Неделя, 21 Януари 2018
23
авг
3
 

Д-р Делян Георгиев:

Агресията срещу екипите на Спешна помощ е ежедневие

Сряда, 23 Август 2017 | 11:47:10


Зачестяват случаите на агресия срещу медицински персонал, смятат служители на ЦСМП – София. „За съжаление агресията към екипите на Спешна помощ стана ежедневие агресия”, каза д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София пред bTV по повод последния случай, при който, докато преглеждали пациентка, синът й влезнал при тях с нож.

„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание”, разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип в столичния квартал „Надежда“. Започва рутинен преглед и в един момент 17-годишният син на двойката се появил на вратата, държейки голям кухненски нож в ръка. „Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко”, допълни Темелков.

Д-р Георгиев даде пример от практиката си за проблемни пациенти. „В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни, а ние сме длъжни да изпратим екип. Този абонат ни посрещна с медицинската сестра на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза: „Сега ме преглеждайте, защото аз не съм добре”. А на него реално му няма нищо, освен леко психическо заболяване“, разказа д-р Георгиев.

 „В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни, а ние сме длъжни да изпратим екип. Този абонат ни посрещна с медицинската сестра на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза: „Сега ме преглеждайте, защото аз не съм добре”. А на него реално му няма нищо, освен леко психическо заболяване“, разказа д-р Георгиев.

„Имаме случай с наш колега, на когото в „Обеля“ му опряха пистолет в главата. За един случай, в който той нямаше какво да направи и как повече да помогне“, допълни д-р Георгиев. По думите му проблемите с агресията се коренят във възпитанието на обществото.  „Не е нормално 17-годишно дете да извади нож на лекари, каза още той.

„Няма практическа възможност да има полицейски екип с всеки медицински екип“, каза парамедикът Валери Темелков, който е присъствал на последния случай.

„Колегите от органите на МВР винаги се отзовават бързо. Проблемът е, че обстановката в дома на пациента може да се промени за секунди. Виждал съм го нееднократно. Сами разбирате, че няма технологично време да отреагират полицаите. Трябва да се засилят мерките за сигурност на екипите на Спешна помощ допълнително и като се направят някои законови промени. Инкриминализира се посегателството над медицински екипи, но на този етап има двама души подведени под отговорност“, допълни д-р Георгиев.

Междувременно Софийска районна прокуратура се самосезира от материали в електронните и печатни медии, относно осъществени закани към екип на Бърза помощ, посетил адрес в кв. „Надежда” в София на 21 август, съобщават от пресцентъра на СРП.

Образувана е прокурорска преписка относно наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, като извършването на проверката е възложена на служители при Второ Районно управление - СДВР.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k%nX

Патриотично настроен млад лекар 23.08.2017 13:16:52

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина! Очаквам следващите лични, професионални, синдикални "бонуси" за практикуващите тази велика Професия, под формата на "безплатни" бронежилетки (кавичките ги слагам, защото и те ще излязат на практика от джоба на персонала), бронирани стъкла на вратите на спешните отделения, безплатни курсове за комуникация (разбирай - "полягане" пред агресивните "пациенти") и персонална служебна радиостанция, на която директно да заявяваме агресията срещу нас и да описваме потрошените си носове, охлузени ръце и изгорена, стъпквана ежедневно, озлочестена ДУША!

Гост 23.08.2017 12:20:58

А е толкова просто - разформироване на ЦСМП , преминаване на отдела "Спешна помощ" от МЗ в състава на МВР , всички пожарникари изкарват курсове за парамедици и тръгват на адреси , в линейките задължително единият от екипа ( двама яки мъжаги -парамедици ) да е с оръжие . По този начин всички -от тел 112 ди екипа на терен ще са подчинени на едно министерство , всички ще са трета категория труд , ще са единни с полиция и пожарна . и най-вече ще са защитени .

666 23.08.2017 12:17:45

Поради тази причина несменяемия началник на ЦСМП-София поиска от ВАС да отмени наредбата за намаленото работно време за работещите в Бърза помощ-София-там нямало рискове!!!!!!!!!!!!!!! Коментар от администрацията-"тия" цял ден се возят в линейките??????????????


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...