Вторник, 17 Юли 2018
23
окт
5
 

Адв. Мария Шаркова: Лошата комуникация е сред основните проблеми, водещи до дела срещу лекари

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 12:16:19


От 240 разгледани дела за период от 10 години 18% са висящите, а от останалите 51% са отхвърлените, а 31% - уважените искове. Това отчете пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова за направеното от нея изследване върху делата за нежелани събития в лечебните заведения.

Тя информира още, че от приключилите дела по искове за причинена смърт неоснователните искове са 58%, а основателните – 42%. „Това са около 30-ина дела. Не е голяма цифра на фона на над 2 млн. хоспитализации. Но трябва да положим усилия да работим в посока намаляване броя на тези 42%, т.е. да изкараме хората от тази негативна статистика“, коментира адв. Шаркова.

Присъдените обезщетения по разгледаните дела са общо за 3,5 млн. лв., но ако се добавят лихвите и разходите на двете страни, сумата ще нарасне двойно, стана ясно още от думите й. „В сравнение например с Англия, която годишно плаща 3 млрд., това не е особено голяма сума, но съотнесена към нашата среда тук, все пак никак не е малка и отново ни води до извода, че трябва да се положат съответните усилия този проблем да бъде преодолян“, каза тя.

По данни от изследването, най-много се водят дела срещу хирурзи или във връзка с оказана хирургична медицинска помощ. На второ място са тези срещу АГ-специалисти, плътно следвани от ортопедия и травматология и дентална медицина. По-рядко се водят дела срещу вътрешни болести, педиатрия, както и срещу анестезиолози.

Най-често пациентите водят дела заради некачествени постоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение. Много по-рядко се водят дела заради отказ от лечение или ненужно извършена манипулация, отчете още адв. Шаркова. При съобщаването на тези данни тя подчерта, че 35% от делата се завеждат заради лоша комуникация. „Т.е. пациентът остава с впечатлението, че е налице допусната грешка не за друго, а защото комуникацията не се е осъществила по правилен начин: той не е получил адекватна информация, не е получил очакваното отношение“, отбеляза тя и продължи: „Смятам, че причината за липса на адекватна информация и липса на активен диалог между лекаря и пациента е обстоятелството, че лекарите са изключително натоварени – вече се сигнализира и за липса на медицински сестри в лечебните заведения. Освен това, заради проблемите и напрежението, което често възниква по различни причини, е характерен и бърнаут-синдромът, лекарите нямат много време да обясняват или пък не се учат в университетите. Освен това, няма курсове по комуникация – как да съобщаваме лоши новини на пациентите, как да им обясняваме по-подробно различни манипулации.“

Според адв. Шаркова, подобно обучение трябва да бъде въведено в университетите, където се преподава медицина. „Не е достатъчно да учат само медицинска етика и деонтология. Действително трябва да се обърне внимание на начина, по който се комуникира с пациентите“, посочи, то добави, че проблемът е комплексен и усилията трябва да бъдат двустранни – както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.

„В делата, които съм изследвала, има и оплаквания за непредоставяне на медицинска документация и тук е редно да отбележа, че се надявам с въвеждането на е-здравеопазването да се задължат лечебните заведения да съставят електронни здравни досиета на своите пациенти, така че ние да се освободим от тези истории на заболяването на хартия, в които се залепят изследвания, пишат се епикризи – всичко това да се съдържа в електронното досие, до което всеки един пациент да има достъп по определен начин и да може да контролира и да е активен субект в своето лечение. Смятам, че това ще е една изключително добра стъпка. Освен всичко останало, с въвеждането на електронното здравеопазване се надявам да се предвиди възможност и за регистриране на нежеланите събития в лечебни заведения“, коментира още адв. Шаркова, като припомни, че у нас все още няма такъв регистър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
grGH

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 23.10.2017 22:10:50

"Адвокати по медицинско право!?" Ето още едни хищни хиени, които ще заръфат работещия при леглото на пациента лекар! Този когото раздутите администрации на здравните заведения веднага обвиняват в "лекарска грешка", изоставят и "хвърлят на лъвовете" при неизбежни фатални изходи от лечение. В България става отвратително да се практикува лекарската професия, за това през Терминал 2 не намалява потокът от лекари изнасящи се в чужбина!!! А тази хубавица случайно или не носи фамилията на печално известна личност, в близкото минало опротивяла на цялата медицинска общност?

и таз добра 23.10.2017 17:04:16

А кога ще има регистър на нежеланите събития, причинени от юристи?! Щото, май, една от основните причини здравеопасното ни блато да става все по-мътно е нормотворческия келяв напън през последните години?!

Лекарка 23.10.2017 13:42:34

Пациентът може в епикризата да контролира САМО датата на постъпване и изписване и нищо друго! Аман от мантри за контрол!

Препатил пациент 24.10.2017 09:49:44

Не забравяйте, че има и грамотни пациенти!

Доктора 23.10.2017 14:18:16

Аман!!!


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...