионите от вноските ни? И сега чакате да ви ръкопляскаме, че сте много възмутени. Помияри! А ти баджанак, не си ли роднина на един министър? Имало корупция в системата. То тя е и в БЛС. Роднински връзки и усвояване на чужди средства при наличие на роднински връзки.

Гост 04.11.2017 00:06:27

Венци е един от Шайката Здраве с тартор Пешко. Явно Горанов за тия крадци е говорил.

СУДЖУК ПАРТИЯТА 03.11.2017 19:15:15

„Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен.“ Това заяви в края на дебата по бюджета на НЗОК за идната година финансовият министър Владислав Горанов.----Сега разбирате ли къде е координационният център, генериращ омраза и агресия срещу българските лекари? Разбрахте ли бе , наивници? Още лапайте шланговете на SICаджийските мутри!

Гост 03.11.2017 17:32:51

'представителите на присъстващите съсловни организации са напуснали дебата' Вместо да останат и да фраснат един шамар на този наглец Горанов. С това напускане (което никъде не е отразено в медиите) все едно сте потвърдили казаното от тиквениците във властта. Или май изобщо не сте напускали....


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...